Readers Write

ΩΔΗ ΣΤΗ NIKON F5

“Αποτέλεσε το πρότυπο για όλες τις επόμενες SLR & DSLR φωτογραφικές μηχανές της Nikon.”

Ο αναγνώστης μας Οδυσσέας Παπαγεωργίου ασχολείται με το μέσο επί σχεδόν 30 χρόνια, έχοντας ως βασικό ενδιαφέρον τη φωτογραφία δρόμου. Αυτό είναι το δεύτερο άρθρο του που φιλοξενείται στο site μας.


Μέσα της δεκαετίας του 1990. Η Canon κυριαρχεί απόλυτα στις 35mm film AF SLR φωτογραφικές μηχανές. Η επανάσταση της αυτόματης εστίασης βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη.

Μοντέλα όπως η Canon EOS 1 (1989), η Canon EOS 5 (1992) και η Canon EOS 1N (1994) επαναπροσδιορίζουν τις δυνατότητες των συστημάτων αυτόματης εστίασης διαθέτοντας πρωτοποριακά ακόμα και για σήμερα συστήματα όπως το ECF (Eye Controlled Focus) στην Canon EOS 5 και η ταχύτατη αυτόματη εστίαση λόγω και των εξαιρετικών Ring Type USM (UltraSonic Motor) φακών που διαθέτουν ενσωματωμένο στο φακό μοτέρ αυτόματης εστίασης.

Η Nikon F4 (1988) αποδεικνύεται αρκετά αργή στην αυτόματη εστίαση, αδυνατώντας να ανταγωνιστεί τις αντίστοιχες φωτογραφικές μηχανές της Canon, αναγκάζοντας τους περισσότερους επαγγελματίες φωτογράφους μετά από δεκαετίες να αλλάξουν στρατόπεδο. Η Nikon F90x (1994) αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά και αυτή ελέω έλλειψης φακών με ενσωματωμένο μοτέρ αυτόματης εστίασης δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις κατά τα άλλα πολύ καλές δυνατότητες του συστήματος αυτόματης εστίασης που διαθέτει. Τίποτα δεν μαρτυρά αυτό που πρόκειται να συμβεί.

Το 1996 η Nikon παρουσιάζει την F5. Η αντεπίθεση μόλις έχει ξεκινήσει. Η νέα SLR θέτει νέα standard όσον αφορά τα συστήματα αυτόματης εστίασης με υποστήριξη πλέον από τους εξαιρετικούς SWM (Silent Wave Motor) φακούς, φωτομέτρησης και ταχύτητα λήψης φωτογραφιών αποτελώντας την πρώτη φωτογραφική μηχανή που διέθετε 3 cross type AF sensors, 1,005-segment color 3D matrix metering ενώ παράλληλα ήταν σε θέση να τραβάει φωτογραφίες με την ασύλληπτη για την εποχή ταχύτητα των 8fps με AF tracking.

Σχεδιαστικά η Nikon F5 διαθέτει ενσωματωμένο battery grip και εναλλάξιμα οπτικά σκόπευτρα, ένα συνδυασμό που την καθιστά μοναδική μεταξύ των 35mm film AF SLR φωτογραφικών μηχανών.

Η ποιότητα κατασκευής και τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι κορυφαία. Οι αναφορές για κλείστρα που έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο λήψεις συνεχίζοντας να λειτουργούν απρόσκοπτα, έχουν προσδώσει μυθικές διαστάσεις στην Nikon F5, της οποίας το κλείστρο παρεμπιπτόντως είναι πιστοποιημένο για 150.000 λήψεις.

Επίσης τόσο σχεδιαστικά όσο και εργονομικά η Nikon F5 αποτέλεσε το πρότυπο για όλες τις επόμενες SLR & DSLR φωτογραφικές μηχανές της Nikon. Για τα επόμενα χρόνια, μετά την κυκλοφορία της, η Nikon F5 υπήρξε το απόλυτο μέτρο σύγκρισης με βάση το οποίο κρίθηκαν όλες οι υπόλοιπες φωτογραφικές μηχανές.

Ακόμα και μετά την έλευση της Canon EOS 3, το 1998, με το επαναστατικό για την εποχή σύστημα αυτόματης εστίασης με 45 αισθητήρες εκ των οποίων οι 7 κεντρικοί cross type και ένα τελειοποιημένο ECF (Eye Controlled Focus), η Nikon F5 υπερτερούσε σε κάποια σημεία. Κανένας ποτέ δεν αμφισβήτησε την ανωτερότητά της. Μάλιστα υπήρξαν και ορισμένοι Canon Explorers of Light όπως ο Arthur Morris οι οποίοι προς τιμήν τους, ακόμα και μετά την κυκλοφορία της Canon EOS 1V (2000), δήλωναν για χρόνια ότι η Nikon F5 είναι “η καλύτερη φωτογραφική μηχανή του κόσμου”.

  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: Wikipedia

 

 






Aρθρογράφος

Photonet Staff

Νέα, ειδήσεις, άρθρα, αναλύσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, έρευνες, portfolios και κουίζ, από τo σύνολο των μελών της συντακτικής μας ομάδας, καθώς και από το δίκτυο των ανταποκριτών και συνεργατών του περιοδικού σε όλη την Ελλάδα.