Portfolios & λευκώματα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

Μια καταπληκτική φωτογραφική (και όχι μόνο) ιστορία!

Ένα νέο φωτογραφικό project από τους Πρεσβευτές της Nikon Bénédicte Kurzen και Sanne De Wilde ερευνά τις αντικρουόμενες αντιλήψεις σχετικά με τα δίδυμα στη σύγχρονη νιγηριανή κοινωνία.

Εξοπλισμένες με τις D850 και Z 7 και τους φακούς NIKKOR, οι φωτογράφοι διείσδυσαν στις κοινωνίες του Igbo-Ora όπου γεννιούνται περισσότερα δίδυμα από ό,τι οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, την πόλη της Αμπούζα που αντιπροσωπεύει ένα πιο σκοτεινό κεφάλαιο στην ιστορία των διδύμων στη χώρα και την πόλη του Calabar όπου οι παραδόσεις και οι αντιλήψεις έχουν αλλάξει.

Το ποσοστό δίδυμων κυήσεων στη Δυτική Αφρική είναι περίπου τετραπλάσιο από αυτό στον υπόλοιπο κόσμο. Ως απόκριση σε αυτό το υψηλό ποσοστό γεννήσεων, σε ολόκληρη τη Νιγηρία έχουν αναπτυχθεί δυαδικά πιστεύω και έθιμα, από τον εορτασμό και την αφοσίωση έως τη δαιμονοποίηση. Ενώ σε πολλές περιοχές έχουν ανεγερθεί ιερά αφιερωμένα στη λατρεία των διδύμων, όπου τα αδέρφια ενθαρρύνονται να αποδεχθούν την ομοιότητά τους και να χαίρονται για την τύχη να έχουν έναν τόσο ισχυρό δεσμό, σε άλλες περιοχές υπάρχουν αναφορές ότι οι δίδυμοι συνεχίζουν να θανατώνονται διότι υποτίθεται αποτελούν δυνάμεις του κακού.

Igbo-Ora, Oκτώβριος 2018

Υπερβαίνοντας τις προκαταλήψεις

Έχοντας εργαστεί μόνο μεμονωμένα πριν από αυτό το project, η Bénédicte και η Sanne ένωσαν τις δυνάμεις τους για να κατανοήσουν τη ζωή των διδύμων στη Νιγηρία, όσον αφορά όχι μόνο τις αντιλήψεις για αυτούς στην κοινωνία, αλλά και το γενετικό δεσμό τους, με εντυπωσιακά πορτραίτα και συνθέσεις διδύμων που αλληλεπιδρούν.

 Η Bénédicte Kurzen σχολιάζει: «Το να είναι κανείς δίδυμος αποτελεί σύμβολο σε πολλά διαφορετικά μέρη σε όλο τον κόσμο, αλλά πουθενά περισσότερο από τη Νιγηρία. Δεδομένων των αρνητικών δημοσιευμάτων που υπάρχουν για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα δίδυμα στη χώρα, θέλαμε να ερευνήσουμε πιο στενά την πολύπλοκη μυθολογία που βρίσκεται πίσω από αυτές τις σκοτεινές πρακτικές, δείχνοντας ωστόσο ότι και στις περισσότερες περιοχές επικρατεί η λατρεία των διδύμων».

Kuje, Aπρίλιος 2018

Αντικρουόμενες αντιλήψεις

Το ταξίδι των δώδεκα εβδομάδων ξεκίνησε στην Αμπούζα, όπου μόλις πριν από μερικά χρόνια αναφερόταν ακόμη ότι στις γύρω περιοχές υπήρχε ακόμη εγκληματικότητα εναντίον των διδύμων με μεθόδους όπως η δηλητηρίαση. Δεδομένου ότι ο κίνδυνος θανάτου της μητέρας κατά τον τοκετό είναι μεγαλύτερος στις δίδυμες κυήσεις, ορισμένοι ακόμη θεωρούν τα δίδυμα επικίνδυνα για την επιβίωση της κοινότητας ή ως άτομα με «αλλόκοτες δυνάμεις».

Αντίθετα, η πόλη του Igbo-Ora γιορτάζει την κουλτούρα των διδύμων καθώς αυτοαποκαλείται
«η πρωτεύουσα των διδύμων» και διοργανώνει ένα ετήσιο Φεστιβάλ Διδύμων. Σχεδόν σε κάθε σπίτι εδώ υπάρχει τουλάχιστον ένα ζεύγος διδύμων και η κοινότητα το γιορτάζει αυτό.

 Η Sanne De Wilde σχολιάζει: «Ενώ στις δυτικές κοινωνίες, το να είναι κανείς δίδυμος θεωρείται ως κάτι βιολογικό, στην Αφρική, πρόκειται για την πνευματική σύνδεση που δημιουργείς με το να μοιράζεσαι μια μήτρα. Στην IgboOra τα δίδυμα ενθαρρύνονται να αγκαλιάζουν την ομοιότητά τους, ενώ ο τρόπος που ντύνονται, τρέφονται και αντιμετωπίζονται είναι ο ίδιος μέχρι και σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία. Θέλαμε να επικοινωνήσουμε αυτήν τη συμμετρία με τις φωτογραφίες μας».

Το Calabar, μια πόλη στη Νότια Νιγηρία είναι παράδειγμα μια περιοχής όπου οι αντιλήψεις έχουν αντιστραφεί. Κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, η Mary Slessor, μια ιεραπόστολος από τη Σκοτία, εγκαταστάθηκε εκεί και άνοιξε μια κλινική σε ένα απομακρυσμένο χωριό. Ανατρέφοντας δίδυμα κατόρθωσε να σταματήσει την κοινή πρακτική της βρεφοκτονίας των διδύμων που επικρατούσε στη φυλή των Ιμπίμπιο. Η κληρονομιά που άφησε συνεχίζεται στις ημέρες μας και τιμάται τόσο στη Νιγηρία όσο και στην Ευρώπη για τον αντίκτυπό της.

Αναφερόμενη στο πάθος της για αυτό το project, η Bénédicte τονίζει: «Ο στόχος αυτού του project είναι να κατανοήσουμε την πολυπλοκότητα του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα δίδυμα στη Νιγηρία και όχι να τον απλοποιήσουμε. Μιλήσαμε με ορισμένα αδέρφια που είναι εξαιρετικά υπερήφανα για το γεγονός ότι είναι δίδυμα και ανέφεραν την ιδιαίτερη σύνδεση που βιώνουν από το γεγονός αυτό. Άλλα δίδυμα έχουν γεννηθεί σε μια κοινωνία όπου το να είναι δίδυμα αποτελεί καταδίκη και προσπαθούν να αποβάλλουν τη συμμετρία και την ομοιότητά τους εξαιτίας αυτού του φόβου. Διεισδύοντας βαθιά στη χώρα, τις κοινωνίες και την κοινότητα των διδύμων, είδαμε πώς η άγρια αντιμετώπιση που βίωναν τα δίδυμα στο παρελθόν έχει μετατραπεί σε ένα σημαντικό μέρος του μέλλοντος όπου η ιδιότητά τους γιορτάζεται».

Kuje, Aπρίλιος 2018

Igbo-Ora, Oκτώβριος 2018

Igbo-Ora, Oκτώβριος 2018

 






Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.