Photo History

OI 20 AΚΡΙΒΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ!

Χορός εκατομμυρίων δολαρίων!

Η φωτογραφία της σελίδας τιτλοφορείται «Phantom» και φέρεται να απέφερε στο δημιουργό της Peter Lik ποσό ύψους 6.500.000 δολαρίων σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 9 Δεκεμβρίου του 2014!

Tαυτόχρονα απέσπασε τον τίτλο της πιο ακριβής φωτογραφία στην ιστορία! Αγοράστηκε από έναν ιδιώτη συλλέκτη, ο οποίος απέκτησε δύο ακόμα εικόνες του ίδιου φωτογράφου (ονόματι «Illusion» αντί 2.4 εκ. και «Eternal Moods» αντί 1.1 εκ.) εκτοξεύοντας το συνολικό ύψος της αγοράς στα 10.000.000 δολάρια!

«Ο σκοπός όλων των φωτογραφιών μου είναι να αναδείξουν τη δύναμη της φύσης και να την μεταφέρουν με ένα τρόπο που να εμπνέει κάποιον ώστε να αποκτήσει πάθος για τις εικόνες και να συνδεθεί μαζί τους» δήλωσε σχετικά ο φωτογράφος.

Οι εικόνες «Phantom» και «Eternal Moods» είναι οι α/μ εκδοχές των κλασικών έγχρωμων λήψεων του Lik «Ghost» και «Εternal Beauty». Ο συγκεκριμένος δημιουργός δίνει έμφαση στη φωτογραφία τοπίου και στην καταγραφή με ζωηρά χρώματα της Φύσης. Η χρήση του α/μ, συνεπώς, είναι σπάνια και δε συνάδει με το τυπικό ύφος των φωτογραφιών του. Ο ίδιος παρατηρεί: «ορισμένες από τις υφές και τα περιγράμματα που βρίσκονται στη φύση αναδεικνύονται πιο όμορφα σε μαύρο και άσπρο. Η ένταση που έχει η αντίθεση του φωτός με τα σκοτεινά σημεία προκαλεί, πραγματικά, έκπληξη, αλλά συνετέλεσε στο να πετύχω μερικές από τις πιο δυνατές εικόνες που έχω δημιουργήσει ποτέ.»

Ο Peter Lik άρχισε να απαθανατίζει τα θαύματα της φύσης που αντίκριζε από τότε που ήταν ακόμα ένα νεαρό αγόρι – και δεν σταμάτησε ποτέ έκτοτε. Το 1984 μετανάστευσε στις ΗΠΑ και ανακάλυψε το πάθος του για την πανοραμική φωτογραφία. Ένα από τα project του ονομάζεται “Spirit of America” και περιέχει εικόνες και από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ: επικίνδυνες ερήμους, αιθέριες βουνοκορφές, καταπράσινα χωράφια, και απαστράπτοντα αστικά τοπία. Η αγάπη του για τη χώρα και τα τοπία της τον οδήγησε να γίνει πολιτογραφημένος πολίτης της το 2013. Με την πάροδο των ετών, εξασφάλισε τον τίτλο του «Master Photographert» τόσο από το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Φωτογραφίας (AIPP) όσο και από τους Επαγγελματίες Φωτογράφους της Αμερικής (PPA). Έχει επίσης εξασφαλίσει υποτροφίες από το Βρετανικό Ινστιτούτο Επαγγελματιών Φωτογράφων (BIPP) και τη Βασιλική Φωτογραφική Εταιρεία (RPS).

Πρέπει να σημειωθεί πάντως εδώ, πως μετά την ανακοίνωση που έγινε στις 9-12-14, επώνυμα ΜΜΕ όπως η Independent και οι New York Times αντιμετώπισαν κριτικά (ιδίως οι ΝΥΤ) την προσωπικότητα του δημιουργού αλλά και την ποιότητα τόσο της συγκεκριμένης λήψης όσο και της συνολικότερης δουλειάς του.

Παρόλα αυτά, με τα ισχύοντα δεδομένα, ο Lik έχει πλέον, 4 φωτογραφίες στο top-20 των πιο ακριβοπληρωμένων όλων των εποχών, αν συνυπολογίσουμε και την εικόνα του που ονομάζεται «One» και πουλήθηκε, το 2010, αντί 1εκ. δολαρίων, εξασφαλίζοντας την 20η θέση σε αυτό.

Ποιες είναι, όμως, αναλυτικά οι εικόνες που συνθέτουν το top-20 και πόσο κοστίζουν; Δείτε τις στις σελίδες που ακολουθούν!

 


Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.