Know How

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕΤΕ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΓΥΜΝΟΥ

Τι πρέπει να έχετε στο μυαλό σας προτού καταπιαστείτε με το θέμα!

Πρόκειται για ένα αγαπητό αλλά ταυτόχρονα απαιτητικό είδος λήψης, το οποίο δεν είναι διόλου εύκολο να διαχειριστεί ένας φωτογράφος, ειδικά αν βρίσκεται στα πρώτα του βήματα.

Οι προκλήσεις του, έχουν να κάνουν κυρίως με το χρονοβόρο όσο και προσεκτικό (προ)σχεδιασμό που απαιτεί: υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν σωστά για να καταστεί επιτυχημένο ένα αντίστοιχο εγχείρημα. Ακολουθώντας τις βασικότερες συμβουλές που εμπεριέχονται σε ένα εμπεριστατωμένο οδηγό λήψεων γυμνού του photographytalk.com, που θα παρουσιαστεί σε δύο μέρη, ελπίζουμε να βοηθηθείτε στις δικές σας απόπειρες!


  • Εξοικειωθείτε με το μοντέλο σας

Ως δημιουργός, πρέπει να έχετε πάντοτε ένα σαφές πλάνο για κάθε φωτογράφιση με ανθρώπους (και όχι μόνο ασφαλώς) – σε αυτό, το πρώτο σημαντικό σημείο αφορά σχεδόν πάντα τη γνωριμία με το (τα) μοντέλο (-α) σας.

Είναι ευκολονόητο πως δεν αισθάνονται όλα τα μοντέλα το ίδιο άνετα με το να βγάζουν τα ρούχα τους και να ποζάρουν γυμνά. Είναι κρίσιμο, λοιπόν, να νιώσουν οικειότητα και χαλαρότητα απέναντί σας. Αυτό ίσως απαιτήσει μερικά λεπτά ίσως περισσότερο, είναι όμως ουσιαστικό ώστε να διευκολυνθεί η φωτογράφιση.

Το κάθε μοντέλο σας πρέπει επίσης να γνωρίζει το δημιουργικό όραμά σας για το project. Εάν δεν εξηγήσετε τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε, τότε πιθανότατα θα το αφήσετε να αισθάνεται (και να φαίνεται!) χαμένο. Βοηθήστε το να καταλάβει το σκοπό σας ώστε να κατανοήσει σαφέστερα τον τρόπο που εργάζεστε και να επιτευχθεί μια αρμονική συνεργασία. Μετά από κάθε σετ λήψεων, συζητήστε για το εάν επιτυγχάνονται οι αμοιβαίες προσδοκίες με τις εικόνες που έχουν ήδη τραβηχτεί.

Photo of a Topless Woman

Evelyn Chong – Pexels

Tip: ρωτήστε ξεκάθαρα το μοντέλο σας με ποιες λήψεις αισθάνεται άνετα και με ποιες όχι. Ανεξάρτητα από το πώς έχετε αρχικά σχεδιάσει την εκάστοτε φωτογράφιση, το να νιώσει άνεση το μοντέλο σας είναι πιο σημαντικό.

  • Η προετοιμασία είναι το κλειδί

Η λέξη “προετοιμασία” αφορά πολλά πράγματα. Καταρχήν, η φωτογράφισή σας δεν πρόκειται να πάει καλά αν δεν έχετε ένα σχέδιο με τις προγραμματισμένες λήψεις σας. Θα χρειαστεί λοιπόν να έχετε συγκεντρώσει, σε μια λίστα, όλες τις πληροφορίες που αφορούν στη σύνθεση τους. Για να τη δημιουργήσετε, κάντε τις εξής ερωτήσεις στον εαυτό σας:

  • Πώς θέλετε να ξεδιπλωθεί το project;
  • Ποιο είναι το δημιουργικό όραμά σας για τη φωτογράφιση;
  • Με ποιο στόχο θα είσασταν ικανοποιημένοι στο τέλος της ημέρας;
  • Τι είδους λήψεις πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν;

Στη συνέχεια, θα πρέπει να επιτρέψετε στο μοντέλο σας να σχεδιάσει και να προετοιμάσει και αυτό με τη σειρά του, τις κινήσεις και τις πόζες του. Ένας καλός τρόπος που θα βοηθήσει αρκετά στην συνεργασία, είναι να συζητήσετε επάνω στις λήψεις που πρόκειται να γίνουν, έχοντας τυπωμένες μαζί σας κάποιες παρόμοιες εικόνες: θα σας βοηθήσουν να καταδείξετε τι θέλετε να πετύχετε και παράλληλα να ξεκαθαρίσετε ποιες πόζες είναι αποδεκτές από το μοντέλο σας.

naked man standing on edge

Road Trip with Raj – Unsplash

  • Κρατήστε την επαφή με το μοντέλο σε επαγγελματικό επίπεδο

Αυτό θα πρέπει να είναι αυτονόητο! Μην ξεχνάτε πως κάθε σχετικό σκάνδαλο, ειδικά με υπεύθυνο έναν επαγγελματία φωτογράφο, μας επηρεάζει όλους και όλες!

Μην αγγίζετε το μοντέλο σας κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης, εκτός εάν έχετε ρητή άδεια να το κάνετε. Μια σωστή προσέγγιση είναι να ρωτήσετε λ.χ.: “μπορώ να φτιάξω λίγο τα μαλλιά σου ή θα προτιμούσες να το κάνεις εσύ;” Η διατύπωση ερωτήσεων με αυτό τον τρόπο, αφήνει την πρωτοβουλία κάθε απόφασης στο ίδιο το μοντέλο σας, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να έρθει σε δύσκολη θέση εξαιτίας μιας άμεσης επαφής που ενδεχομένως δεν του (της) είναι επιθυμητή. Μην ξεχνάτε πως υπάρχουν περιπτώσεις, όπου το μοντέλο θα δεχθεί να το αγγίξει ο φωτογράφος μόνο και μόνο για να δώσει την εντύπωση πως είναι πιο συνεργάσιμο, ενώ στην πραγματικότητα δεν νιώθει ευχάριστα. Έγκειται στην εμπειρία του τελευταίου να αντιληφθεί την κατάσταση, κάθε φορά, και να κάνει οτιδήποτε απαιτείται προκειμένου το μοντέλο να νιώσει πιο ελεύθερα και άνετα κατά τη διάρκεια των λήψεων.

Human Skin

Masha Raymers – Pexels

Tip: να δίνετε πάντα στο μοντέλο τη δυνατότητα να διορθώσει μόνο του μια ατέλεια επάνω στο σώμα του προτού επέμβετε εσείς και ποτέ να μην το αγγίζετε χωρίς τη ρητή συγκατάθεσή του. Αυτός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς κανόνες της φωτογραφίας γυμνού!

  • Αφήστε το μοντέλο να κινηθεί φυσικά

Ναι, είναι κουραστικό και χρονοβόρο να δουλεύεις με μοντέλα που δεν μπορούν να παραμείνουν εντελώς ακίνητα ενώ εσείς φωτογραφίζετε το ίδιο πλάνο από 20 διαφορετικές γωνίες. Από την άλλη, κάθε αντίστοιχη προσδοκία, απλά δεν είναι ρεαλιστική. Μην αναγκάζετε το μοντέλο σας να παραμένει εγκλωβισμένο σε μια πόζα για περισσότερο από δύο ή τρεις λήψεις από διαφορετικές γωνίες. Με μια τέτοια τακτική, οι εικόνες θα μοιάζουν στημένες και στατικές – δεν είναι αυτό το ζητούμενο στη φωτογραφία γυμνού. Είναι απείρως προτιμότερο να συζητήσετε σχετικά και (αφού βεβαιωθείτε ότι γνωρίζει πως μπορεί να αλλάξει ανεπιτήδευτα πόζες αν νοιώσει άβολα) να του παραχωρήσετε ελευθερία κίνησης. Κατόπιν, συνεχίστε τα κλικ!

  • Αφυπνίστε τη δημιουργικότητα του μοντέλου σας

Μερικές φορές, οι δημιουργοί ξεχνούν ότι τα μοντέλα συμβάλλουν (τουλάχιστον…) κατά το ήμισυ στη δημιουργική διαδικασία μιας φωτογράφισης. Στις λήψεις γυμνού, αυτή η λανθασμένη εντύπωση λαμβάνει συχνά ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. Όπως τονίστηκε ήδη παραπάνω, η συζήτηση με το μοντέλο έχοντας ως βάση ένα δείγμα εικόνων πριν την φωτογράφιση, το βοηθά να συμμετέχει ενεργά στη δημιουργία ή/και τη βελτίωση στη σύνθεση των δικών σας εικόνων – με δύο μάλιστα τρόπους: πρώτον, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη του προς εσάς και την ικανότητά σας να φτιάχνετε υπέροχες φωτογραφίες. Δεύτερον, θα το βοηθήσει να συνειδητοποιήσει τι μπορεί/πρέπει να κάνει το ίδιο για να βελτιώσει τις λήψεις ακόμη περισσότερο. Μια εμπνευσμένη ιδέα από το μοντέλο σας, μπορεί να απογειώσει συνολικά το project σας!

topless woman

Ricardo Velarde – Unsplash

Tip: Ένας άλλος τρόπος να παρακινήσετε το μοντέλο σας να συμμετέχει δημιουργικά στις λήψεις είναι να ρωτήσετε αν υπάρχουν συγκεκριμένες λήψεις που θα ήθελε να υλοποιηθούν.

  • Η ανωνυμία της σιλουέτας 

Ανάλογα με τον τύπο της φωτογραφίας γυμνού που κάνετε, το μοντέλο σας μπορεί να μην αισθάνεται άνετα με το να φαίνεται το πρόσωπό του/της. Αν βρεθείτε αντιμέτωποι με μια τέτοια περίπτωση, μπορείτε να στραφείτε στη φωτογράφιση σιλουέτας, με λήψεις όπως αυτή που ακολουθεί. Τέτοιου ύφους εικόνες (μπορούν να) είναι σέξι και ελκυστικές χωρίς να προκαλούν. Επίσης, οι γυμνές σιλουέτες σάς επιτρέπουν να καλύψετε τα επίμαχα σημεία του σώματος, προσδίδοντας ταυτόχρονα στη λήψη μια αύρα μυστηρίου.

Evgeny Nelmin – Unsplash


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

 






Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.