Ενδιαφέρουν Νέα

«ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ»: ΝΕΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ!

Η έκθεση εμπλουτίζεται και σας περιμένει μέχρι 10/1/16!

Με θετικά σχόλια και σταθερή προσέλευση μεμονωμένων επισκεπτών, οργανωμένων ομάδων και σχολείων, συνεχίζεται η έκθεση «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων» στο Παράρτημα του Μουσείου Ηρακλειδών (Απ. Παύλου 37, Θησείο), που παρουσιάζει λειτουργικά ομοιώματα μερικών από τις σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων με εκθέματα από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά. Θα διαρκέσει μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου 2016.

Επιπλέον, η έκθεση, που έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, εμπλουτίστηκε με δυο νέα εκθέματα –τον περιστρεφόμενο φθεγγόμενο «μελαγκόρυφο» και το «μαγικό χορό»–, αλλά και μια νέα φωτογραφική ενότητα όπου η φωτογράφος Ανθή Ξενάκη απαθανατίζει την τεχνολογία του 6ου π.Χ. αιώνα στα αρχαία εργαστήρια επεξεργασίας μεταλλεύματος του Λαυρίου.

Μαγικός χορός

Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων – νέο έκθεμα: μαγικός χορός

Η έκθεση παρουσιάζει λειτουργικά ομοιώματα μερικών από τις σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων, από το «ρομπότ-υπηρέτρια» του Φίλωνος και τον υδραυλικό τηλέγραφο του Αινεία μέχρι τον «κινηματογράφο» του Ήρωνος, κι από το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησίβιου και τον αστρολάβο του Πτολεμαίου μέχρι τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων. Τα εκθέματα προέρχονται από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, που λειτουργεί στο Κατάκολο και στην Αρχαία Ολυμπία (www.kotsanas.com), τα οποία δημιουργήθηκαν κατόπιν πολύχρονης ενδελεχούς έρευνας και μελέτης της αρχαιοελληνικής, λατινικής κι αραβικής γραμματείας, των αγγειογραφικών πληροφοριών και των ελάχιστων σχετικών αρχαιολογικών ευρημάτων. Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει αυτή τη σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και να αποδείξει ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας, αλλά κι έθεσε της βάσεις του δυτικού πολιτισμού.

Nέο έκθεμα: μελαγκόρυφος

Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων – νέο έκθεμα: μελαγκόρυφος

Πρόγραμμα ξεναγήσεων

Το Μουσείο Ηρακλειδών διοργανώνει σειρά ξεναγήσεων σε συνεργασία με τον επιμελητή της έκθεσης Κώστα Κοτσανά. Πληροφορίες-Κρατήσεις: καθημερινά & σαββατοκύριακο 10:00-18:00, στο τηλ.: 211 01 26 486. Διαδραστικές ξεναγήσεις διεξάγονται κάθε Πέμπτη (18:00-19:30), Σάββατο & Κυριακή (12:00-13:30 & 16:00-17:30). Κόστος κατ’ άτομο (συμπεριλαμβανομένου του εισιτηρίου εισόδου): 10€. Γενικές ξεναγήσεις σε οργανωμένες ομάδες, κατόπιν κρατήσεως
Κόστος κατ’ άτομο (συμπεριλαμβανομένου του εισιτηρίου εισόδου): 6€