Software & Apps

NIKON: ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Διαβάστε όλες τις σχετικές πληροφορίες!

Η Nikon ανακοίνωσε την κυκλοφορία του πιο πρόσφατου υλικολογισμικού της: την έκδοση 2.00 για την φωτογραφική μηχανή mirrorless πλήρους κάδρου με φορμά FX, τη Nikon Z 8. Παράλληλα ανακοίνωσε την αναβάθμιση (ver. 2.0.0) για το NX TETHER, το δωρεάν εύχρηστο λογισμικό υπολογιστή που βελτιώνει τη χρήση των λήψεων με σύνδεση μέσω δικτύου για τις φωτογραφικές μηχανές Nikon.

Το νέο υλικολογισμικό για τη Z 8 είναι η πρώτη σημαντική ενημέρωση της μηχανής από την κυκλοφορία της, προσφέροντας στους χρήστες σημαντική βελτίωση στις λήψεις τους, τόσο για φωτογραφίες όσο και video, καθώς συμπεριλαμβάνει λειτουργίες αιχμής που βρίσκονται επίσης στη Nikon Z 9 και στη Nikon Z f.

Στη σχεδίαση έχουν ληφθεί υπόψη οι ανάγκες των φωτογράφων πουλιών με την προσθήκη της λειτουργίας [Πουλιά] στις επιλογές AF με ανίχνευση θέματος της Z 8, βελτιώνοντας την απόδοση ανίχνευσης πουλιών σε διάφορες συνθήκες φόντου με υψηλή αντίθεση, που περιλαμβάνουν δάση και βραχώδη όρη καθώς και διάφορες στάσεις, είτε τα πουλιά πετούν είτε κάθονται. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους φωτογράφους να αποτυπώνουν ευκρινείς λήψεις πέρα από κάθε προσδοκία, ακόμη και όταν πρόκειται για πουλιά με ιδιαίτερη εμφάνιση που είναι πιο δύσκολο να ανιχνευτούν.

Η έκδοση 2.00 του υλικολογισμικού για την Z 8 εφαρμόζει τη νέα λειτουργία Αυτόματης Λήψης που εισαγάγει την αυτόματη λειτουργία λήψης τόσο για φωτογραφίες όσο και για video, ρυθμίζοντας εκ των προτέρων τα κριτήρια αυτόματης λήψης, συμπεριλαμβανομένης της ανίχνευσης κίνησης, απόστασης και θέματος. Αυτές οι επιλογές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξεχωριστά ή ταυτόχρονα, ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη.

Επιπλέον, η εξασφάλιση φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης είναι εγγυημένη χάρη στη νέα λειτουργία λήψης με μετατόπιση pixel, όπου χρησιμοποιείται ειδικό λογισμικό για τη συγχώνευση πολλών αρχείων NEF (RAW). Αυτό είναι ιδανικό για την καλύτερη αποτύπωση των λεπτομερειών σε θέματα με πολύπλοκα σχέδια, όπως κτίρια και έργα τέχνης και ακρίβεια στην απόδοση των χρωμάτων, των υφών και των κατασκευών του θέματος.

Επιπλέον, η ενημέρωση υλικολογισμικού προσφέρει επίσης ένα νέο Picture Control, το Πορτραίτο πλούσιων τόνων, που αξιοποιεί τους πλούσιους τόνους των θεμάτων διατηρώντας τις ιδιαίτερες λεπτομέρειές τους, το οποίο είναι απαραίτητο για της φωτογραφίσεις πορτραίτων. Στην πραγματικότητα, οι χρήστες μπορούν τώρα να αναθέσουν περαιτέρω χαρακτηριστικά και λειτουργίες σε προσαρμοσμένα στοιχεία ελέγχου και έχουν επίσης την επιλογή να πραγματοποιούν έξοδο από το zoom πατώντας στα μισά και αφήνοντας το κουμπί, αυξάνοντας τη γενικότερη ευχρηστία της Z 8.

Ωστόσο, η λίστα των λειτουργιών που έχουν γίνει προσβάσιμες χάρη στην έκδοση υλικολογισμικού 2.00 δεν σταματά εδώ. Η πλήρης λίστα, μαζί με την πρόσβαση στη δωρεάν λήψη του, βρίσκονται στο Kέντρο λήψεων της Nikon.

Η Nikon προσπαθεί συνεχώς να καλύψει τις ανάγκες των χρηστών μέσω τακτικών ενημερώσεων υλικολογισμικού, παρέχοντας μια σειρά από καινοτόμες, χρήσιμες λειτουργίες που θέτουν τα πρότυπα για το μέλλον.

