Know How Τεχνικές

ΕΝΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ, ΜΙΑ ΜΕΡΑ, ΠΕΝΤΕ ΦΑΚΟΙ!

Οι φακοί σταθερής εστιακής απόστασης, μπορούν να μεταμορφώσουν τη φωτογράφιση δρόμου!

Η Nikon έστειλε τον Ισπανό φωτογράφο Ibai Acevedo σε μια αποστολή στη Βαρκελώνη, από όπου κατάγεται, για να φωτογραφίσει σε πέντε διαφορετικές τοποθεσίες χρησιμοποιώντας πέντε φακούς σταθερής εστιακής απόστασης NIKKOR σε μια μέρα!

Η εταιρία ήθελε να δείξει πώς ένας φακός σταθερής εστιακής απόστασης δίνει στους φωτογράφους τη δυνατότητα να εμβαθύνουν στον προορισμό και να διαδράσουν με τη σκηνή γύρω τους ώστε να αποδώσουν εξαιρετικές φωτογραφίες.

Ας δούμε τα αποτελέσματα του project στην πράξη, με λόγια και εικόνες του δημιουργού:

Τοποθεσία: Παραλία Μπαρθελονέτα – φακός: AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED.

Ο AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED είναι σε μεγάλο βαθμό ένας φακός τοπίων για μεγάλες εικόνες. Γιατί είναι τέλειος για αυτήν τη σκηνή;

Ο AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED είναι ιδανικός για να τονίσει την ιδιαίτερη ομορφιά της παραλίας Μπαρθελονέτα, καθώς ο ευρυγώνιος αυτός φακός ελαχιστοποιεί τις παραμορφώσεις του τοπίου και παράγει ευκρινείς, ποιοτικές εικόνες. Αυτός ο φακός είναι σε θέση να αποτυπώσει την πολυσύχναστη ατμόσφαιρα και αίσθηση αυτού του πολύ ανοιχτού χώρου, όπου υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα.

Πώς σας βοήθησε το ρηχό βάθος πεδίου σε αυτήν την τοποθεσία;

Το ρηχό βάθος πεδίου μου επέτρεψε να εστιάσω σε συγκεκριμένα θέματα μακριά από τη φωτογραφική μηχανή.

Ποια βασική πτυχή της Μπαρθελονέτα θέλατε ιδιαίτερα να αποτυπώσετε;

Η Μπαρθελονέτα δεν είναι μια τυπική παραλία. Η μακριά αμμώδης ακτή της έρχεται σε αντίθεση με τα πλήθη της πόλης. Ήθελα να αποφύγω την κλασική εικόνα της παραλίας με φόντο τη Βαρκελώνη και αντί αυτού εστίασα στην πολύβοη ατμόσφαιρα και την κίνηση στον παραλιακό δρόμο. Όλοι ταξιδεύουν με ρόδες κατά μήκος της Μπαρθελονέτα!

Εάν βρίσκεστε σε μια πολυσύχναστη παραλία με ένα φακό όπως ο AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED, πώς ελέγχετε αυτό που θα αποτυπώσετε;

Όταν πραγματοποιείτε λήψεις σε μια πολυσύχναστη παραλία, ουσιαστικά, όπου και να πραγματοποιείτε λήψεις, θα πρέπει πάντοτε να σχεδιάζετε τι πρόκειται να τραβήξετε πριν φτάσετε εκεί, καθώς αυτό θα σας παρέχει το πλεονέκτημα. Έκανα κάποιες σκέψεις σχετικά με τις λήψεις που ήθελα να τραβήξω αλλά επίσης ήξερα ότι θα έπρεπε να είμαι ευέλικτος και να αυτοσχεδιάσω εάν είχα την ευκαιρία.

Τοποθεσία: Η Γοτθική Συνοικία – φακός: AF-S NIKKOR 85mm f/1.4G.

