Ενδιαφέρουν

ΝΕΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ) ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023!

Ο μεγάλος νικητής των χτεσινών εκλογών Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόνισε πως “το μήνυμα της κάλπης ήταν σαφές. Δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή”.

Ο αρχηγός της Ν.Δ. δήλωσε στην κ. Σακελλαροπούλου: “προτίθεμαι να σας επιστρέψω τη διερευνητική σήμερα το απόγευμα, έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε νέες εκλογές, ενδεχομένως και στις 25 Ιουνίου, εφόσον το επιτρέψουν οι συνταγματικές προθεσμίες.”

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει εν συνεχεία τη διερευνητική εντολή στον Α. Τσίπρα, αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εφόσον αυτή δεν τελεσφορήσει, όπως και αναμένεται, θα την παραχωρήσει στον Ν. Ανδρουλάκη αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.

Θυμίζουμε πως κάθε αρχηγός έχει στη διάθεσή του έως και τρεις (3) ημέρες, προκειμένου να διενεργήσει τις δικές του επαφές με τους εκπροσώπους των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, ωστόσο δεν είναι υποχρεωμένος να εξαντλήσει το παραπάνω χρονικό περιθώριο, όπως ακριβώς προτίθεται να πράξει ο Κ. Μητσοτάκης. Επιπρόσθετα, έχει τη δυνατότητα να την παραδώσει αμέσως μετά την επίδοσή της από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εφόσον η διαδικασία με τις διερευνητικές εντολές δεν παράξει αποτέλεσμα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τους αρχηγούς των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν προκύψει από τις χτεσινές εκλογές, για να  διερευνήσουν από κοινού την πιθανότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να είναι σε θέση να συγκεντρώσει την εμπιστοσύνη της Bουλής.

Εάν και πάλι, όπως αναμένεται, δεν ευωδοθεί η προσπάθεια, το τελικό στάδιο είναι ο σχηματισμός υπηρεσιακής Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια των επόμενων εκλογών, με Πρωθυπουργό τον Ιωάννη Σαρμά, Πρόεδρο του Eλεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος εκ των τριών προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.

Οι νέες εκλογές θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, το οποίο πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα με 40 έδρες. Οι βουλευτές θα αναδειχτούν με βάση τη λίστα των υποψηφίων που θα επιλεγεί τα κόμματα και όχι με σταυρό προτίμησης από τους/τις ψηφοφόρους.

Ανεξάρτητα από όλες τις παραπάνω διαδικασίες, τα μέλη της νέας Βουλής που έχει προκύψει από τις χτεσινές κάλπες θα ορκιστούν την Πέμπτη 1η Ιουνίου 2023 (στις 11πμ).

Ενόψει των εξελίξεων, δείτε τα τελικά χτεσινά αναλυτικά αποτελέσματα σε ολόκληρη τη χώρα με ένα κλικ εδώ!