Know How

ΠΟΡΤΡΕΤΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΦΩΣ: 6 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ!

Όπως λέει και τα παλιό κλισέ: “δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο!”

Πώς να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο το φυσικό φως για τη λήψη πορτραίτων χωρίς φλας ή φώτα στούντιο! 

H NikitaMorris του ePHOTOzine εξηγεί τι πρέπει να κάνετε!

Χρησιμοποιήστε τηλεφακό 

Όταν φωτογραφίζετε πορτραίτα, ένας τυπικός zoom μπορεί να αποδειχθεί επαρκής, ωστόσο ένας τηλέφακός ενδέχεται να σας δώσει ακόμα πιο κολακευτικές λήψεις. Παράλληλα, ένα τρίποδο μπορεί να είναι επίσης χρήσιμο εάν παραστεί ανάγκη για πιο αργές ταχύτητες κλείστρου λόγω έλλειψης επαρκούς ποσότητας φωτός. Πριν καταφύγετε στο φλας, δοκιμάστε ένα ανακλαστήρα για να φωτίσετε περισσότερο το κάδρο σας.

Οι συννεφιασμένες μέρες είναι καλές!

Οι συννεφιασμένες μέρες, οι οποίες τη χειμερινή περίοδο δε λείπουν, είναι ιδανικές για πορτραίτα, καθώς το φως διαχέεται – αν βρείτε ένα σημείο (ή ένα παράθυρο αν εργάζεστε σε εσωτερικό χώρο) που δεν είναι απευθείας εκτεθειμένο στο φως του ήλιου ακόμα καλύτερα. Ειδικά για εσωτερικές λήψεις, πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει το παράθυρό σας – αν είναι βρώμικο, μπορεί να “κόψει” ένα ολόκληρο stop στο διάφραγμά σας. Επιπρόσθετα, μην ξεχάσετε να σβήσετε τα φώτα του χώρου.

man wearing green drawstring hoodie and white cap

Jeremy Thomas

Χρησιμοποιήστε έναν ανακλαστήρα

Εάν διαπιστώσετε ότι ο ήλιος προκαλεί σκιές κάτω από τη μύτη  ή/και το πηγούνι του μοντέλου σας, χρησιμοποιήστε έναν ανακλαστήρα για να προσθέσετε φως στις περιοχές που βρίσκονται στη σκιά ή (εάν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο) μετακινηθείτε πιο μακριά από το παράθυρο.

Προσοχή στη σωστή φωτομέτρηση

Μην φωτομετρήσετε απευθείας από το παράθυρό σας όταν κάνετε εσωτερική λήψη, καθώς αυτή η τακτική θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με το να κάνετε μέτρηση στο …χιόνι – η μηχανή σας θα παραπλανηθεί, εκτιμώντας ότι η σκηνή είναι φωτεινότερη απ’ ό,τι στην πραγματικότητα, και το μοντέλο σας θα καταγραφεί, αναπόφευκτα, υποεκτεθειμένο. Αντίθετα, αν κάνετε φωτομέτρηση στο πρόσωπο του μοντέλου σας δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα! Για να δώσετε μεγαλύτερη “ζεστασιά” στη λήψη σας, αλλάξτε τις ρυθμίσεις της ισορροπίας λευκού της μηχανής σας (κατά προτίμηση επιλέξτε “συννεφιά” ή “σκιά”.)

woman wearing red and black checked top and black hat

Allef Vinicius

Τα μάτια είναι το παν!

Τα μάτια πρέπει να είναι ευκρινή και το μέτωπο του προσώπου πρέπει να είναι στο φως για να επικεντρωθεί η προσοχή του θεατή εκεί. Ζητώντας από το μοντέλο σας απλώς να κλίνει το κεφάλι ελαφρά, θα έχετε περισσότερο/λιγότερο τμήμα από το πρόσωπό του στραμμένο στο φως. Μπορείτε επίσης να μετακινηθείτε με την κάμερά σας σε διαφορετικά σημεία, γύρω από το σκηνικό που επιλέξατε, προκειμένου να βρείτε την ιδανική θέση για να γίνει η λήψη.

smiling man standing near green trees

Warren Wong

Αναζητήστε δημιουργικές γωνίες λήψης

Δοκιμάστε να τοποθετήσετε το μοντέλο σας σε γωνία 45° ως προς την κατεύθυνση από την οποία έρχεται το φως ή να το φωτογραφίσετε από το πλάι. Για πιο ενδιαφέροντα πλάνα, δοκιμάστε να φωτίσετε μόνο τα μισό πρόσωπο ή δημιουργήστε σχήματα από τη σιλουέτα του.

woman wearing black sleeveless top

Caique Silva

 






Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.