Πώς σας βοήθησε το ρηχό βάθος πεδίου της εστίασης εδώ;

Το ρηχό βάθος πεδίου μου επέτρεψε να πλησιάσω πάρα πολύ στο μοντέλο μου, αποτυπώνοντας με λεπτομέρεια το πρόσωπό της, όπου εστίασα τη λήψη, έχοντας γύρω απαλό θαμπό φόντο. Ο φακός μού επέτρεψε να αποτυπώσω τις μικρές λεπτομέρειες και ιδιαιτερότητες της γοτθικής συνοικίας και της όμορφης αρχιτεκτονικής της, σε αντιδιαστολή με τον συνολικό αντίκτυπο της σκηνής.

Πώς σας επιτρέπει ο AF-S NIKKOR 85mm f/1.4 να πραγματοποιείτε λήψεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού; 

Όταν πραγματοποιείτε τη λήψη φωτογραφιών σε μια τοποθεσία όπου θέλετε να εκμεταλλευθείτε τις σκιές και τον χαμηλό φωτισμό, θα χρειαστείτε ένα φακό με ευρύ διάφραγμα. Ο AF-S NIKKOR 85mm f/1.4 παρείχε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε λήψεις στις σκιασμένες περιοχές της Γοτθικής Συνοικίας, διατηρώντας ωστόσο την ευκρίνεια της εικόνας.

Τι κάνει αυτό το φακό ιδανικό για τη δημιουργία του εφέ θαμπού φόντου;

Για να εξασφαλίσετε θαμπό φόντο σε μια εικόνα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα γρήγορο φακό και ο AF-S NIKKOR 85mm f/1.4G είναι ιδανικός. Αυτό, σε συνδυασμό με το ευρύ διάφραγμά του, σας εξασφαλίζει ομαλό και κομψό θαμπό φόντο χωρίς παραμορφώσεις. Η ποιότητα είναι εξαιρετική και ο φακός έχει ασύγκριτη αξία για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος.

Πώς αποφύγατε να τραβήξετε απλά την ίδια λήψη με όλους τους άλλους;

Όταν εργάζεστε με ένα μοντέλο, η φωτογραφία σας θα εστιάσει εκεί και κατά συνέπεια θα είναι μοναδική. Τα πρόσωπα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα θέματα φωτογράφισης γιατί το καθένα λέει μια ιστορία. Μη φοβάστε να πλησιάσετε πολύ και να αποτυπώσετε τα χαρακτηριστικά και τη φυσική ομορφιά του μοντέλου σας. Με αυτόν τον τρόπο φέρνετε το θεατή μέσα στη φωτογραφία.

Τοποθεσία: Λα Ράμπλα – φακός: AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G

Σε ό,τι αφορά τη φωτογραφία δρόμου, οι περισσότεροι νομίζουν ότι πρόκειται για τη φωτογράφιση ατόμων. Εσείς πώς τη βλέπετε;

Για μένα η φωτογραφία δρόμου είναι να παίρνει κανείς ρίσκο και να προσπαθεί να αποτυπώσει κάτι ασυνήθιστο ή φευγαλέο. Έχω μονίμως τα μάτια μου ανοιχτά και προσπαθώ να αδράξω κάθε ευκαιρία που μπορεί να παρουσιαστεί. Είναι πραγματικά σημαντικό να μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε. Στην τελική, η ομορφιά της φωτογραφίας είναι να μπορείτε να αποτυπώσετε κάτι μοναδικό που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή.

Πώς σας βοήθησε ο AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G να αποτυπώσετε την ατμόσφαιρα που επικρατεί εδώ;

Χάρη στην ταχύτητα του φακού AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G κατόρθωσα να διαπεράσω τη βαβούρα και να τραβήξω σκηνές με κίνηση, καθώς συνέβαιναν, εστιάζοντας σε άτομα αντί για ομάδες μέσα στο πλήθος. Με άλλους φακούς δεν θα μπορούσα να το είχα κάνει αυτό γιατί δεν θα είχαν μπορέσει να εστιάσουν αρκετά γρήγορα.

Τι εικόνα αναζητάτε;

Για αυτή τη λήψη, αντί να αποτυπώσω την κλασική εικόνα της Λα Ράμπλα, όπως όλοι, υιοθέτησα μια πιο δημιουργική προσέγγιση για να τραβήξω ιδιαίτερες φωτογραφίες. Χρειαζόμουν να έχω υψηλότερη οπτική γωνία για να είμαι πάνω από τα πλήθη. Σε αυτό εξυπηρετεί να έχετε σκάλα, αλλά μπορείτε επίσης και να καθίσετε στους ώμους κάποιου! Εξερεύνησα επίσης ορισμένα από τα παράπλευρα δρομάκια, όπως την αγορά Λα Μποκερία, για να αποτυπώσω περισσότερα χρώματα, υφές και λεπτομέρειες.

Τι σας αρέσει στον AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G σε σύγκριση με άλλους φακούς;

Δεν είχα χρησιμοποιήσει ποτέ πριν τον AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G οπότε με ενθουσίασε η σκέψη ότι θα τραβούσα με αυτόν. Παρά το γεγονός ότι έχει παρόμοιο στυλ με το φακό 50 mm, μου άρεσε επειδή το εφέ ομοιόμορφου θαμπού φόντου που δημιουργεί είναι πιο έντονο και επίσης επειδή εστιάζει πολύ γρήγορα. Η ευελιξία του είναι το πιο εντυπωσιακό προτέρημά του. Αποδίδει επίσης εξαιρετικά κατά τη λήψη πορτραίτων. Μου έδωσε μεγάλη ελευθερία καθώς δεν είχα λόγο να ανησυχώ για την τοποθέτησή του, τη ρύθμιση του διαφράγματος ή να περιμένω να εστιάσει. Μπορούσα απλά να συγκεντρωθώ στη λήψη καλών φωτογραφιών.

Τοποθεσία: Τιμπιδάμπο – φακός: AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G.

Το Τιμπιδάμπο έχει σημεία με ορισμένες από τις πιο όμορφες θέες της Βαρκελώνης. Με ποιον τρόπο σας επέτρεψε ο φακός AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G να αποτυπώσετε το τοπίο;

Επισκεφθήκαμε το Τιμπιδάμπο νωρίς το βράδυ και η τοποθεσία μάς παρείχε πολλές επιλογές. Συνδύαζε τη θέα πάνω από τη Βαρκελώνη στη μία πλευρά με το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα στην άλλη, καθώς και φώτα από τα παιχνίδια του λούνα παρκ που βρίσκεται εκεί. Ο φακός AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G μού επέτρεψε να παίξω με πολλούς συνδυασμούς διαφραγμάτων και ταχυτήτων κλείστρου ώστε να δημιουργήσω φωτογραφίες πραγματικά υψηλής ποιότητας σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Η υφή, το ομοιόμορφο θαμπό φόντο και η απόδοση του φακού στο χαμηλό φωτισμό είναι εξαιρετικά. Το μεγάλο βάθος πεδίου του 50 mm σημαίνει επίσης ότι μπορούσε να αποτυπώσει την αντίθεση ανάμεσα στο τεχνητό φως των παιχνιδιών του λούνα παρκ και του ηλιοβασιλέματος.

