Software & Apps

MOZILLA FIREFOX QUANTUM

Η αγαπημένη …αλεπού επέστρεψε, και φιλοδοξεί να “δαγκώσει” σαν λύκος!

Το νέο Firefox Quantum ανακοινώθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2017 και χαρακτηρίζεται ως το γρηγορότερο browser που κυκλοφορεί! Πώς ανταποκρίνεται όμως στην πράξη; Το δοκιμάσαμε για εσάς!

Οι απαιτήσεις μνήμης των Chrome, Firefox, Edge, και Safari αντίστοιχα.

Είναι αλήθεια ότι το Firefox αποτελούσε επί χρόνια το δημοφιλέστερο browser μέχρι που τα ηνία άρπαξε το Google Chrome. Η νέα έκδοση του Firefox, όμως, έχει όλα τα προσόντα να επανακτήσει τα πρωτεία. Η ίδια η Mozilla προμοτάρει το Firefox ως “το ταχύτερο browser που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή”. Με μια προσωπική δοκιμή μιας εβδομάδας από την κυκλοφορία του, και βλέποντας στην πράξη πόσα καινούργια εργαλεία μού προσφέρει το νέο Firefox Quantum, ομολογώ ότι η καθιέρωσή του ως το νέο μου Default Browser είναι αναπόφευκτη.Το πρώτο πράγμα που προσέχεις είναι η ταχύτητα. Το νέο Firefox χρησιμοποιεί λιγότερη μνήμη κατά το σερφάρισμα και μάλιστα αυτό αποτυπώθηκε και σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό όπως το Google Chrome, το Microsoft Edge και το Safari της Apple. Ειδικότερα, είναι ελαφρύτερο κατά 30% σε σχέση με το Google Chrome. Η ταχύτητα σημαίνει πρακτικά πως ο browser μπορεί να «αντέξει» το άνοιγμα πολλαπλών ιστοσελίδων σε διαφορετικά παράθυρα ή καρτέλες. Το Firefox χρησιμοποιεί την υπολογιστική μνήμη κατά προτεραιότητα στο παράθυρο ή στην καρτέλα που είναι ενεργά κάθε φορά. Έτσι, τα πάντα λειτουργούν ομαλά και οτιδήποτε βρίσκεται στο φόντο, δεν απορροφά σχεδόν καθόλου ισχύ.

Top sites και Highlights εμφανίζονται κάθε φορά που ανοίγουμε νέα καρτέλα.

Ένα άλλο στοιχείο του νέου Firefox είναι το καθαρό και απόλυτα λειτουργικό περιβάλλον του, το Photon. Πίσω από αυτό βρίσκεται μια ομάδα ερευνητών χρηστών η οποία μελέτησε τον τρόπο με τον οποίο σερφάρει ένας κοινός χρήστης. Περισσότερα για την συγκεκριμένη έρευνα εδώ.

Με το που εγκαταστήσει κανείς το νέο Firefox, του ζητείται να δημιουργήσει ένα λογαριασμό (κάτι αντίστοιχο με το Google Chrome). Από την στιγμή που γίνει αυτό, το Firefox μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του κάθε χρήστη. Σύμφωνα με το site Mozilla, υπάρχουν ουσιαστικά …άπειροι συνδυασμοί. Θέλετε το νούμερο των διαφορετικών εκδοχών; Είναι το εξωπραγματικό 265.252.859.191.742.656.903.069.040.640.000!

Πολλές οι επιλογές για την διαμόρφωση του περιβάλλοντος του νέου Firefox. Στο κάτω μέρος διακρίνεται και το κουμπί αλλαγής του θέματος.

Το Google αποτελεί την προκαθορισμένη μηχανή αναζήτησης, αλλά παρ’ όλα αυτά υπάρχουν άλλες 60 διαφορετικές επιλογές ήδη εγκατεστημένες, ενώ ο browser λειτουργεί σε 90 γλώσσες.

Η ασφάλεια είναι ένα άλλο κομμάτι στο οποίο το Firefox δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα. Πέραν του ήδη γνωστού Private Browsing, τώρα υπάρχει ήδη εγκατεστημένο το Tracking Protection. Αυτό το σύστημα «παγώνει» όλες εκείνες τις διαφημίσεις που μας «παρακολουθούν» κρυφά κατά την περιπλάνησή μας στο διαδίκτυο. Ακόμα, μπορεί να μπλοκάρει διάφορες διαφημίσεις επιτρέποντας το ακόμη πιο γρήγορο σερφάρισμα. Είναι δηλαδή το αντίστοιχο Extension του Chrome με το όνομα Ads Block.

Πολλά ενδιαφέροντα άρθρα προτείνονται αυτομάτως μέσα από το Pocket, τοποθετώντας σας αμέσως στο κλίμα για το πώς λειτουργεί αυτή η υπηρεσία.

Όπως είδαμε παραπάνω, το νέο Firefox μάς προτείνει να δημιουργήσουμε ένα λογαριασμό για να το χειριστούμε με βάση τις ιδιαίτερες προτιμήσεις μας. Εκτός αυτού όμως, παρέχει και ένα επιπλέον εργαλείο που απαιτεί τη δημιουργία προσωπικού λογαριασμού, και αυτό είναι το Pocket.

Το Pocket, το οποίο υπάρχει ως εφαρμογή σε κινητά και τάμπλετ, μας επιτρέπει να αποθηκεύσουμε ένα site για να τo δούμε αργότερα. Λειτουργεί λίγο πολύ σαν τα Bookmarks, αλλά έχει ορισμένα πρόσθετα πλεονεκτήματα:

  • Η αποθήκευση των site, μέσω αυτού, γίνεται με τη βοήθεια μόνο ενός κουμπιού
  • Tο περιβάλλον του είναι πιο “τακτοποιημένο” και “καθαρό” καθώς φιλτράρει αυτόματα τις ιστοσελίδες σε κατηγορίες άρθρων, βίντεο και εικόνων
  • Τα άρθρα που αποθηκεύονται στο Pocket είναι προσβάσιμα και offline
  • Η κοινοποίηση από social media όπως Twitter, Flipboard, Pulse και Zite γίνεται απευθείας στο Pocket
  • Όλα τα site που αποθηκεύονται στο Pocket είναι προσβάσιμα και από το κινητό μέσω της αντίστοιχης εφαρμογής

Η κύρια όμως διαφορά του Pocket με τα Bookmarks είναι ότι στο πρώτο αποθηκεύουμε πληροφορίες που θα δούμε ή θα διαβάσουμε μία φορά και μετά θα διαγράψουμε. Ο στόχος δηλαδή του Pocket δεν είναι να κατηγοριοποιεί και να σώζει τα αγαπημένα site που επισκεπτόμαστε συχνότερα όπως γίνεται μέσω των Bookmarks. Επιπλέον, το Pocket λειτουργεί και ως social media του Firefox (κάτι παρόμοιο θα έλεγα με το Google+ του Chrome). Έχοντας προσωπικό προφίλ εντός του Pocket, έχεις την δυνατότητα να ακολουθήσεις τους φίλους σου και να ενημερώνεσαι για τα πράγματα που βρίσκουν αυτοί ενδιαφέροντα, είτε αυτά είναι άρθρα είτε κάποιο μουσικό κομμάτι από το YouΤube. Tέλος, μέσα στο Pocket υπάρχουν κατηγορίες άρθρων προς εξερεύνηση όπως για παράδειγμα μια ειδική καρτέλα για τα πιο δημοφιλή που έχουν αποθηκευτεί από άλλους χρήστες παγκοσμίως.

Εύκολη μεταφορά αυτού που βλέπουμε από σταθερό υπολογιστή σε κινητό ή τάμπλετ, μέσω του εργαλείου Sent Tab to Device. Ακριβώς από κάτω βρίσκεται το εργαλείο Take a Screenshot.

Άλλο ένα εργαλείο που είναι χρήσιμο για ορισμένους, είναι η επιλογή της αποστολής μιας ιστοσελίδας από σταθερό υπολογιστή σε κινητή συσκευή. Το εργαλείο αυτό αναφέρεται ως Send Tab to Device και βρίσκεται στο κουμπί με τις τρεις τελείες, δίπλα ακριβώς από το link της εκάστοτε ιστοσελίδας που παρακολουθούμε. Αυτό φυσικά απαιτεί την εγκατάσταση του Firefox app στο κινητό ή στο τάμπλετ, καθώς και το απαραίτητο Login ώστε να πραγματοποιηθεί ο συγχρονισμός ανάμεσα στις συσκευές.

Το εργαλείο Take a Screenshot δίνει την δυνατότητα για άμεσο crop στο σημείο της εικόνας που θέλουμε να αποθηκεύσουμε.

Πάνω δεξιά διακρίνονται τα κουμπιά Save Full Page και Save Visible. Επίσης βλέπουμε πως η εικόνα έχει αναγνωριστεί ως ξεχωριστό στοιχείο, και είναι έτοιμη για αποθήκευση, χωρίς να χρειάζεται crop.

Ως ακροτελεύτιο εργαλείο του νέου Firefox Quantum προς ανάλυση, άφησα την επιλογή Take a Screenshot. Η συγκεκριμένη επιλογή βρίσκεται στο ίδιο σημείο με το εργαλείο Send Tab to Device. Με αυτό το εργαλείο μπορούμε να αποθηκεύσουμε σαν εικόνα, οτιδήποτε απεικονίζεται στην οθόνη του υπολογιστή μας. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι μπορούμε να αποθηκεύσουμε ολόκληρη τη σελίδα ενός site που είναι ανοιχτή εκείνη την στιγμή – ακόμη και την πληροφορία που δεν βλέπουμε και είναι προσβάσιμη μόνο με το scroll του ποντικιού μας. Αυτό το κάνουμε, απλά πατώντας το κουμπί Save Full Page. Εάν επιθυμούμε να αποθηκεύσουμε μόνο οτιδήποτε βλέπουμε, τότε κάνουμε κλικ στο κουμπί Save Visible. Εάν όμως θέλουμε μονάχα ένα στοιχείο της οθόνης, το επιλέγουμε κάνοντας κλικ και σύροντας το ποντίκι.

Το …φανταστικό εδώ είναι ότι χωρίς να κάνουμε από μόνοι μας την επιλογή, οτιδήποτε υπάρχει σαν στοιχείο στην ιστοσελίδα (εικόνα, κείμενο, βίντεο) αναγνωρίζεται ως ξεχωριστό κομμάτι και επιλέγεται αυτόματα! Ένα πραγματικά πολύ σημαντικό εργαλείο για όλους όσους ασχολούνται με δημιουργικά προγράμματα. Η αποθήκευση πλέον εικόνων από το διαδίκτυο, περνάει σε άλλη φάση!

Mπορείτε να κατεβάσετε τον νέο Firefox Quantum εδώ!