Market

ΝΕA ΡΕΚΟΡ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ CANON!

90.000.000 φωτογραφικές μηχανές EOS και 130.000.000 εναλλασσόμενοι φακοί EF!

Η Canon γιορτάζει την επίτευξη δύο μεγάλων ορόσημων στην παραγωγή της! Μία EOS 5D Mark IV υπήρξε η 90η εκατομμυριοστή φωτογραφική μηχανή της σειράς EOS, ενώ ένας φακός EF16-35mm f/2.8L III USM έγινε ο 130ος εκατομμυριοστός εναλλασσόμενος φακός.

Το σύστημα φωτογραφικών μηχανών Canon EOS έκανε την εμφάνισή του παράλληλα με τη σειρά εναλλασσόμενων φακών της σειράς EF το Μάρτιο του 1987, ως το πρώτο πλήρως ηλεκτρονικό σύστημα προσαρμογής, διεθνώς, για φωτογραφικές μηχανές με φιλμ τύπου AF SLR. Με την πάροδο των χρόνων, αμφότερες οι σειρές συνέχισαν να διευρύνονται, κερδίζοντας τις προτιμήσεις και την υποστήριξη των χρηστών, από τους αρχάριους μέχρι και τους πεπειραμένους επαγγελματίες. Η παραγωγή επιταχύνθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, χάρη στη διάδοση των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών SLR. Οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές εναλλασσόμενων φακών της Canon διατηρούν την πρώτη θέση στα μερίδια της παγκόσμιας αγοράς για 14 συναπτά έτη, από το 2003.

Από τη στιγμή της δημιουργίας του, το σύστημα EOS αναπτύσσει σταθερά επαναστατικές τεχνολογίες, ακολουθώντας τη φιλοσοφία «ταχύτητα και άνεση». Από τότε μέχρι σήμερα, η Canon αναπτύσσει η ίδια κάθε επί μέρους βασικό υποσύστημα, όπως τους αισθητήρες CMOS, τους επεξεργαστές εικόνας και τους εναλλασσόμενους φακούς, που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα της σειράς EOS. Ειδική μνεία αξίζουν οι φακοί EF, οι οποίοι πωλούνται περισσότερο από κάθε άλλη σειρά φακών στην αγορά και κομίζουν πρωτοποριακές τεχνολογίες όπως το σύστημα Ultrasonic Motor (USM), την τεχνολογία Image Stabilizer (IS) και το πολυεπίπεδο στοιχείο Diffractive Optical (DO).

Η Canon θα συνεχίσει να ενισχύει και να διευρύνει το χαρτοφυλάκιο των μηχανών EOS και των φακών EF, τελειοποιώντας τις τεχνολογίες απεικόνισης, καταβάλλοντας συνεχείς προσπάθειες για το βέλτιστο συνδυασμό τεχνολογιών για τα οπτικά μέρη, την καταγραφή στατικών και κινούμενων εικόνων, αλλά και τη δικτύωση των συσκευών. Η Canon θα συνεχίσει, παράλληλα, να δημιουργεί προϊόντα που διακρίνονται τόσο για την υψηλή τους αισθητική, όσο και για την αντοχή τους.

Σειρά EOS

Aπό αριστερά προς τα δεξιά: EOS 650 (Μάρτιος 1987), EOS-1 (Σεπτέμβριος 1989), EOS 300D (Σεπτέμβριος 2003) και EOS 5D Mark IV (Νοέμβριος 2016).

Καθώς οι φωτογραφικές μηχανές με φιλμ έφτασαν στο ζενίθ της δημοτικότητάς τους, η Canon κυκλοφόρησε πολλά μοντέλα, καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος χρηστών, συμπεριλαμβανόμενης της EOS-1, το 1989, η οποία προορίζονταν για επαγγελματίες, καθώς και την EOS 500 το 1993, η οποία διακρινόταν για τη συμπαγή, ελαφρού βάρους σχεδίασή της και η οποία διεύρυνε σημαντικά τη χρηστική βάση της Canon. H σειρά φωτογραφικών μηχανών με εναλλασσόμενους φακούς EOS ξεκίνησε με τη μηχανή SLR Canon 650, η οποία κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1987, και η οποία όχι μόνο διέθετε το πρώτο, παγκοσμίως, σύστημα ηλεκτρονικής προσαρμογής φακού, αλλά και πλήρως ψηφιακή επικοινωνία μεταξύ του σώματος της μηχανής και του φακού, με στόχο τη δημιουργία μιας νέας τεχνολογίας αυτόματης εστίασης.

