Νέα μοντέλα

NEOI ΦΑΚΟΙ FUJIFILM

Ανακοινώθηκαν τα μοντέλα FUJINON GF 20-35mm f/4 R WR και XF 56mm f/1.2 R WR!

Ο Fujinon GF 20-35mm f/4 R WR είναι ένας νέος φακός για τις μηχανές μεσαίου φορμά, ενώ ο Fujinon XF 56mm f/1.2 R WR προορίζεται για τη σειρά μηχανών Χ της εταιρίας.

Ας γνωρίσουμε αναλυτικά τα δύο νέα μοντέλα:

Fujifilm GF 20-35mm f/4 R WR

Είναι ένας ελαφρύς και συμπαγής υπερευρυγώνιος φακός του οποίου το εστιακό μήκος αντιστοιχεί σε 16-28mm στο φορμά 35mm. Διαθέτει σταθερό διάφραγμα f/4 σε όλη την εστιακή γκάμα. Η κατασκευή του αποτελείται από 14 στοιχεία τοποθετημένα σε 10 ομάδες, τα οποία περιλαμβάνουν τρία ασφαιρικά στοιχεία, ένα ED ασφαιρικό καθώς και τρία ED, για πλήρη έλεγχο όλων των εκτροπών.

Οι μοναδικές επιστρώσεις Nano GI της Fujifilm προστατεύουν από θαμβώσεις και αντανακλάσεις. Ετσι ο φακός προσφέρει κορυφαία ευκρίνεια και οπτική απόδοση για αισθητήρες μέχρι 100ΜΡ. Το μήκος του φακού είναι 112.5mm και το βάρος του 725g, ενώ δέχεται φίλτρα διαμέτρου 82mm.

[image]GF20-35mmF4 R WR

Χάρη στον εσωτερικό μηχανισμό zoom το μήκος του φακού και το κέντρο βάρους δεν αλλάζουν σε όλα τα εστιακά μήκη. Το κράμα μαγνησίου που έχει χρησιμοποιηθεί στη κατασκευή του σώματος του φακού προσφέρει αντοχή και μικρό βάρος.

Υπάρχουν 12 στεγανοποιητικά δακτυλίδια που προσφέρουν προστασία σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, ενώ ο φακός μπορεί να λειτουργήσει σε θερμοκρασίες μέχρι -10ο C. Η διάθεση του φακού στην αγορά αναμένεται αρχές Οκτωβρίου 2022 με τιμή ∼2.500€.

Fujifilm XF 56mm f/1.2 R WR

Ο φακός προσφέρει εστιακό μήκος αντίστοιχο με 85mm στο φορμά 35mm, και διαθέτει σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, τον XF 56mm f/1.2 R.

Οι βελτιώσεις αφορούν την ελάχιστη απόσταση εστίασης, την ευκρίνεια και το bokeh. O XF 56mm f/1.2 R WR είναι ο πρώτος φακός της σειράς Χ που διαθέτει σχεδόν τέλεια κυκλικό διάφραγμα, ακόμα και στο f/4 ή στο f/5.6, με αποτέλεσμα καθαρές φωτεινές περιοχές, με ελάχιστες εκτροπές και ωραίο bokeh. Ο μηχανισμός διαφράγματος αποτελείται από 11 λεπίδες. O φακός μπορεί να καλύψει ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως πορτρέτα, γάμους, φωτογραφία δρόμου, εμπορική φωτογραφια κλπ.

Η κατασκευή του αποτελείται από 13 στοιχεία διατεταγμένα σε 8 ομάδες, τα οποία περιλαμβάνουν 2 ασφαιρικά και 1 ED. Ένα μοτέρ DC φροντίζει για την γρήγορη και ακριβή εστίαση σε όλες τις συνθήκες.

Το μήκος του φακού είναι 76mm και το βάρος του 445g. Ο XF 56mm f/1.2 R WR διαθέτει στεγανοποίηση ενάντια σε δύσκολες καιρικές συνθήκες σε 9 σημεία και μπορεί να λειτουργήσει σε θερμοκρασίες μέχρι -10o C. Η διάθεση του φακού στην αγορά αναμένεται στα τέλη του Σεπτεμβρίου, με τιμή ∼1000€.

 


Aρθρογράφος

Γιώργος Ατσαμετάκης

Freelance φωτογράφος, που ασχολείται με το μέσο πάνω από σαράντα χρόνια. Τα πιο αγαπημένα του θέματα είναι οι άνθρωποι, τα σπορ και η φύση. Εικόνες του έχουν διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς φωτογραφίας και έχουν δημοσιευτεί τόσο σε διεθνή μέσα, μέσω πρακτορείων, όσο και σε πληθώρα ελληνικών περιοδικών. Έχει διατελέσει επί μακρά σειρά ετών Υπεύθυνος Τεχνικών Θεμάτων για το περιοδικό Photonet.