Portfolios & λευκώματα

ΟΤΑΝ Η ΦΥΣΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ PICASSO, MIRO ΚΑΙ DALI!

Εξαιρετικές σε σύλληψη και άρτιες σε εκτέλεση φωτογραφίες του Milan Radisics!

Το πραγματικό εντυπωσιακό αυτό φωτογραφικό project ονομάζεται Sur / Real Lands και δημιουργήθηκε κατά τις τελευταίες δυο μέρες του 2018 στις πιο ξηρές περιοχές της Ισπανίας.

Ο δημιουργός του Milan Radisics διέσχιζε τη γεμάτη λόφους ύπαιθρο κοντά στη Σαραγόσα και το Τολέδο της Ισπανίας και παρατήρησε πως ένας μεγάλος αριθμός από αποξηραμένα ρέματα είχε μετατραπεί  σε γόνιμη και εύκολα προσβάσιμη γεωργική γη, ιδιαίτερα χρήσιμη για τους αγρότες κατά την άνυδρη καλοκαιρινή περίοδο. Γι’ αυτό και στις λήψεις του υπάρχουν αποκλειστικά δύο καλλιέργειες: ελιές (που μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υψηλές θερινές θερμοκρασίες) και σιτάρι, το οποίο μαζεύεται στην αρχή του καλοκαιριού, προτού λιγοστέψει το νερό.

Φυσικά, οι ντόπιοι αγρότες δεν γνωρίζουν τι είδους αφηρημένες μορφές έχουν δημιουργήσει οι εργασίες τους, αφού αυτές είναι ορατές μόνο από τον ουρανό. Ο Radisics αφιέρωσε πολλές ώρες έρευνας και ελέγχου στους δορυφορικούς χάρτες προσκειμένου να επιλέξει τις πιο ενδιαφέρουσες τοποθεσίες. Στη συνέχεια πήγε σε κάθε μια από αυτές και τις φωτογράφησε με τον καλύτερο δυνατό φωτισμό.

Το αποτέλεσμα των προσπαθειών του είναι μια σειρά από αεροφωτογραφίες που μοιάζουν περισσότερο με αφηρημένες ζωγραφιές. Είναι τοπία χωρίς ορίζοντα. Η εναέρια προοπτική εστιάζει αποκλειστικά σε ένα επίπεδο της τοπογραφίας, προσφέροντας έτσι μια μοναδική ματιά σε αυτή.

Οι λήψεις έτσι θυμίζουν ζωγραφικά δείγματα κυβισμού, σουρεαλισμού ή αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Ανάλογα με το κάδρο, παρατηρούμε ομοιότητες με δουλειές ονομάτων του βεληνεκούς των Picasso, Miró, Dali, Vasarely ή ακόμα και του Simon Hantai, όπως εύστοχα παρατηρεί το πλούσιο σε φωτογραφίες σχετικό άρθρο του Bored Panda.

Oι τελικές εικόνες που δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες του Sur / Real Lands project αποτελούν συνθέσεις που αποτελούνται από πολλές αεροφωτογραφίες. Η μεγαλύτερη φτάνει τα 100ΜΡ! Χάρη στις τόσο μεγάλες αναλύσεις κατέστη δυνατή η εκτύπωση των εικόνων σε μεγέθη με διαστάσεις που ξεπερνούν το 1.5 μέτρο, έτσι ώστε να μπορούν να πάρουν επάξια να εκτεθούν σε γκαλερί, παίρνοντας θέση δίπλα σε ζωγραφικούς πίνακες. Στο video που ακολουθεί, παίρνετε μια γεύση από μια τέτοια έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Lünen της Γερμανίας:

Η σειρά Sur / Real Lands αποτελεί μέρος του ευρύτερου έργου του φωτογράφου Water.Shapes.Earth.

Στόχος της είναι να τεκμηριώσει πιστά τη δυσκολία και το μέγεθος του αγώνα της Ανθρωπότητας όταν αντιμετωπίζει έλλειψη νερού, καθώς και να καταδείξει την επερχόμενη σχετική κρίση που βρίσκεται τώρα στην πόρτα της Ευρώπης.

Για τη δουλειά του ο Radisics έχει ήδη αποσπάσει διακρίσεις όπως το Μεγάλο Βραβείο στον 37ο Διαγωνισμό Press Photo της Ουγγαρίας και το Βραβείο Αριστείας στον 76ο Διαγωνισμό Pictures of the Year International στις ΗΠΑ.