Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί

ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΩΡΕΤΗΣ: “ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ & ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ”

Ο 5ος νικητής του διαγωνισμού “ΥOUR BEST PHOTO 2023” μιλά για τη διάκρισή του!

Ακολουθούν αναλυτικά όλα όσα μας είπε!


Πείτε μας δυο λόγια για τη δημιουργική διαδικασία της βραβευμένης σας λήψης!

Αρχές του Σεπτέμβρη 2023, ταξίδεψα στη Βιέννη. Επιστρέφοντας, είχα τραβήξει εκατοντάδες φωτογραφίες, αφού η πόλη αυτή προσφέρει απλόχερα πλήθος από ενδιαφέροντα φωτογραφικά ερεθίσματα. Διέμενα φιλοξενούμενος σε μια τυπική βιενέζικη πολυκατοικία, η οποία προφανώς είχε και το κλασικό κλιμακοστάσιο. Τα φωτογραφικά θέματα, εύλογα, ήταν εικόνες της πόλης, του δρόμου, κτίρια, άνθρωποι, στιγμές, λεπτομέρειες. Όμως η καθημερινή χρήση του συγκεκριμένου κλιμακοστασίου δύο φορές την ημέρα, μια το πρωί στο ξεκίνημα της βόλτας και μια το βράδυ στην επιστροφή, μου κέντρισε το ενδιαφέρον να το δω με μια διαφορετική ματιά. Η αναζήτηση της κατάλληλης οπτικής γωνίας ανέδειξε μια άλλη μορφή, σαν γλυπτό. Είναι προφανές ότι το επάγγελμά μου, έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον καθημερινό άτυπο διάλογο που είχα με το κλιμακοστάσιο, διότι ο αρχιτέκτονας τα δομικά στοιχεία ενός κτίσματος μαθαίνει με τα χρόνια, να τα εκτιμά, να αφουγκράζεται και να συνομιλεί μαζί τους, σαν να είναι σιωπηλοί οργανισμοί.

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε ή/και κερδίζετε σε ένα φωτογραφικό διαγωνισμό;

Ουσιαστικά ναι, αφού μέχρι σήμερα μόνο κάποιες διακρίσεις είχα πάρει για κάποιες φωτογραφίες μου όχι όμως υπό μορφή διαγωνισμού. Έχω τραβήξει μέσα στα χρόνια πάνω από 30.000 φωτογραφίες από τις οποίες κάποιες –πολύ λίγες– δυνητικά μπορεί να έχουν ενδιαφέρον. Το συγκεκριμένο βραβείο, εύλογα, μου δίνει κίνητρο για να ασχοληθώ περισσότερο μαζί τους και να στοιχειοθετήσω ένα σύνολο αξιόλογων κατά τη γνώμη μου επιλογών.

Ποια είναι τα συναισθήματά σας μετά την βράβευση της εικόνας σας;

Ήταν πραγματικά μια ευχάριστη και τιμητική έκπληξη! Αποφάσισα να συμμετέχω αλλάζοντας τον βαθμό εμπλοκής μου με το όποιο αποτέλεσμα: δηλαδή, ενώ μέχρι σήμερα αγωνιούσα ως ένα βαθμό -όπως κάθε φυσιολογικός άνθρωπος- η τωρινή συμμετοχή μου δεν είχε την ίδια αγωνία, ούτε προκαθορισμένες προσδοκίες.

Πώς κρίνετε γενικά το φετινό επίπεδο του διαγωνισμού με βάση τόσο το σύνολο των λήψεών του όσο και με το TOP-80 των εικόνων που έχουν αναρτηθεί online;

Παίρνοντας τακτικά τις ενημερώσεις σας μέσω mail για τις συμμετοχές (διαδικασία πολύ δημοκρατική και διάφανη αλλά κυρίως σημαντική για την ανάπτυξη φωτογραφικού κριτηρίου) είδα πολύ ενδιαφέρουσες λήψεις, με θέματα ευρηματικά, εμπνευσμένα, με τεχνικές άρτιες και ματιές φρέσκιες! Ένα ανομοιογενές αλλά πολύ αξιόλογο πλήθος εικόνων από επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Πραγματικά πιστεύω ότι σε όλους αξίζουν συγχαρητήρια!

Θέλετε να προσθέσετε κάτι άλλο; 

Είναι γνωστό ότι όποιος επιλέγει να εκφραστεί μέσα από την τέχνη σε οποιαδήποτε μορφή της, ξέρει ότι δεν χρειάζονται δεκανίκια από άλλα μέσα έκφρασης, παρά μόνον μέσω του τρόπου της τέχνης που επιλέγει. Ωστόσο κάποιες φορές και ειδικά στη φωτογραφία ένα σχόλιο ή μια πληροφορία που συνοδεύει μια εικόνα μπορεί να συμβάλει θετικά στην εντύπωσή της. Θα πρόσθετα λοιπόν μόνο δυο λόγια για την ίδια τη φωτογραφία:

  • Πάρθηκε από κινητό τηλέφωνο, χωρίς καμία περικοπή (κροπάρισμα) ούτε άλλη επεξεργασία. Μοιάζει ασπρόμαυρη ενώ είναι έγχρωμη και αυτό το διφορούμενο στοιχείο είναι που κατά την γνώμη μου δημιουργεί κάποιο ενδιαφέρον.
  • Τόξα καμπύλα σε αυξομειούμενο μέγεθος πλησιάζουν τον θεατή. Οι μορφές των δυο πλησιέστερων τόξων καμπυλώνονται με αντίθετη αλλά συμπληρωματική φορά και τελικά το κυρίαρχο τόξο της κουπαστής, τονισμένο με το μόνο χρώμα, ξεφεύγει με ένταση εκτός φωτογραφικού πλαισίου υπονοώντας την κίνηση που συνεχίζεται…
Ας θυμηθούμε τη λήψη και το βραβείο του 5ου νικητή
του διαγωνισμού ΥOUR BEST PHOTO 2023!

Άγγελος Μωρέτης


ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ


Δείτε όλες τις συμμετοχές του διαγωνισμού, τις εικόνες που έλαβαν τις πέντες εύφημες μνείες και τα πέντε βραβεία καθώς και τις υπόλοιπες εικόνες του ΤΟP-80 με ένα κλικ εδώ!