Software & Apps

ΤΙ ΝΕΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ NIK COLLECTION 4

Μικρές αλλά αισθητές αλλαγές υφίστανται – ας τις δούμε αναλυτικά!

Η εταιρία DxO επανέρχεται με ορισμένες αναβαθμίσεις στην έκδοση 4 του Nik Collection, που εστιάζουν στη βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη, μέσω της επανασχεδίασης του UI και της προσθήκης αρκετών presets.

Για όσους δεν γνωρίζουν τι ακριβώς εστί Nik Collection, θα ήταν χρήσιμο να διαβάσουν το άρθρο για την έκδοση 3 που δημοσιεύθηκε εδώ.

Συνοπτικά, θα λέγαμε πως αποτελεί μια συλλογή από μικρά προγράμματα, τα οποία λειτουργούν αυτούσια αλλά είναι προσβάσιμα επίσης μέσω Photoshop, Lightroom και PhotoLab, καθότι λειτουργούν και ως plugins.

Ενδεικτικά να αναφερθεί πως η εμφάνιση των plugins σε περιβάλλον Photoshop, γίνεται από τη διαδρομή: File > Automate > Nik Selective Tool 2.

H λίστα των προγραμμάτων έχει παραμείνει ίδια και περιλαμβάνει τα εξής:

  1. Dfine 2 (Μείωση θορύβου)
  2. Viveza 3 (Χρωματικές και τονικές διορθώσεις)
  3. Perspective Efex (Διόρθωση προοπτικής και οπτικών παραμορφώσεων)
  4. HDR Efex Pro 2 (Λειτουργία πολλαπλών εικόνων)
  5. HDR Efex Pro 2 (Λειτουργία μονής λήψης)
  6. Analog Efex Pro 2 (Προσθήκη εφέ ταινίας ή/και παλαιών καμερών)
  7. Color Efex Pro 4 (Προσθήκη χρωματικών φίλτρων και δημιουργικών εφέ)
  8. Silver Efex Pro 3 (Διαμόρφωση ασπρόμαυρης εικόνας)
  9. Sharpener Pro 3 (Τονισμός αρχείων Raw)
  10. Sharpener Pro 3 (Επιπλέον τονισμός αναλόγως της χρήσης της εικόνας)
  11. Meta-presets (Presets με διαφορετικό συνδυασμό δύο εκ των ανωτέρω προγραμμάτων)

Οι αλλαγές που άμεσα γίνονται αντιληπτές σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση, αφορούν κυρίως και ειδικά στην αναβάθμιση του Viveza 3 και του Silver Efex Pro 3. Επίσης, η επιλογή Meta-presets αποτελεί νέα προσθήκη, η οποία φανερώνει την προτίμηση της εταιρίας DxO στα presets, μια επιλογή που ωστόσο έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα. Περισσότερα όμως περί αυτού, παρακάτω!

Νέο UI

Η νέα εμφάνιση των προγραμμάτων Viveza 3 και Silver Efex Pro 3, είναι πραγματικά μοντέρνα και εντυπωσιακή. Ακολουθεί το trend του σχεδιασμού σε Dark Mode με το έντονο πορτοκαλί χρώμα να κυριαρχεί στα slides και στις ενεργοποιημένες ρυθμίσεις. Στην αριστερή στήλη ενσωματώνονται αρκετά presets για να βοηθήσουν το χρήστη να επιτύχει ταχύτερα το επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει η επιλογή για “Non-destructive Edits” κάτω δεξιά στην εικόνα.

Silver Efex Pro 3

Ανοίγοντας το Silver Efex Pro 3, στην δεξιά στήλη πλέον υπάρχει μια νέα καρτέλα με την ονομασία Film Types. Εδώ κάποιος μπορεί να βρει φίλτρα που να δίνουν την αίσθηση φωτογραφίας που έχει τραβηχτεί με φιλμ από κλασικές μάρκες όπως οι Agfa και Fujifilm. Μια επιλογή που σίγουρα θα εκτιμήσουν οι λάτρεις του παραδοσιακού τρόπου λήψεων, και που μόνο εκείνοι μπορούν να επιβεβαιώσουν για την πιστότητα των εν λόγω φίλτρων.

Viveza 3

Το Viveza 3 ακολουθεί τον ίδιο σχεδιασμό με το Silver Efex Pro 3 – και εδώ στην αριστερή στήλη των presets υπάρχουν φίλτρα -εκτός των άλλων- για άμεση αποτύπωση χρυσής ή μπλε ώρας. Θα πρέπει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο, πως κάθε preset ακυρώνει την χρήση του προηγούμενου. Με άλλα λόγια, μόνο ένα preset μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε φορά.