NX TETHER 2.0.0

Λειτουργίες που έως τώρα συμπεριλαμβάνονταν μόνο στο Camera Control Pro 2 όπως η διαμόρφωση μεγάλου εύρους ρυθμίσεων της φωτογραφικής μηχανής, η ζωντανή προβολή στην οθόνη κατά τη διάρκεια απομακρυσμένης λήψης με σύνδεση μέσω δικτύου και η υποστήριξη για τις λήψεις video, έχουν πλέον γίνει διαθέσιμες στη νέα έκδοση του λογισμικού.

Αυτό το νέο λογισμικό βοηθά να δημιουργήσετε πιο αποτελεσματικές ροές εργασίας για τους φωτογράφους που πραγματοποιούν λήψεις σε στούντιο, επιτρέποντάς τους να δείχνουν τη δουλειά τους στον πελάτη σε μεγάλη οθόνη υπολογιστή, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουν τις λήψεις. Επιπλέον, η ποικιλία των ρυθμίσεων της φωτογραφικής μηχανής που μπορούν να διαμορφωθούν απομακρυσμένα από τον υπολογιστή έχει επίσης αυξηθεί, δίνοντας στους επαγγελματίες τη δυνατότητα να πραγματοποιούν λήψεις φωτογραφιών ή video σε μεγάλο εύρος διαφορετικών σεναρίων, οδηγώντας τη δουλειά τους σε νέα επίπεδα, διατηρώντας παράλληλα κορυφαία ποιότητα.

Σχεδιασμένο με γνώμονα την ευκολία, το περιβάλλον χρήστη εμφανίζει μια οργανωμένη διάταξη με τις διάφορες επιλογές που είναι διαθέσιμες κατά τις λήψεις σε σύνδεση. Οι χρήστες μπορούν ελεύθερα να προσαρμόσουν τη διάταξη της ζωντανής προβολής και τον τρόπο εμφάνισης των στοιχείων ελέγχου ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες τους. Η απλή, αλλά πολυλειτουργική σχεδίαση επιτρέπει τη διαισθητική λειτουργία χωρίς δισταγμό, για αυξημένη παραγωγικότητα.

Συμβατό λειτουργικό σύστημα

 • Έκδοση Windows: Microsoft Windows 11 | Microsoft Windows 10
 • Έκδοση Mac: macOS Sonoma 14 | macOS Ventura 13 | macOS Monterey 12

Κάμερες που υποστηρίζονται με Ver. 2.0.0

 • Ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές SLR: D6, D780
 • Φωτογραφικές μηχανές mirrorless: Z 9, Z 8, Z 7II, Z 6II, Z 7, Z 6

Βασικά χαρακτηριστικά

 • Υποστήριξη για εγγραφή ακίνητης εικόνας και βίντεο
 • Οι λειτουργίες που ήταν διαθέσιμες με χρέωση με το Camera Control Pro 2, είναι πλέον διαθέσιμες δωρεάν
 • Προσθήκη της δυνατότητας ζωντανής προβολής, η οποία εξασφαλίζει μεγαλύτερη ευελιξία και ευκολία στην απομακρυσμένη λήψη με σύνδεση σε υπολογιστή.
 • Λειτουργίες της φωτογραφικής μηχανής που χαρίζουν έλεγχο των συνθηκών λήψης όπως μόνο η Nikon μπορεί να εξασφαλίσει, όπως τα Picture Control και το Ενεργό D-Lighting
 • Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν τη μορφή (JPEG, RAW, HEIF) στην οποία θα εγγράφονται οι εικόνες. Επιπλέον, κατά την εγγραφή και στις δύο υποδοχές καρτών (RAW + JPEG ή HEIF), ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να μεταφέρονται μόνο οι εικόνες JPEG ή HEIF στον υπολογιστή
 • Ο ασύρματος έλεγχος είναι επίσης δυνατός χρησιμοποιώντας το ενσωματωμένο Wi-Fi της κάμερας για σύνδεση στον υπολογιστή με το δωρεάν λογισμικό Wireless Transmitter Utility της Nikon
 • Υποστηρίζει μια αποτελεσματική ροή εργασίας με την εναλλαγή μεταξύ λήψης φωτογραφιών και video και ένα πολυλειτουργικό αλλά εύχρηστο περιβάλλον χρήστη.
 • Η διάταξη του παραθύρου της εφαρμογής μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να ταιριάζει στις προτιμήσεις του χρήστη για ευέλικτη χρήση σε οποιαδήποτε κατάσταση.
 


Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.