Νέα

NO PHOTOSHOP PLEASE!

Η φωτογραφία κάνει θαύματα και χωρίς το θαυματουργό της πρόγραμμα!

Το Σεπτέμβριο του 2018, το πρόγραμμα που άλλαξε για πάντα τον κόσμο της γραφιστικής και της φωτογραφίας, θα γίνει 30 ετών! Η ίδια η φωτογραφία ωστόσο, θα συμπληρώνει τότε 192 χρόνια ύπαρξης…

Όπως μας θυμίζει η Bικιπαίδεια, ήταν το 1987 όταν ο Τόμας Κνολ, ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ανέπτυξε ένα πρόγραμμα που εμφάνιζε εικόνες σε αποχρώσεις του γκρίζου (grayscale) σε μονοχρωματικό περιβάλλον. Αυτό το πρόγραμμα, το οποίο ονόμασε Display, τράβηξε την προσοχή του αδερφού του Τζον, ο οποίος πρότεινε στον Τόμας να αναπτύξει ένα πλήρες πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας. Ο Τόμας έκανε διάλειμμα έξι μηνών από τις σπουδές του το 1988 και, σε συνεργασία με τον αδερφό του, ανέπτυξε το πρόγραμμα, το οποίο ονόμασαν ImagePro. Αργότερα το ίδιο έτος, ο Τόμας μετονόμασε το πρόγραμμα του σε Photoshop και έπειτα από συμφωνία με την κατασκευάστρια εταιρία σαρωτών Barneyscan, το πρόγραμμα διανεμήθηκε μαζί με μερικούς σαρωτές. Συνολικά διανεμήθηκαν 200 αντίγραφά του.

Εν τω μεταξύ, ο Τζον ταξίδεψε στο Σίλικον Βάλεϊ και παρουσίασε το πρόγραμμα του στους μηχανικούς της Apple και στην Adobe. Και οι δύο παρουσιάσεις ήταν επιτυχείς, καθώς η Adobe αποφάσισε να αγοράσει την άδεια να διανείμει το πρόγραμμα τον Σεπτέμβριο του 1988.  Η επόμενη έκδοση του προγράμματος, η Photoshop 1.0, κυκλοφόρησε το 1990 αποκλειστικά για συστήματα Macintosh και είχε μέγεθος …1.44 MB! Έκτοτε η ιστορία του προγράμματος γράφεται καθημερινά από εκατομμύρια χρήστες σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Είναι προφανές το πόσο βοήθησε το Photoshop τη φωτογραφία καθόλη τη διάρκεια των παραπάνω ετών. Είναι ωστόσο εξίσου προφανές πως παράλληλα αλλοίωσε και τη διαδικασία των λήψεων για πάρα πολλούς δημιουργούς: για λόγους έλλειψης χρόνου ή ευκολίας, η έμφαση που παλιότερα δινόταν σε τομείς όπως η σύνθεση και η φωτομέτρηση μιας λήψης δεν είναι πια η ίδια – “θα το φτιάξω στο Photoshop” είναι η φράση κλειδί.

Σήμερα, ωστόσο, θα παραθέσουμε 15 επιλεγμένες λήψεις (απάνθισμια μιας ανάλογης σειράς, με εκατοντάδες εικόνες που παρουσίασε το Bored Panda) που δεν συνάδουν με την παραπάνω λογική. Αντίθετα, μας θυμίζουν πως αυτή η έξτρα πινελιά “μαγείας”, που είναι στόχος για όλες τις εικόνες, δεν πρέπει να αναζητείται στις δυνατότητες του θαυματουργού προγράμματος αλλά (πάνω και πέρα απ’ όλα) στο μάτι του δημιουργού!

Levels Of Sunset

Gabriel Puyana: Levels Of Sunset

Amazing Photograph Of A Plane

Stéphane: Amazing Photograph Of A Plane

This Is A Single Photo

Gulo_gulo_: This Is A Single Photo

Wheat Field Next To A Lavender Field

sivribiber: Wheat Field Next To A Lavender Field

Lava That Formed To Look Like A Pile Of Bodies Being Sucked Into The Fiery Void Of Hell

Reddit__PI: Lava That Formed To Look Like A Pile Of Bodies Being Sucked Into The Fiery Void Of Hell

This Picture Of Sutro Tower In San Francisco Makes It Look Like The Top Of The Flying Dutchman's Floating Ship

imgur: This Picture Of Sutro Tower In San Francisco Makes It Look Like The Top Of The Flying Dutchman’s Floating Ship

Confusing Perspective

ArkadiusBear: Confusing Perspective

The Road That Stopped The Fire

Evgeniy Green: The Road That Stopped The Fire

This Sunflower Doesn't Want To Face East

EnjoyOslo: This Sunflower Doesn’t Want To Face East

Devil's Bridge, Germany

hinklefinkledinkledo: Devil’s Bridge, Germany

Antarctica, 4 Shades Of Blue

David Burdeny: Antarctica, 4 Shades Of Blue