Photonet

NEXUS PUBLICATIONS AE, 1997 – 2022: 25 ΧΡΟΝΙΑ ΟΝΕΙΡΑ!

Αργυρό ιωβηλαίο για την εταιρία μας, η οποία ξεκίνησε την πορεία της, τέτοιες ημέρες, τον Ιούλιο του 1997!

Χωρά 1/4 του αιώνα σε τρεις λέξεις; Απαντώ εμφατικά: ναι, εφόσον η μια από αυτές είναι τα «όνειρα»! Όνειρα που διαρκούν ήδη διόμισι δεκαετίες, και συνεχίζουν απτόητα!

Αλήθεια, πότε πέρασε ο καιρός από εκείνο το μακρινό πλέον καλοκαίρι, όταν βγάλαμε, μια χούφτα άνθρωποι, το πρώτο τεύχος του Photonet που σηματοδότησε το ξεκίνημα της λειτουργίας της εταιρίας;

To 1o τεύχος του Photonet κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1997, ένα μήνα μετά την κυκλοφορία του (εν πολλοίς δοκιμαστικού τίτλου) Hyper Photo. Φωτό εξωφύλλου: Κώστας Κορωναίος.

Είχε προηγηθεί, ελάχιστο χρονικό διάστημα πριν, ένας ξαφνικός και επώδυνος χωρισμός από τον «Φωτογράφο», το περιοδικό που είχαμε φτιάξει το 1989 με τον αείμνηστο Γιάννη Σπανδάγο (αρχιτέκτονα στο επάγγελμα και παιδικό μου φίλο) και τον Τάκη Τζίμα, που είχα λίγο πριν γνωρίσει, μέσω της υποτροφίας που είχαμε πάρει και οι δύο από τον EOMMEX. Μετά από 8 χρόνια κοινής διαδρομής, ξαφνικά, μια ωραία πρωία, βρέθηκα με τη σύζυγο μου Βασιλική Μελετζή στην αφετηρία μιας νέας διαδρομής: η Κική παραιτήθηκε από μια από τις μεγαλύτερες εκδοτικές εταίριες της εποχής, στην οποία ήταν Υπεύθυνη Διαφήμισης του Ομίλου επί 15 συναπτά έτη, και αποφασίσαμε να φτιάξουμε μόνοι μας ένα νέο περιοδικό, ξεκινώντας το από το μηδέν, βασισμένοι πρωτίστως στα όνειρά μας και πολύ λιγότερο σε επιχειρηματικά ή/και business πλάνα.

Το Photonet δημιουργήθηκε αστραπιαία, μέσα στο ίδιο καλοκαίρι, και εντάχθηκε στα πλαίσια μίας Ανώνυμης Εταιρείας, που ονομάστηκε Nexus Publications AE και δημιουργήθηκε με ίδια κεφάλαια και (κυρίως) χωρίς δανεισμούς!

Η εταιρία και το περιοδικό στελεχώθηκαν αρχικά με το απολύτως απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, και με μια σειρά από προσεκτικά επιλεγμένους εξωτερικούς συνεργάτες. Όλοι μας καταθέταμε δουλειά που ξεπέρναγε τις 15-16 ώρες καθημερινά! Ως αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, το πρώτο τεύχος βγήκε στην ώρα του, τέτοιες ημέρες περίπου το 1997, και κατόρθωσε μάλιστα να επιτύχει διαφημιστικά έσοδα – ρεκόρ για την εποχή.

Η πλούσια εμπειρία που είχαμε συγκεντρώσει η Κική κι εγώ, μετά από τόσα χρόνια παρουσίας στην αγορά, σε συνδυασμό με το κέφι και την ενέργεια όλης της αρχικής δημιουργικής και συντακτικής μας ομάδας, βοήθησαν καθοριστικά στο να βγουν και τα αμέσως επόμενα τεύχη γεμάτα νέες ιδέες, που έφεραν αμέσως ένα δυναμικό αέρα ανανέωσης στα εκδοτικά φωτογραφικά (και όχι μόνο) πράγματα.

Παρά τον μεγάλο ανταγωνισμό που είχαμε από το ξεκίνημά μας και μέχρι σήμερα, όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και τις κάθε είδους πιέσεις που δεχτήκαμε/δεχόμαστε από πολλές και ποικίλες πλευρές, κρατήσαμε αναλλοίωτη τη στόχευσή μας σε ένα βασικό στόχο – αξία ζωής: αγάπη για το αντικείμενο, διαρκής διάθεση να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ειλικρίνεια και εντιμότητα στη διαγωγή, προσήλωση στο δημοσιογραφικό καθήκον χωρίς εκπτώσεις στην αλήθεια, συμπεριφορά με ευγένεια και σεβασμό, μακριά από υπεροψίες και βεντετισμούς, προς όλες τις κατευθύνσεις: συνεργάτες, συναδέλφους, αναγνώστες, στελέχη της αγοράς

Στο διάβα της 25ετίας όλες οι παραπάνω επιλογές τηρήθηκαν – και το σημαντικότερο αναγνωρίστηκαν από όλους και όλες εσάς.