Πώς ήταν η εμπειρία λήψης κατά το ηλιοβασίλεμα;

Η πρόκληση το ηλιοβασίλεμα είναι να αντισταθμίσεις τη γρήγορη μείωση του φωτός. Έπρεπε να προσέχω μονίμως την αλλαγή στις συνθήκες φωτισμού και στο περιβάλλον και να προσαρμόζω την έκθεση και την ταχύτητα κλείστρου καθώς άλλαζα θέση. Φρόντισα να είμαι μονίμως σε κίνηση και να μην παραμένω σε μια κατεύθυνση, προκειμένου να φωτογραφίσω το ηλιοβασίλεμα από νέες και ιδιαίτερες γωνίες. Για αυτή τη λήψη ήμουν σε ένα από τα παιχνίδια του λούνα παρκ, για να βρεθώ στο κατάλληλο ύψος και ο AF-S NIKKOR 50mm, που ανοίγει έως f/1,4G, μου επέτρεψε να αποτυπώσω το ηλιοβασίλεμα με καθαρή λεπτομέρεια.

Τοποθεσία: Σαγράδα Φαμίλια – φακός: AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G.

Όλοι όσοι έρχονται στη Βαρκελώνη φωτογραφίζουν τη Σαγράδα Φαμίλια. Τι κάνατε για να είναι πιο αξιομνημόνευτη η λήψη σας;

Η Σαγράδα Φαμίλια είναι ένα τεράστιο τουριστικό αξιοθέατο και ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα μέρη στη Βαρκελώνη. Επομένως ήταν μεγάλη πρόκληση να τη φωτογραφίσω με διαφορετικό τρόπο. Απέφυγα μια τυπική φωτογραφία σαν καρτ ποστάλ καθώς επέλεξα να αντιμετωπίσω τη λήψη με δημιουργικό πνεύμα και να κινηθώ γύρω από το οικοδόμημα μέχρι για να βρω διαφορετικές οπτικές. Όταν είδα τη λίμνη, είχα την ιδέα να παίξω με την αντανάκλαση, καθώς μου επέτρεψε να αποτυπώσω αυτό το μεγαλειώδες αρχιτεκτονικό μνημείο από μια ασυνήθιστη οπτική. Το μεγάλο εύρος εστιακής απόστασης του AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G μού παρείχε τη δυνατότητα να τραβήξω υπέροχες φωτογραφίες τοπίου με ολόκληρη τη Σαγράδα Φαμίλια και το βάθος πεδίου μού επέτρεψε να διαχωρίσω τα γύρω δέντρα και τη λίμνη. Ο φακός ήταν εξαιρετικός καθώς το μεγάλο εύρος εστιακής απόστασης ενίσχυσε επίσης τις υφές και τα χρώματα της λήψης.

Στη Σαγράδα Φαμίλια γίνονται εργασίες και υπάρχουν σκαλωσιές εδώ και πολλά χρόνια και θα παραμείνουν και για πολλά χρόνια στο μέλλον. Ως φωτογράφος, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το ενσωματώσετε ή να το αποφύγετε;

Οι ατέλειωτες εργασίες και οι σκαλωσιές είναι άσχημο θέαμα και η αποφυγή τους θα ήταν πραγματική πρόκληση. Αποφάσισα να παίξω με τη σύνθεση, κινούμενος γύρω και δοκιμάζοντας διαφορετικά σημεία από τα οποία μπορούσα να τραβήξω τις φωτογραφίες. Εστιάζοντας στην αντανάκλαση αντί για το ίδιο το κτίριο οι σκαλωσιές φαίνονται λιγότερο. Προκλήσεις σαν αυτή μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε μια ακόμη καλύτερη φωτογραφία!

 






Aρθρογράφος

Γιώργος Ατσαμετάκης

Freelance φωτογράφος, που ασχολείται με το μέσο πάνω από σαράντα χρόνια. Τα πιο αγαπημένα του θέματα είναι οι άνθρωποι, τα σπορ και η φύση. Εικόνες του έχουν διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς φωτογραφίας και έχουν δημοσιευτεί τόσο σε διεθνή μέσα, μέσω πρακτορείων, όσο και σε πληθώρα ελληνικών περιοδικών. Έχει διατελέσει επί μακρά σειρά ετών Υπεύθυνος Τεχνικών Θεμάτων για το περιοδικό Photonet.