Με την άνθιση της αγοράς των φωτογραφικών μηχανών με φιλμ, η Canon κυκλοφόρησε πολλά μοντέλα, τα οποία κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα χρηστικών αναγκών, κι ανάμεσα σε αυτά τα μοντέλα διακρίθηκαν η EOS-1 το 1989, η οποία απευθυνόταν στους επαγγελματίες, αλλά και η EOS 500 το 1993, η οποία κατάφερε, χάρη στη συμπαγή και ελαφρού βάρους σχεδίασή της, να διευρύνει σημαντικά τη χρηστική βάση της Canon. Το 2003, την αυγή της εποχής των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών, η Canon κυκλοφόρησε την επαναστατική EOS 300D Digital, ένα εισαγωγικό μοντέλο ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής SLR, το οποίο διέθετε ένα συμπαγές και ελαφρύ σώμα σε προσιτή τιμή. Αυτή η κίνηση σηματοδότησε μια μαζική διεύρυνση της αγοράς φωτογραφικών μηχανών, και την ίδια χρονιά η Canon κατέκτησε με χαρακτηριστική διαφορά την πρωτιά στα μερίδια αγοράς. Με την επακόλουθη κυκλοφορία της σειράς EOS-1D για τους επαγγελματίες και της σειράς EOS 5D, η οποία κατέστησε δημοφιλή τη βιντεοσκόπηση με μηχανές SLR, η Canon συνέχισε να κυκλοφορεί προϊόντα που άφησαν εποχή, και τα οποία της επέτρεψαν να διατηρήσει την πρωτοπορία στην παγκόσμια αγορά ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών με εναλλασσόμενους φακούς επί 14 συναπτά έτη, από το 2003 μέχρι και το 2016.

Φακοί EF

Aπό αριστερά προς τα δεξιά: EF75-300mm f/4-5.6 IS USM (Μάρτιος 1995), EF400mm f/4 DO IS USM (Δεκέμβριος 2001), EF24mm f/1.4L II USM (Δεκέμβριος 2008) EF11-24mm f/4L USM (Φεβρουάριος 2015).

Σήμερα η Canon διαθέτει 93 φακούς στην πλούσια σειρά της EF, η οποία αποτελείται από μοντέλα όπως ένας υπερευρυγώνιος ζουμ εστιακού μήκους 8 mm, έναν υπερ-τηλεφακό εστιακού μήκους 800mm καθώς και τη σειρά EF Cinema ειδικά για παραγωγή βίντεο. Διαθέτοντας μια ευρεία γκάμα φακών για κάθε ανάγκη, από φακούς ζουμ, φακούς με οπτική σταθεροποίηση IS, φακούς με γρήγορο διάφραγμα, φακούς macro και μοντέλα τεχνολογίας TS-E tilt-shift, η Canon είναι πολύ καλά πλασαρισμένη ώστε να ανταποκρίνεται ιδανικά στις ανάγκες ενός μεγάλου πλήθους χρηστών. Από την κυκλοφορία του πρώτου φακού της σειράς EF, που συνέπεσε με την κυκλοφορία της σειράς EOS το 1987, η Canon παρήγαγε φακούς EF με πρωτοποριακές τεχνολογίες, παγκοσμίως, όπως τον EF75-300mm f/4-5.6 IS USM με σύστημα IS το 1995, τον EF400mm f/4 DO IS USM με στοιχεία φακού DO το 2001 και τον EF24mm f/1.4L II USM, με ειδική κατεργασία υψηλής αντιανακλαστικότητας Subwavelength Structure Coating (SWC) το 2008. Το 2015 η Canon κυκλοφόρησε τον EF11-24mm f/4L USM, τον πρώτο παγκοσμίως υπερευρυγώνιο φακό ζουμ, με εστιακό μήκος 11mm.

 






Aρθρογράφος

Μενέλαος Μελετζής

Διδάκτορας Επιστημών του Πανεπιστημίου του Νovisad (Σερβία) και επιστημονικός συνεργάτης του University of Applied Arts Belgrade, στον τομέα New Media. Είναι τ. Τακτικός Επίκουρος καθηγητής Φωτογραφίας στο τμήμα Γραφιστικής του Α-ΤΕΙ Αθήνας. Ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων και άρθρων για τη φωτογραφία επί 40 και πλέον χρόνια. Έχει συμμετάσχει με εικόνες του σε πολλές εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει παραστεί ως κριτής σε διεθνείς και ελληνικούς φωτογραφικούς διαγωνισμούς. Μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων- Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ) και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Εκδοτών Περιοδικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FAEP).