Ενδιαφέρουν

MOMUS: ΟΜΙΛΙΑ JEFF VANDERPOOL!

Ημέρα & ώρα διεξαγωγής: Παρασκευή 8 Απριλίου 2022, ώρα 19:00.

Στο πλαίσιο της τρέχουσας έκθεσης «Landscape Stories» στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης προγραμματίζεται ομιλία με τίτλο «Ίχνη της επιφάνειας» του φωτογράφου στον κύκλο «Artist Talks».

Mία από τις κύριες χρήσεις της φωτογραφίας από την εφεύρεσή της ήταν η αποτύπωση ανθρωπογενών και φυσικών τοπίων. Η δημιουργία αυτών των εικόνων έχει συχνά συνδεθεί με την αποτίμηση του φυσικού περιβάλλοντος ή, στην περίπτωση του δομημένου περιβάλλοντος, με την παρατήρηση του τρόπου με τον οποίο εκδηλώνονται οι πολιτιστικές δυνάμεις. Θα μπορούσε όμως να υπάρχει κάποιο άλλο κοινό στοιχείο μεταξύ των θεμάτων αυτών που να έλκει το βλέμμα και την προσοχή μας; Και γιατί άραγε το μέσο της φωτογραφίας ενδείκνυται για να το αποτυπώσει;

Το έργο του φωτογράφου Jeff Vanderpool είναι αφιερωμένο στην απεικόνιση και στην τεκμηρίωση αντικειμένων και τοπίων που καλύπτουν όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης. Σύμφωνα με τον ίδιο, μεταξύ των πρωταρχικών ενδιαφερόντων που εντοπίζει κανείς στο τοπίο, είτε ανθρωπογενές είτε φυσικό, είναι η κλίμακα και η φαινομενική διαχρονικότητά του στον χρόνο. Κοιτάζοντας το καθένα από αυτά, μας παρουσιάζεται μια διαφορετική κατανόηση της κλίμακας και του χρόνου, που εκτείνεται πολύ πέρα από την πεπερασμένη ανθρώπινη εμπειρία μας.

Στην ομιλία του στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, ο Jeff Vanderpool θα εξερευνήσει αυτές τις ιδέες μέσα από παραδείγματα από την προσωπική του δουλειά και τις εικόνες και ιδέες που τον έχουν εμπνεύσει.

Εργαστήριο Φωτογραφίας Τοπίου

Θα έχει τίτλο «Ανατολή και δύση στο κατώφλι της πόλης» με εισηγητές τους Jeff Vanderpool και Στέργιο Καράβατο. Είναι προγραμματισμένο για τις 9 και 10 Απριλίου, με κόστος συμμετοχής 90€/άτομο. Όλες οι σχετικές λεπτομέρειες εδώ. 


Σημείωση: Η είσοδος στο μουσείο γίνεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (εντός τελευταίων τριών μηνών). Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική καθόλη τη διάρκεια παραμονής στο μουσείο.


Mini CV

Ο Jeff Vanderpool γεννήθηκε στην Αθήνα σε μια οικογένεια Αμερικανών, που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τον κόσμο των κλασικών σπουδών και της αρχαιολογίας στην Ελλάδα. Σπούδασε φιλοσοφία και κλασική αρχαιολογία στο Boston University, φωτογραφία στο International Center of Photography στη Νέα Υόρκη και έλαβε το μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Εικόνα και την Επικοινωνία από το Goldsmiths College του Λονδίνου. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2011. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Η προσωπική φωτογραφική δουλειά του επικεντρωνόταν πάντα στο τοπίο, είτε ανθρωπογενές είτε φυσικό και από τότε που μετεγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, το τοπίο της ίδιας της χώρας έγινε κεντρικό θέμα στη δουλειά του. Επαγγελματικά ο Jeff ασχολείται εκτενώς με τον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, εργάζεται σε φωτογραφικά προγράμματα για πολιτιστικά ιδρύματα, ιδιωτικές επιχειρήσεις, κυβερνητικούς οργανισμούς, εκπαιδευτικά ιδρύματα, ΜΚΟ, ανασκαφές και μεμονωμένους ερευνητές. Εκτός από τη δουλειά του ως φωτογράφος, ο Jeff ασχολείται επίσης με τη διδασκαλία φωτογραφίας και αρχαιολογίας, συμμετέχει σε έργα διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς, οργάνωση και επιμέλεια εκθέσεων φωτογραφίας, εκθέσεις και εκδόσεις.

  • Artist Talks: Jeff Vanderpool, Ίχνη της επιφάνειας
  • Χώρος: MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης) – τηλ.: 2310 566716
  • Ημέρα & ώρα διεξαγωγής: Παρασκευή 8 Απριλίου 2022, ώρα 19:00
  • Είσοδος ελεύθερη