Χιλιάδες κτήρια, αλλοιωμένα, ερειπωμένα που κατοικούνται ή είναι εγκαταλειμμένα βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα. O φωτογραφικός διαγωνισμός της MONUMENTA κάλεσε όλους τους ενδιφερόμενους για συμμετοχή φωτογράφους να αναδείξουν τον αρχιτεκτονικό πλούτο της χώρας που βρίσκεται σε κίνδυνο και να παράλληλα να προστατεύσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά!
Στο διαγωνισμό υπεβλήθησαν 325 συμμετοχές. Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από την εικαστικό – φωτογράφο Γιάννα Ανδρεάδη, την αρχαιολόγο Ειρήνη Γρατσία, τον ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ αρχιτέκτονα Δημήτρη Φιλιππίδη, και τους το φωτογράφους Στέργιο Καράβατο και Jeff Vanderpool, αποφάσισε οι έπαινοι που θα δοθούν να είναι 13 και όχι 7, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, λόγω της μεγάλης συμμετοχής.
- Το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον κ. Αχιλλέα Πλιάκο (φωτό επάνω) για τις φωτογραφίες του με θέμα το Θειωρυχείο της Μήλου.
- 2ο βραβείο στον κ. Γιώργο Κυβερνήτη για τις φωτογραφίες με θέμα τον Κρατικό Αερολιμένα Αθηνών στο Ελληνικό
- 3ο βραβείο στην κ. Ελένη Ζωγραφίνη για τις φωτογραφίες με θέμα τις προσφυγικές πολυκατοικίες στη λεωφόρο Αλεξάνδρας
Έπαινοι
1. Marios Andric, “Κονάκι του Δερβέναγα” επί της Εθνικής Οδού Τρικάλων Πύλης
2. Κυριακή Αρκουλή, Ξενία Καρτερού στο Ηράκλειο Κρήτης
3. Ευσταθία Ασημάκη, Πύργος Λεβίδη στον Δήμο Παλλήνης
4. Ιωάννης Καλαμιώτης, εργοστάσιο της Χαρτοποιίας “Ανώνυμη Ελληνική Εταιρεία Χαρτοποιίας” στο Αίγιο
5. Βασίλης Καϋμενάκης, Αλευροβιομηχανία SAMICA Ρόδου
6. Δανάη Κολιού, Στρατιωτικό Αροποιείο στο Γουδί
7. Αντιγόνη Κολοβέντζου, Εργοστάσιο Κρόνος στην Ελευσίνα
8. Ιωάννης Λαχανής, Οικία στην Παρακοπή Σύρου
9. Νικόλαος Νικολετάκης, Λιπάσματα Δραπετσώνας
10. Σπυριδούλα Πυρπυλή, Καπνικός Σταθμός Έρευνας Αγρινίου
11. Βαγγέλης Πυρπυλής, σιδηροδρομικός σταθμός Κρυονερίου Αιτωλοακαρνανίας
12. Παναγιώτης Στεφανόπουλος, Βίλα Λεονταρίτη, στα Λασταίικα Πύργου Ηλείας
13. Χριστίνα Σωτηροπούλου, κτήριο ΕΠΟΝ στους Αμπελόκηπους
Ειδικός έπαινος δόθηκε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Στυλίδας για τη λήψη νεοκλασικής οικίας στη Στυλίδα.
Η συμμετοχή στον διαγωνισμό ήταν πολύ μεγάλη και το υλικό των κτηρίων που συγκεντρώθηκε εξαιρετικό και μεγάλης ποικιλίας. Στάλθηκαν φωτογραφίες 263 κτηρίων κάθε χρήσης, διαφόρων χρονικών περιόδων του 19ου και 20ού αιώνα, δυστυχώς σε μεγάλη εγκατάλειψη και κακή κατάσταση διατήρησης.
Το πληροφοριακό υλικό που συνοδεύει τις φωτογραφίες είναι πολύ ενδιαφέρον και απαραίτητο για την καλύτερη ανάδειξη των κτηρίων. Η μεγάλη συμμετοχή δείχνει το ενδιαφέρον των πολιτών για την αρχιτεκτονική κληρονομιά και την επιθυμία να υπάρξουν ενέργειες για την προστασία της.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε τη συμμετοχή στον διαγωνισμό μαθητών του 56ου Γυμνασίου Αθηνών και του 1ου δημοτικού σχολείου Στυλίδας.
Η ΜΟΝUΜΕΝΤΑ σκοπεύει να συνεχίσει τη συλλογή φωτογραφιών κτηρίων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Το υλικό που στάλθηκε θα καταχωρηθεί σε βάση δεδομένων η οποία θα εμπλουτίζεται με νέο υλικό, το οποίο και θα αναρτάται στο facebook με τον τίτλο ¨Κτήρια σε κίνδυνο στην Ελλάδα”.
Απώτερος στόχος είναι ο διαγωνισμός φωτογραφίας αλλά και η έκθεση φωτογραφίας που προγραμματίζεται να γίνει με όλες τις συμμετοχές να αναδείξουν τα αίτια της εγκατάλειψης και να ενεργοποιήσουν φορείς και πολίτες για τη διάσωση του μοναδικού αρχιτεκτονικού πλούτου.