Ενδιαφέρουν Νέα

ΕΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ PROJECT ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Μια φιλόδοξη απόπειρα διάσωσης της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

To πρόγραμμα ονομάζεται “The Million Image Database Program” και για τις ανάγκες του συνεργάζονται το Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η UNESCO, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Αρχαίου Κόσμου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και εξειδικευμένοι μηχανικοί του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Στόχος του είναι γίνει καταρχάς μια τρισδιάστατη ψηφιακή καταγραφή όλων των μνημείων της Μ. Ανατολής που κινδυνεύουν να καταστραφούν εξαιτίας των ανηλεών πολεμικών συγκρούσεων στην περιοχή. Οι πρόσφατες μνήμες από την καταστροφή του Ναού του Βάαλ στην Παλμύρα (φωτό) καταδεικνύουν εύγλωττα τόσο την αναγκαιότητα όσο και τη χρησιμότητά του.

Οι δημιουργοί του φιλοδοξούν μέχρι τα τέλη του 2016 να έχουν συλλέξει ένα εκατομμύριο τρισδιάστατες εικόνες αντικειμένων που κινδυνεύουν. Οι λήψεις θα γίνουν με τη βοήθεια μιας φτηνής 3D φωτογραφικής μηχανής, 5000 τεμάχια της οποίας φιλοδοξούν να μοιράσουν στις θερμές περιοχές του πλανήτη μέχρι το τέλος του 2015.

3D camera for “The Million Image Database Program”

Πρωτότυπο μοντέλο της 3D φωτογραφικής μηχανής του “The Million Image Database Program”.

Η κάθε κάμερα θα συνοδεύεται από αναλυτικές οδηγίες χρήσης, προκειμένου όσοι αναλάβουν το χειρισμό τους να  γνωρίζουν τι και πώς πρέπει να φωτογραφηθεί.

Θα υπάρχει δυνατότητα άμεσου και αυτόματου upload των εικόνων σε ειδικούς servers, προκειμένου να αξιοποιηθούν είτε για τη μελέτη τους είτε για την τρισδιάστατη ανακατασκευή τους στο μέλλον.