Οι επιτυχίες δεν ήρθαν ούτε γρήγορα, ούτε εύκολα. Ήρθαν βήμα – βήμα, ως καρποί συνεχούς και επίμονης προσπάθειας· κι έτσι έπρεπε!

Σήμερα έχουμε κατακτήσει την πρωτιά σε κάθε σχεδόν τομέα δράσης μας: εκδόσεις (περιοδικών, βιβλίων, bookazines, Ημερολoγίων) online παρουσία (site, Νewsletter, social media) διοργάνωση εκδηλώσεων – Photonet Show, Photonet Special Day(s), Photonet Studies κ.ο.κ.

Success story; Υλικά ίσως όχι, ηθικά σίγουρα ναι! Σε κάθε περίπτωση, σας βεβαιώνω πως προτιμώ το «όχι» και το «ναι» με αυτή τη σειρά και όχι με την αντίστροφη! Κρατώ δε ως επιπρόσθετο κέρδος τις εκατοντάδες γνωριμίες με εκλεκτούς ανθρώπους, κάθε ηλικίας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Πώς (και πόσο) μπορεί κανείς να κοστολογήσει ένα τέτοιο περιουσιακό στοιχείο;

Τι περιμένουμε για το μέλλον; Στο τέλος της κάθε μέρας να μένει η αίσθηση ότι αυτό που λατρεύουμε, καταφέραμε να το κάνουμε λίγο καλύτερα από την προηγούμενη!

Συνεχίζουμε λοιπόν: με την ίδια αγάπη και το ίδιο πάθος, για ένα χώρο που μας πρόσφερε χαρές και λύπες, ενθουσιασμούς και απογοητεύσεις, αλλά ο οποίος ποτέ δεν μας άφησε να πλήξουμε – έτσι δεν είναι, άλλωστε, και η ζωή μας συνολικά;

Κλείνοντας, οφείλω προσωπικά άπειρες ευχαριστίες που πραγματικά δεν είναι εύκολο να διατυπωθούν αποκλειστικά με λέξεις, σε μια σειρά ανθρώπων:

• Ξεκινώ με όλους τους συνεργάτες, γυναίκες και άντρες, της Nexus Publications AE που βρέθηκαν/βρίσκονται κοντά μας ανεξαρτήτως χρόνου. Χωρίς εσάς, κανένα project μας δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα!

• Συνεχίζω με τα τέως και νυν στελέχη όλων των εταιριών του χώρου, που (καθένας και καθεμία με τις δυνάμεις του/της) μας στήριξαν, μας στηρίζουν και μας εμπιστεύονται. Χωρίς εσάς, ίσως να μην φτάναμε ποτέ στο σημερινό χρονικό ορόσημο.

• Ολοκληρώνω με εσάς φίλοι και φίλες! Όλα όσα κάναμε/κάνουμε ξεκινούν με αφορμή εσάς και τελικό (απο)δέκτη και πάλι εσάς! Χωρίς τη δική σας παρουσία, όλη μας η προσπάθεια πολύ απλά θα στερείτο κάθε νοήματος.

ΥΓ: Το παραπάνω κείμενο είχε δημοσιευτεί για πρώτη φορά, με μικρές παραλλαγές, το 2007 για τα 20 χρόνια της εταιρίας. (Ανα)δημοσιεύεται σήμερα με αφορμή αυτό το νέο ορόσημο σχεδόν αυτούσιο, για δύο λόγους: α) διότι εξακολουθεί να με αντιπροσωπεύει απόλυτα β) διότι από το αναπόληση του παρελθόντος προτιμώ περισσότερο την ενασχόληση με το μέλλον: η πρώτη διοργάνωση PHOTONET STUDIES ξεπερνά ήδη κάθε οργανωτική μας προσδοκία, συγκεντρώνοντας καθημερινά ακόμα περισσότερες συμμετοχές, και υπόσχεται να αποτέλεσει μια εξαιρετική χρήσιμη εμπειρία σε όσους και όσες την επισκεφθούν: ραντεβού στις 28 Σεπτεμβρίου!