Νέα Νέα μοντέλα

OCTOSPOT DIVE CAMERA

Είναι 100% αδιάβροχη έως τα 200 μέτρα βάθος!

Η καμπάνια της Octospot στο Kickstarter ξεκίνησε στις 5 Ιουλίου και κατάφερε να επκληρώσει τον αρχικό στόχο χρηματοδότησης των 80 χιλιάδων δολαρίων (72 χιλιάδες ευρώ) μέσα σε μόλις 10 ώρες. Τώρα κινείται στα επίπεδα των 250 χιλιάδων δολαρίων, ενώ η καμπάνια ολοκληρώνεται στις 4 Αυγούστου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που διαβάζουμε στο protothema.gr μια δανέζικη startup εταιρία εντόπισε ορισμένες ελλείψεις στις υπάρχουσες υποβρύχιες κάμερες (λ.χ. τους περιορισμούς που έχουν αναφορικά με το μέγιστο βάθος, αλλά και τα χρώματα των φωτογραφιών που βγάζουν σε διαφορετικά βάθη) και αποφάσισε να δημιουργήσει μία κάμερα αποκλειστικά για καταδύσεις.
Η κάμερα διαθέτει κυλινδρικό σχήμα και χάρη στις μικρές της διαστάσεις μπορεί να εφαρμόσει στη μάσκα του χρήστη. Έχει μέγιστη ανάλυση βίντεο 4K/30fps, ενώ μπορεί να τραβήξει και φωτογραφίες 12 MP. Το σώμα της αποτελείται από στιβαρό αλουμίνιο και polycarbonate και είναι 100% αδιάβροχο έως τα 200 μέτρα βάθος, επομένως δεν απαιτείται εξτρά ειδική θήκη. Η μπαταρία της εξασφαλίζει αυτονομία δύο ωρών.
Ένα επιπλέον πλεονέκτημά της είναι -σύμφωνα με τους δημιουργούς- η αυτόματη ρύθμιση της ισορροπίας λευκού, ανάλογα με το βάθος στο οποίο κινείται ο χρήστης. Επίσης, η Octospot είναι σχεδιασμένη να χρησιμοποιείται από δύτες που φορούν γάντια νεοπρέν: η φωτογράφιση γίνεται με το στρίψιμο ενός δακτυλίου στο πίσω μέρος της κάμερας, ενώ η βιντεοσκόπηση γίνεται με το σύρσιμο ενός διακόπτη που βρίσκεται μπροστά. Όταν ενεργοποιείται, η κάμερα δονείται για να σου δείξει ότι είναι σε λειτουργία. Τέλος, διαθέτει αισθητήρες θερμοκρασίας και πίεσης και συλλέγει σχετικά δεδομένα τα οποία εμφανίζει στα βίντεο που καταγράφει. Η τιμή της ξεκινά από τα 369 δολάρια (331 ευρώ), μια και η προσφορά των 349 δολαρίων εξαντλήθηκε με ταχύτατο ρυθμό.

https://www.youtube.com/watch?v=BnGBTv1__Yc

 






Aρθρογράφος

Μενέλαος Μελετζής

Διδάκτορας Επιστημών του Πανεπιστημίου του Νovisad (Σερβία) και επιστημονικός συνεργάτης του University of Applied Arts Belgrade, στον τομέα New Media. Είναι τ. Τακτικός Επίκουρος καθηγητής Φωτογραφίας στο τμήμα Γραφιστικής του Α-ΤΕΙ Αθήνας. Ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων και άρθρων για τη φωτογραφία επί 40 και πλέον χρόνια. Έχει συμμετάσχει με εικόνες του σε πολλές εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει παραστεί ως κριτής σε διεθνείς και ελληνικούς φωτογραφικούς διαγωνισμούς. Μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων- Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ) και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Εκδοτών Περιοδικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FAEP).