Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί

NEW MEDIA ART: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΘΕΜΑ “ΑΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟΥ”

Διάρκεια: Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2021!

Ο διαγωνισμός προκηρύσσεται από το «Κέντρο Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Δράσεων – NEW MEDIA ART» με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και διακεκριμένων εταιριών του φωτογραφικού κλάδου.

Για τους πρώτους νικητές θα εξασφαλιστούν σημαντικά έπαθλα από εταιρίες και εκδοτικούς οίκους του φωτογραφικού χώρου. Οι 100 καλύτερες δημιουργίες θα εκτεθούν στην πλέον εξειδικευμένη γκαλερί φωτογραφικών έργων της Αθήνας, την Blank Wall Gallery (Φωκ. Νέγρη 55, Πλ.Κυψέλης).

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτελείται από διακεκριμένα πρόσωπα στο χώρο της φωτογραφίας  – ενδεικτικά αναφέρονται (με αλφαβητική σειρά) οι: Μάρκος Δολόπικος (Καλ/κός Δ/ντής Blank Wall Gallery), Κώστας Καράμπελας (Εκπαιδευτικός Τμ. Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής), Μενέλαος Μελετζής (Σύμβουλος Εκδόσεων της Nexus Publications AE) Tάκης Τζίμας (Επίκ. Καθηγητής Τμ. Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής).

Παράλληλα σχεδιάζεται και μία «Ψηφιακή Γκαλερί» (Virtual Gallery) ώστε οι δημιουργίες των νέων φωτογράφουν να μπορέσουν να επικοινωνηθούν πλατιά – όχι όμως μόνο με τον «παραδοσιακό» τρόπο της ανάρτησης των φωτογραφιών σε ένα site, αλλά προσφέροντας στο θεατή την πρωτόγνωρη εμπειρία μιας εικονικής επίσκεψης και περιήγησης σε μία γκαλερί όπου, ρυθμίζοντας ο ίδιος τον ρυθμό κίνησης του στους χώρους της «έκθεσης», θα μπορεί να πλησιάσει και να επισκοπήσει τα έργα που τον ενδιαφέρουν περισσότερο και παράλληλα να προσπεράσει ό,τι δεν του προκαλεί το ενδιαφέρον, όπως ακριβώς θα έκανε σε μία «φυσική» γκαλερί!

Επιπροσθέτως, η δημιουργία φυσικού και ηλεκτρονικού καταλόγου ο οποίος θα σταλεί εκτός από όλους τους συμμετέχοντες και σε πολλούς φορείς που έχουν σχέση με το αντικείμενο της απεικόνισης της αστικής πραγματικότητας (Δήμοι, Περιφέρειες, κ.ά.) θα είναι σημαντικός παράγοντας στην προώθηση του έργου των νέων καλλιτεχνών.

Διοργάνωση Ημερίδας

Στα πλαίσια της Έκθεσης θα γίνει και μία ημερίδα με θέμα το Αστικό Περιβάλλον με την συμμετοχή διακεκριμένων Πανεπιστημιακών Δασκάλων και γνωστών Φωτογράφων (ανάμεσά τους οι Χάρης Πρέσσας, Καθηγητής, Κοσμήτωρ της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής – Παναγής Παναγιωτόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ – Βασίλης Βαμβακάς, Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ – Νικήτας Χιωτίνης, Αρχιτέκτων, Καθηγητής Τμ. Εσωτ. Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ.ά.)

Σχετικά με το περιεχόμενο του διαγωνισμού

Από την φωτογραφία Αστικού Τοπίου όπου μπορεί κάποιος να περιγράψει πλευρές και γωνιές της πόλης του, επικεντρώνοντας κυρίως στις δομές και τις διαδικασίες παρά στους ανθρώπους που ζουν και βιώνουν αυτές τις διαδικασίες, μέχρι την «καθαρή» Φωτογραφία Δρόμου, που επικεντρώνει στον άνθρωπο και την σχέση του με το περιβάλλον, υπάρχει μία «γκρίζα περιοχή», μία «no mans land» όπου ο άνθρωπος δεν είναι ένα απλό δομικό στοιχείο της εικόνας του περιβάλλοντος χώρου του αλλά ούτε και το επίκεντρο, το βασικό «θέμα» της φωτογραφίας.

Ιδιαίτερα λοιπόν ενδιαφέρει το διαγωνισμό αυτή η «γκρίζα περιοχή» όπου το Αστικό Τοπίο και η Φωτογραφία Δρόμου έρχονται σε μία συνδιαλλαγή – όπου δηλαδή, η ανθρώπινη παρουσία αρχίζει και αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία και βαρύτητα στην εικόνα.

Επίσημη Έναρξη του Διαγωνισμού

Η επίσημη έναρξη του διαγωνισμού θα γίνει στα πλαίσια του φετινού Chania International Photo Festival και συγκεκριμένα σήμερα Δευτέρα 5 Ιουλίου, στο χώρο του Φεστιβάλ, όπου θα λάβει χώρα το workshop του Επίκ. Καθηγητή του Τμ. Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Νίκου Αποστολόπουλου, με θέμα το Αστικό Τοπίο και τη Φωτογραφία Δρόμου.

Λεπτομέρειες για τη διοργάνωση, την κριτική επιτροπή, τις χορηγίες και τα Βραβεία του Διαγωνισμού θα ανακοινωθούν εκεί!

  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: Jakub Sisulak
 


Aρθρογράφος

Photonet Staff

Νέα, ειδήσεις, άρθρα, αναλύσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, έρευνες, portfolios και κουίζ, από τo σύνολο των μελών της συντακτικής μας ομάδας, καθώς και από το δίκτυο των ανταποκριτών και συνεργατών του περιοδικού σε όλη την Ελλάδα.