Νέα

“ONE MILLIMETER”: ΕΝΑ ΜΟΛΙΣ ΧΙΛΙΟΣΤΟ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ!

Μια μελέτη πάνω σε όλα όσα μας απομακρύνουν και όλα όσα (πρέπει να) μας φέρνουν πιο κοντά!

Οι φωτογραφίες του project που παρουσιάζεται σε αυτό το άρθρο δεν είναι εύπεπτες με την πρώτη ματιά. Δεν πρέπει όμως, σε καμία περίπτωση να βιαστείτε να αποστρέψετε το βλέμμα σας από αυτές. Αντίθετα, καλείστε να τις μελετήσετε όσο μπορείτε καλύτερα: κυριολεκτικά και μεταφορικά!

Ένα χιλιοστό.
Μόνο ένα χιλιοστό του δέρματος είναι αυτό που μας κάνει να φαίνουμε διαφορετικοί.
Ένα χιλιοστό που δημιουργεί διαίρεση.
Ένα χιλιοστό που οδηγεί στο μίσος.
Ένα χιλιοστό που τελειώνει σε πολέμους.
Αν καταργήσετε αυτό το ένα χιλιοστό, αποκαλύπτουμε ότι είμαστε όλοι ίδιοι.
Είμαστε όλοι άνθρωποι.
Οι πολιτικοί ηγέτες του κόσμου δεν διαφέρουν.
Η ρητορική τους μπορεί να μας χωρίσει ή να μας φέρει μαζί.
Αποσπασμένοι από το δέρμα τους, βλέπουμε ότι είναι όλα πλάσματα της ίδιας φυλής.
Η ανθρώπινη φυλή.
Απλά αφαιρώντας αυτό το στρώμα, ελπίζουμε ότι μπορούμε όλοι να κοιτάξουμε πέρα από το χρώμα του δέρματος και αντίθετα να δούμε ότι ανεξάρτητα από τη φυλή ή την ηλικία μας ή την εθνικότητά μας ή τις πολιτικές πεποιθήσεις μας, όλοι πρέπει να αντιμετωπίζουμε, ο ένας τον άλλο, με σεβασμό.
Ένα χιλιοστό μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά!

Αυτό είναι το βασικό μήνυμα του project ONE [MILLIMETER] που φέρει την υπογραφή του Αυστραλού καλλιτέχνη Alex Wadelton και του Ιρλανδού καλλιτεχνικού διευθυντή και ειδικού στο ρετούς Marcus Byrne.

Στο σχετικό ρεπορτάζ της Lifo διαβάζουμε:

«Παρακολουθούσα τις ειδήσεις ένα βράδυ, κι έβλεπα την πολιτική κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, και εδώ στην Αυστραλία, μαζί με το τι συμβαίνει στη Συρία και τη μαζική εκτόπιση δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», περιγράφει ο Αlex Wadelton μιλώντας για το έργο του. «Ακόμη αισθάνομαι ότι ο κόσμος βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Ο κάθε ηγέτης αναλαμβάνει να προστατεύσει τη δική του χώρα και όχι το μέλλον της ανθρωπότητας. Με ενόχλησε ότι η μόνη διαφορά μεταξύ όλων μας είναι κυριολεκτικά το δέρμα μέσα στο οποίο βρισκόμαστε. Αυτό το ένα χιλιοστό δέρματος που καλύπτει κάθε άνθρωπο. Αν αφαιρέσεις αυτό, κάτω από όλους μας βρίσκεται μόνο ένα εύθραυστο πλάσμα».  

Όταν άρχισε να σχεδιάζει το θέμα ο Wadelton σκέφτηκε τον καλό του φίλο Marcus Βyrne για να μπορέσει να φέρει το «ένα χιλιοστό» στη ζωή. Μετά από εβδομάδες πειραματισμού, ο Βyrne βρήκε τελικά μια τεχνική που περιλάμβανε την εξεύρεση επίσημων (και σχεδόν όμοιων) πορτρέτων των ηγετών του κόσμου και άρχισε να στρώνει κομμάτια ανθρώπινου σώματος πάνω σε αυτά, με πολλαπλές λήψεις διαφορετικών τεμαχίων κρέατος για να βελτιώσει έτσι την απεικόνιση. «Θέλαμε να δείξουμε πόσο εύθραυστη είναι η ανθρωπότητα», λέει ο καλλιτέχνης που έκανε το ρετούς στο Photoshop. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει τόσο μεγάλη αρνητικότητα στον κόσμο, σκεφτήκαμε ότι με την απομάκρυνση αυτού του εξωτερικού στρώματος του δέρματος, αυτό το χιλιοστό που μας περικλείει όλους, θα μπορούσαμε να δείξουμε πώς είμαστε όλοι ίδιοι εσωτερικά».  

Εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε ένα από αυτά τα πορτρέτα, μπορείτε να το κάνετε download με 4.99$, ή να το τυπώσετε, με κόστος 99$. 10% από κάθε πώληση αποδίδεται στο United Nations Foundation.

ONEMM_762x1016_50%2.jpg

ONEMM_762x1016_50%4.jpg

ONEMM_762x1016_50%5.jpg

ONEMM_762x1016_50%3.jpg

ONEMM_762x1016_50%6.jpg

ONEMM_762x1016_50%8.jpg

ONEMM_762x1016_50%7.jpg

ONEMM_762x1016_50%9.jpg