Εκθέσεις φωτογραφίας Νέα

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ 1839-1950

Το παρελθόν της Αθήνας ζωντανεύει!

Λόγω της αθρόας προσέλευσης επισκεπτών, το Μουσείο Ηρακλειδών παρατείνει εκ νέου την έκθεση έως και τις 19 Iουλίου 2015, προσθέτοντας 120 νέες φωτογραφίες με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Παράλληλα, διαμορφώνει νέο πρόγραμμα ξεναγήσεων από τον ιστορικό τέχνης και επιμελητή της έκθεσης Χάρη Γιακουμή. Με την έκθεση αυτή, ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Αθήνα με αφορμή τα 180 χρόνια από την ανακήρυξή της σε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, εγκαινιάστηκε στις 16 Οκτωβρίου 2014 το νέο κτίριο-παράρτημα του μουσείου, επί της οδού Απ. Παύλου 37 στο Θησείο, στο πλαίσιο του εορτασμού των δέκα χρόνων λειτουργίας του.

Η έκθεση είναι μια μοναδική περιήγηση στην ανάπτυξη της ελληνικής πρωτεύουσας μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό ιδιωτικών συλλογών. Περιλαμβάνει πάνω από 200 σπάνιες αυθεντικές φωτογραφίες όπως και δύο υδατογραφίες, πανοραμικές απόψεις των Αθηνών σε μεγάλες εκτυπώσεις, παλιές φωτογραφικές μηχανές και ειδικά στερεοσκόπια εποχής, όπου παρουσιάζονται 100 στερεοσκοπικές φωτογραφικές πλάκες σε τρισδιάστατη μορφή. Επιπλέον, η έκθεση συμπληρώνεται με μια επιλογή σύγχρονων φωτογραφιών της πόλης από το δημοσιογράφο και μελετητή της Αθήνας, Νίκο Βατόπουλο.

Επιπλέον, για τους επισκέπτες που θα θελήσουν να κρατήσουν ζωντανή την εμπειρία αυτού του οδοιπορικού, διατίθεται βιβλίο 176 σελίδων με τα περισσότερα από τα φωτογραφικά έργα της έκθεσης (Χ. Γιακουμής-Τάσος Α. Ανδρέου, Μεταμορφώσεις των Αθηνών. Φωτογραφικό οδοιπορικό από τον 19ο στον 20ό αιώνα, Εκδόσεις Kallimages, Παρίσι 2014), καθώς και επιλεγμένες αναπαραγωγές φωτογραφιών υψηλών προδιαγραφών (από εκτυπωτή EPSON Stylus Pro 3880), έτοιμες για πλαισίωση.

Δείτε ορισμένες από τις εικόνες της έκθεσης: