Αντικρουόμενα είναι τα δεδομένα που προέκυψαν από τις νέες δημοσκοπήσεις σχετικά με το επερχόμενο κυριακάτικο δημοψήφισμα. Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν από τις εταιρίες GPO και To the Point, για τις ανάγκες της τράπεζας BNP Paribas και του ραδιοσταθμού Focus fm αντίστοιχα.
Στην περίπτωση της GPO, το «Ναι» έχει την πρωτοκαθεδρία, αφού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το ποσοστό όσων είναι βέβαιοι ή θεωρούν πιθανότερο να κάνουν αυτή την επιλογή φτάνει το 47,1%. Αντίθετα, οι πιθανοί και σίγουροι ψηφοφόροι του «Όχι» αντιστοιχούν σε 43,2%. Το στατιστικό λάθος είναι 3,1%, κάτι που σημαίνει ότι το αποτέλεσμα κρίνεται στατιστικά σημαντικό, γράφει η BNP Paribas. Από τα επιμέρους στοιχεία, αξία έχει το γεγονός ότι το «Ναι» είναι η περισσότερο δημοφιλής επιλογή σε μεγάλης ηλικίας ψηφοφόρους της ΝΔ. Η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (63,4%) επιλέγει το «Όχι». Η δημοσκόπηση έγινε την Τρίτη 30 Ιουνίου, σε δείγμα 1.000 ατόμων επιλεγμένων με όρους περιοχής, ηλικίας και φύλου.
Αντίθετα, προβάδισμα 3,2 ποσοστιαίων μονάδων της πρόθεσης να ψηφίσουν «Όχι» έναντι εκείνων οι οποίοι θα ψηφίσουν «Ναι» καταγράφεται στην πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρίας Τo the Point για λογαριασμό του Focus fm 103,6.
Στην έρευνα αυτή, μεγάλο (22,8%) είναι το ποσοστό όσων δεν γνωρίζουν ακόμη τι θα ψηφίσουν στο επικείμενο δημοψήφισμα. Το 40,2% τάσσεται υπέρ του «Όχι » και το 37% υπέρ του «Ναι».
Οι 4 στους 10 θέλουν να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση, στην περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι «Ναι», ενώ στην περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι «Όχι», συνέχιση της διαπραγμάτευσης επιθυμεί το 34%.
Συντριπτική είναι η πλειοψηφία όσων απαιτούν να μείνει η χώρα εντός της Ευρωζώνης, με ποσοστό 78,6%, ενώ το 13% επιθυμούν επιστροφή στη δραχμή.
Απολύτως μοιρασμένες είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα αν συμφωνούν ή όχι με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να διενεργηθεί το δημοψήφισμα.
Η έρευνα έγινε σε δείγμα 1071 ατόμων άνω των 18 ετών, στο διάστημα 29 και 30 Ιουνίου, με μέγιστο στατιστικό σφάλμα 2,4%.
Δείτε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της ProRata, που δημοσιεύτηκαν την 1/7 την “Εφημερίδα των Συντακτών” εδώ.
UPDATE (2/7/15, 4:15μμ)
Η εταιρία GPO έβγαλε μια ανακοίνωση σήμερα, το περιεχόμενο της οποίας και παραθέτουμε:
Εν αγνοία της GPO και χωρίς την παραμικρή συμμετοχή της εταιρίας, δημοσιοποιήθηκαν σε μέσα ενημέρωσης αποσπασματικά ευρήματα τμήματος έρευνας σχετικά με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Για το γεγονός αυτό, η GPO δηλώνει ότι δεν φέρει καμία ευθύνη και θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για την προστασία των συμφερόντων της.
Επισημαίνουμε ότι ο νόμος επιτρέπει την ενημέρωση των πολιτών με τη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων ερευνών – δημοσκοπήσεων. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται με υπεύθυνο και ολοκληρωμένο τρόπο και τη συμμετοχή των εταιριών δημοσκοπήσεων, όπως ο νόμος ορίζει. Αυτό ισχύει πάντοτε, αυτό πρέπει να ισχύσει και τώρα μπροστά σε μια τόσο κρίσιμη απόφαση του ελληνικού λαού.