Photo Specials

ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ TROLLS ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΑΣ!

Η εμπεριστατωμένη κριτική και η ανούσια σαχλαμάρα δεν έχουν το ίδιο ειδικό βάρος.

Ο φωτογράφος, όπως και ο οποιοσδήποτε δημιουργός, οφείλει να αναζητά τη διαρκή αξιολόγηση της δουλειάς του: είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που μπορούν να τον βοηθήσουν να εξελιχθεί, τεχνικά και καλλιτεχνικά, σε ανώτερο επίπεδο. Αυτό όμως δεν σημαίνει, με κανένα τρόπο, πως θα πρέπει να αποδέχεται ότι ο …οποιοσδήποτε δικαιούται να ομιλεί γι’ αυτήν.

Ο Καναδός φωτογράφος Ryan Cooper καυτηριάζει, σε ένα εξαιρετικά εύστοχο σχόλιό του που δημοσιεύτηκε στο fstoppers.com, την εύκολη κριτική αμφιβόλου προέλευσης, που ανθεί κυρίως στους κόλπους των social media, η οποία κατά την άποψή του όχι μόνο δε βοηθά σε τίποτα αλλά αντίθετα μόνο (αχρείαστα εντελώς) προβλήματα δημιουργεί.

Ας δούμε αναλυτικά την τοποθέτησή του:


Εάν ένας φωτογράφος εδραιώσει μέσα του την πεποίθηση ότι η δουλειά του δεν βρίσκει ανταπόκριση στο ακροατήριό του, το γεγονός μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, αφού λειτουργεί ως τοξικό δηλητήριο για την έμπνευσή του. Η κριτική στο διαδίκτυο μπορεί να αποδειχθεί δυσθεώρητο εμπόδιο στην εξελικτική πορεία του – ένα εμπόδιο που όλοι οι φωτογράφοι αντιμετωπίζουν κάποια στιγμή και σχεδόν πάντα πρέπει να αγνοηθεί εντελώς!

Η online κριτική στερείται αξιοπιστίας

Ο βασικότερος ίσως λόγος για τον οποίο πρέπει να αγνοείτε τα αρνητικά σχόλια των trolls, είναι επειδή συνήθως στερούνται ακόμη και της στοιχειώδους αξιοπιστίας. Αν συναντήσετε κάποιον τυχαία, ενώ περπατάτε στο δρόμο, και αυτός σας δηλώσει πως έχετε καρκίνο, θα δώσετε κάποια αξία στη διάγνωσή του; Για θέματα που αφορούν την ιατρική, τη φυσική ή άλλες ανάλογες επιστήμες, προκειμένου να δοθεί αξία στην άποψη ενός συνομιλητή το ελάχιστο τεκμήριο που αυτόματα ζητείται είναι η κατάθεση των σχετικών διαπιστευτηρίων του, προκειμένου να αντιμετωπιστεί σοβαρά. Στη φωτογραφία, ωστόσο, συχνά αντιμετωπίζουμε τις συμβουλές τυχαίων τρίτων προσώπων σαν να προέρχονται αυτές απευθείας από τα …ιερά κείμενα ενός ευαγγελίου! Μην αφήνετε ποτέ τη γνώμη ενός ανόητου απαίδευτου, στο Internet, να σας στερήσει το σεβασμό που οφείλετε στη δική σας δουλειά.

Η online κριτική υποκρύπτει άδηλα κίνητρα

Κάθε φορά που διατυπώνεται κάποιο σχόλιο, ο δημιουργός του έχει συνήθως ένα συγκεκριμένο λόγο για τον οποίο προχώρησε σε αυτό. Ως αποδέκτες σχολίων, υποθέτουμε συνήθως ότι αυτά προκύπτουν καλοπροαίρετα, με γνήσια διάθεση εποικοδομητικής κριτικής – ωστόσο τις περισσότερες φορές αυτό απλά δεν ισχύει. Υπάρχει μια μακρά σειρά από λόγους που οδηγούν στη δημιουργία αρνητικών σχολίων, οι οποίοι δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με αυτή καθαυτή την ποιότητα της δουλειάς ενός φωτογράφου! Ο σχολιαστής μπορεί ανετότατα να είναι θυμωμένος και να ψάχνει μια διέξοδο για να διοχετεύσει την οργή του ή μπορεί απλά να ζηλεύει και να προσπαθεί να αποδομήσει τη δική σας προσπάθεια. Ανεξάρτητα από τα κίνητρα, τα ίδια τα σχόλια είναι συχνά παρόμοια σε περιεχόμενο: έτσι καθίσταται πολύ δύσκολη η προσπάθεια να εκτιμηθεί εάν διατυπώνονται με αγαθή προαίρεση ή όχι.

Η online κριτική αγνοεί τους στόχους σας

Ένα troll αγνοεί παντελώς το πού ακριβώς αποσκοπείτε με το σύνολο της δουλειάς σας ή με κάθε μεμονωμένη λήψη σας. Το μόνο που είναι σε θέση να αντιληφθεί είναι αυτό που το ίδιο κρίνει πως αποτελεί στόχο για τη δική σας φωτογραφία. Μόνο και μόνο αυτό το γεγονός, δημιουργεί ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο η άποψη του troll εξ’ ορισμού πόρρω απέχει από αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια ψύχραιμη και ισορροπημένη γνώμη που μπορεί να έχει νόημα για την εργασία σας.

Συμπέρασμα

Όταν ψάχνετε για αξιοποιήσιμη και ουσιαστική ανατροφοδότηση (feedback) σχετικά με την ποιότητα της δουλειάς σας, τα σχόλια στα διάφορα forum ή στα social media είναι ένα από τα χειρότερα σημεία στα οποία μπορείτε να σταθείτε. Επιλέξτε συνειδητά να αγνοείτε ιδίως τις ανατροφοδοτήσεις που δίνονται ανώνυμα, διότι ποτέ δεν έχουν πραγματική σχέση με το θέμα (τη λήψη σας λ.χ.) που σχολιάζεται. Αντίθετα, αναζητείστε αξιόπιστες πηγές που αξίζουν την εμπιστοσύνη σας, και οι οποίες θα είναι αντικειμενικά σε θέση να σας προσφέρουν ουσιαστική κριτική που θα μπορεί να συνεισφέρει στη φωτογραφική σας διαδρομή.


Aπό την Βικιπαίδεια: στη γλώσσα του Διαδικτύου η λέξη τρολ (troll) περιγράφει κάποιον χρήστη του Ίντερνετ με πονηρά προκλητικές, σκόπιμα ανόητες ή επιτηδευμένα εκτός θέματος θέσεις και απόψεις σε μία online ανοιχτή κοινότητα. Περισσότερα εδώ.


  • Εικόνα στην κορυφή της σελίδας: iirliinnaa 

Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

   



Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;