Νέα μοντέλα

NIKON Z 8

To Photonet βρέθηκε στο Λονδίνο για τα αποκαλυπτήρια της νέας μηχανής!

H Ζ 8 διαθέτει τον αισθητήρα και τον επεξεργαστή του κορυφαίου μοντέλου Ζ 9, αλλά σε ένα σώμα που έχει μικρότερο βάρος, μικρότερες διαστάσεις κατά 30% και προσφέρεται σε χαμηλότερη τιμή!

Το σώμα της είναι κατασκευασμένο από κράμα μαγνησίου καθώς και νέο ανθρακόνημα που προσφέρουν κορυφαία αντοχή και αξιοπιστία. O αισθητήρας της έχει ανάλυση 45.7ΜΡ και βέβαια η μηχανή δεν διαθέτει μηχανικό φωτοφράκτη, όπως και η Ζ 9. Επίσης υπάρχει η κουρτίνα προστασίας του αισθητήρα από σκόνη όταν αλλάζετε φακούς.

Η Ζ 8 απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες φωτογράφων αλλά και στους δημιουργούς κινούμενης εικόνας. Η οθόνη LCD κινείται σε 4 άξονες και κάνει εύκολες τις λήψεις από χαμηλές ή υψηλές γωνίες και σε οριζόντια και σε κάθετη λήψη. Το ηλεκτρονικό σκόπευτρο με λειτουργία RealLive δείχνει συνεχώς την πραγματική εικόνα χωρίς σκοτείνιασμα και χωρίς να παραλείπει ή να επαναλαμβάνει καρέ.

Το σύστημα εστίασης είναι εφάμιλλο με αυτό της Ζ 9, ενώ η Ζ 8 μπορεί να εστιάζει σε φωτιστικές συνθήκες μέχρι -9EV, σε λειτουργία Starlight. Η λειτουργία 3DTracking παρακολουθεί συνεχώς με επιτυχία ένα κινούμενο θέμα, ακόμα και αν αυτό αλλάζει απότομα ή απρόβλεπτα πορεία. Φυσικά η Ζ 8 αναγνωρίζει όλες τις κατηγορίες θεμάτων που αναγνωρίζει και η Ζ 9.

Το σύστημα σταθεροποίησης που βρίσκεται τοποθετημένο στον αισθητήρα της Ζ 8 προσφέρει, σε συνεργασία με φακό που έχει και αυτός αντίστοιχο σύστημα, διόρθωση μέχρι 6 στοπ. Η Ζ 8 υποστηρίζει το φορμά εικόνων HEIF το οποίο δίνει εικόνες υψηλής ποιότητας 10-bit με μειωμένο μέγεθος σε σχέση με JPEG.

Η Ζ 8 μπορεί να κάνει λήψη βίντεο 12-bit RAW και 10-bit Apple ProRes 422 HQ σε εσωτερική εγγραφή, κάτι που περιορίζει την ανάγκη ύπαρξης εξωτερικής συσκευής εγγραφής. Το ασύρματο τηλεχειριστήριο MCN10, που πωλείται χωριστά, προσφέρει πολλές νέες δυνατότητες ελέγχου της μηχανής.

Η μηχανή μπορεί να κάνει συνεχή εγγραφή 125’ σε 4Κ/60p ή 90’ σε 8K/30p. Η Ζ 8 διαθέτει δύο θύρες USBC και έτσι η μια μπορεί να χρησιμοποιείτε για τροφοδοσία της μηχανής και η άλλη για μεταφορά δεδομένων.

Επίσης διατίθεται η έξτρα μπαταριοθήκη ΜΒ-Ν12 που αυξάνει την αυτονομία λειτουργίας κατά 1.8Χ και προσφέρει ευκολία σε κάθετες λήψεις.

«The Movement»

Στα πλαίσια της προώθησης της νέας μηχανής, η Nikon κυκλοφόρησε παράλληλα τη σειρά ταινιών μικρού μήκους «The Movement» (Η κίνηση), η οποία παρουσιάζει εννέα εμπνευσμένους δημιουργούς από όλη την Ευρώπη, που συνεργάζονται για να μοιραστούν το όραμα και τον σκοπό τους, χρησιμοποιώντας ως καλλιτεχνικό εργαλείο τη Z 8. Οι δημιουργοί, όλοι με πολύ διαφορετικό υπόβαθρο, αλλά με κοινό πάθος για τη δημιουργία εικόνων, ανέλαβαν να δοκιμάσουν τη Z 8, χρησιμοποιώντας τη για να δώσουν ζωή στο δημιουργικό τους όραμα. Ξεκινώντας το ταξίδι τους με λεωφορείο κατά μήκος της δυτικής ακτής της Ισπανίας, κάθε δημιουργός είχε την ευκαιρία να μάθει πράγματα από τον άλλον, ενώ παράλληλα δημιουργούσε μια σειρά εικόνων που αφηγούνταν τις ιστορίες που ήθελε να μοιραστεί με τον κόσμο.