Μια σημαντική βελτίωση έχει επιτευχθεί με τα Control Points. Για όσους δεν γνωρίζουν, με τα Control Points μπορεί κάποιος να επιλέξει μια επιφάνεια χρώματος ως μάσκα. Στην έκδοση 3, είχαμε επισημάνει πως η συγκεκριμένη μέθοδος επιλογής δεν λειτουργεί αποδοτικά όταν μια επιφάνεια χρώματος έχει περίπλοκο σχήμα. Το Nik Collection 4 έρχεται να προσθέσει τη δυνατότητα παραμετροποιήσεων στα Control Points, μέσω τιμών Luminance και Chrominance, βελτιώνοντας σημαντικά την ακρίβεια της επιλογής.

Επίσης, οι ρυθμίσεις των Control Points έχουν μεταφερθεί πλήρως στη δεξιά στήλη. Θυμηθείτε, πόσο ενοχλητικό ήταν όταν οι ρυθμίσεις βρίσκονταν ακριβώς επάνω στην εικόνα, επηρεάζοντας αρνητικά την εμπειρία του χρήστη.

Δύο ενδιαφέροντα presets που προσφέρονται μέσα από το Viveza 3, και αφορούν λήψεις πορτρέτου, είναι τα “Sharpen Eyes” και “Soften Skin”.

Πατώντας “Sharpen Eyes”, ο χρήστης έχει άμεση πρόσβαση σε δύο Control Points, τα οποία μπορεί εύκολα να μετατοπίσει, με ρυθμίσεις που μπορούν να παραμετροποιηθούν, για το αριστερό και το δεξί μάτι.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, μόνο ένα preset μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε φορά. Μέσα από το Photoshop, ωστόσο, κάθε φορά που ενεργοποιείται ένα preset (ή οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση) οι αλλαγές αποτυπώνονται ως ένα ξεχωριστό layer, το οποίο είναι χρήσιμο να μετονομάζει για να θυμάται ποιο preset (ή ρύθμιση) έχει εφαρμόσει.

Πατώντας αυτήν τη φορά “Soften Skin”, εμφανίζεται ένα και μοναδικό Control Point στο οποίο επηρεάζεται μονάχα η ρύθμιση Structure. Κάνοντας κλικ στο εικονίδιο της μάσκας στο πεδίο Control Point, ο χρήστης μπορεί να δει ποιες περιοχές του δέρματος έχουν επιλεγεί.

Στην εικόνα που ακολουθεί, μπορεί να δει κάποιος το “πριν” και το “μετά”.

Meta-presets

Τέλος, από τη λίστα των προγραμμάτων Nik Collection 4, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει Meta-presets. Εδώ υπάρχουν διάφοροι συνδυασμοί από presets – κάνοντας κλικ στο σύμβολο play, εφαρμόζονται άμεσα, με μια μικρή καθυστέρηση ανάλογα με την επεξεργαστική ισχύ κάθε υπολογιστή. Για κάθε ένα συνδυασμό preset, υπάρχει επεξηγηματικό κείμενο για να μπορέσει να αντιληφθεί καλύτερα ο χρήστης με ποιο τρόπο θα επηρεαστεί η εικόνα. Το μεγάλο μειονέκτημα όμως είναι πως απουσιάζει ένα preview. Αυτό, με το γεγονός πως η εφαρμογή ενός τέτοιου preset δεν πραγματοποιείται άμεσα, μοιραία θα οδηγήσει κάποιον (-α) να πατά play και undo συνεχώς, μέχρι να (και ΑΝ) βρει τελικά αυτό που επιθυμεί, χάνοντας έτσι χρόνο.

Συμπερασματικά

Το Nik Collection 4 αποτελεί μια πρόσθετη λύση στην επεξεργασία εικόνας που απευθύνεται σε φωτογράφους επαγγελματίες ή μη. Διαθέτει εργαλεία και τεχνολογίες που δύσκολα θα βρει κάποιος στα πιο δημοφιλή προγράμματα της αγοράς, με αποκορύφωμα τα συνεχώς αναβαθμισμένα Control Points που φροντίζει η εταιρία DxO να βελτιώνει σε κάθε έκδοση των προγραμμάτων της. Αν και υπάρχουν ορισμένες αστοχίες, όπως είναι για παράδειγμα η ανομοιόμορφη, αυτή τη στιγμή, εμφάνιση μεταξύ των Viveza 3 – Silver Efex Pro 3 και των υπολοίπων προγραμμάτων της συλλογής, είναι γενικά μια ενθαρρυντική προσπάθεια μιας εταιρίας που έχει δείξει και στο παρελθόν πως μπορεί να σταθεί στο ύψος του ανταγωνισμού.

 






Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.