Δείτε τα video:

Σύνοψη βασικών λειτουργιών

 • Video: εγγράφει video 8K ή 4K, διαθέτοντας παράλληλα μεγάλο αριθμό χαρακτηριστικών που εξοικονομούν χώρο και χρόνο. Οι χρήστες μπορούν να τραβήξουν πλάνα 12 bit RAW από τη μηχανή και να εργαστούν με τα αρχεία N-RAW της Nikon που έχουν το μισό μέγεθος από τα αρχεία ProRes RAW HQ. Στη Z 8 δημιουργούνται αρχεία proxy σε Full-HD κατά τις εσωτερικές λήψεις σε ποιότητα 8,3K N-RAW ή 4,1K ProRes RAW HQ.
 • Φωτογραφίες: αποτυπώνονται φωτογραφίες σε άριστη ποιότητα 45,7 MP με συναρπαστικό δυναμικό εύρος και υπάρχουν διαθέσιμες ευέλικτες ταχύτητες ριπής που φτάνουν μέχρι και την απίστευτη ταχύτητα των 120 fps με πλήρες AF/AE και χωρίς χρόνο διακοπής του σκοπεύτρου. Οι αποκλειστικές λειτουργίες πορτραίτου δίνουν στους χρήστες τη δυνατότητα να ρυθμίζουν με ακρίβεια την απόχρωση και τη φωτεινότητα ή να απαλύνουν την εμφάνιση των τόνων του δέρματος.
 • O αισθητήρας stacked-CMOS 45,7 πλήρους κάδρου: σχεδιασμένος από τη Nikon με στόχο να παρέχει εξαιρετικά υψηλή ανάλυση εικόνας. Επιτυγχάνει τη μεγαλύτερη ταχύτητα σάρωσης αισθητήρα παγκοσμίως, σύμφωνα με την εταιρία, η οποία σε συνδυασμό με το ηλεκτρονικό κλείστρο ουσιαστικά εξαλείφει το πρόβλημα του rolling shutter effect.1
 • EXPEED 7: η υπολογιστική δύναμη του υπόσχεται την ιδιαίτερα γρήγορη λειτουργία εστίασης, την ομαλή λήψη video και τις υψηλές ταχύτητες ριπής. Χειρίζεται πολύπλοκους υπολογισμούς AF και AE με πρωτοφανή ταχύτητα και επεξεργάζεται ξεχωριστά δεδομένα διπλής ροής από τον αισθητήρα εικόνας.
 • AF βαθιάς μάθησης: μεγάλη ακρίβεια καθώς εντοπίζει και παρακολουθεί ανθρώπους, σκύλους, γάτες, πουλιά, αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, ποδήλατα, τρένα και αεροπλάνα. Η ανίχνευση θέματος και το AF λειτουργούν έως -9 EV, τόσο στις λήψεις video όσο και φωτογραφιών. Παραμένει η εστίαση στα μάτια ακόμη και εάν ένα θέμα κινείται γρήγορα και ανάποδα. Διατηρείται ευκρινής εστίαση στα πρόσωπα ακόμη και σε σκηνές με δυνατό κόντρα φως.
 • Σκόπευτρο Ζωντανής Προβολής και ανακλινόμενη οθόνη: ομαλή εικόνα από το σκόπευτρο χωρίς διακοπές χάρη στην τεχνολογία διπλής ροής. Φωτεινή ανακλινόμενη οθόνη 4 αξόνων.
 • HDR ready: πραγματοποιεί λήψεις HEIF 10 bit και video HLG 10 bit. Το περιεχόμενο μπορεί να προβληθεί άμεσα σε οθόνες HDR, χωρίς να απαιτείται επεξεργασία.
 • Δύο θύρες USB-C και διπλή υποδοχή κάρτας: ξεχωριστοί ακροδέκτες τροφοδοσίας USB και επικοινωνίας για τη δυνατότητα γρήγορης μεταφοράς αρχείων ταυτόχρονα με τη φόρτιση. Διπλή υποδοχή κάρτας για ευελιξία λήψης και αποθήκευσης.
 • Χειρισμός: βαθιά, άνετη λαβή. Ξεχωριστά περιβάλλοντα στην οθόνη για τα video και τις φωτογραφίες. Τα μενού περιστρέφονται όταν γίνονται λήψεις σε κατακόρυφο προσανατολισμό.
 • Ελαφριά και ανθεκτική: με βάρος μόλις 910 g (περίπου) και υψηλής απόδοσης στεγανοποίηση για προστασία από τη σκόνη, τη βρομιά και την υγρασία.2 Η ίδια αντοχή στο ψύχος με αυτή των κορυφαίων μοντέλων D6 και Z 9 της Nikon, ώστε να απολαμβάνετε αξιοπιστία κατά τις λήψεις σας σε θερμοκρασίες που φτάνουν ακόμη και τους -10 °C.
 • Προαιρετική κατακόρυφη λαβή μπαταριών: Το νέο πολλαπλό τροφοδοτικό μπαταρίας MB-Ν12 μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λαβή για κατακόρυφες λήψεις ή ως αντίβαρο για τους τηλεφακούς καθώς και να εξασφαλίζει τροφοδοσία όταν γίνονται παρατεταμένες λήψεις.


Η αποστολή του Photonet στο Λονδίνο

Ο διευθυντής Εκδόσεων του περιοδικού Κωνσταντίνος Φλώρος βρέθηκε στην αγγλική πρωτεύουσα για το διήμερο 10 και 11 Μάη και είχε την ευκαιρία αφενός να παρακολουθήσει από κοντά την πρώτη παρουσίαση της Z 8 στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, αφετέρου να την πιάσει στα χέρια του για ορισμένες δοκιμαστικές λήψεις, στα πλαίσια των τριών εξαιρετικών workshop που είχε ετοιμάσει η εταιρία για τους δημοσιογράφους! Τις αναλυτικές εντυπώσεις του μαζί με περισσότερες πληροφορίες για τη Ζ 8 θα τις βρείτε δημοσιευμένες στα προσεχή τεύχη του Photonet και του Professional! Μείνετε συντονισμένοι (-ες)!

Οι πρώτες λήψεις με τη νέα Nikon Z 8!

 • Θερμές ευχαριστίες στον κ. Πέτρο Χανδρινό από την εταιρία Δαμκαλίδης ΑΕ, που υπήρξε άψογος οικοδεσπότης καθόλη τη διάρκεια της παραμονής μας στο Λονδίνο!