Ενδιαφέρουν

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ Ε.Κ.Φ.Α ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ

Διαβάστε το πλήρες κείμενο που υπογράφεται από πρώην μέλη των συνδικαλιστικών οργάνων της ΕΚΦΑ και των Ομοσπονδιών, της ΠΟΦ αλλά και της ΟΒΣΑ.

Το κείμενο που λάβαμε υπογράφουν συγκεκριμένα οι: Αλεβίζος Μιχάλης, Ανδρονιάδης Ηλίας, Αργυροκαστρίτης Γιάννης, Καραχορτζίτη Ελένη, Κασιμάτης Μανώλης, Κοντούκας Άρης, Κωστόπουλος Βασίλης, Μωυσιάδης Ευθύμης, Ραφτοπούλου Σοφία, Σαχινίδης Στάθης.


Γενάρης 2024

Συνάδελφε φωτογράφε

Εμείς που υπογράφουμε την επιστολή αυτή είμαστε πρώην μέλη των συνδικαλιστικών οργάνων της ΕΚΦΑ και των Ομοσπονδιών, της ΠΟΦ αλλά και της ΟΒΣΑ, μέλος των οποίων αποτελεί και η ΕΚΦΑ από δεκαετιών.

Όλα αυτά τα χρόνια δουλέψαμε με όλες μας τις δυνάμεις για την ανάπτυξη και κατοχύρωση του μοναδικού συνδικαλιστικού οργάνου, στη συνείδηση των επαγγελματιών στον φωτογραφικό κλάδο.

«Απόστρατοι» πλέον του κλάδου όχι όμως απόμαχοι της ζωής και του αγώνα, με μεγάλη αγωνία παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα στην Ένωσή μας τους τελευταίους μήνες.

Η προσπάθεια φίμωσης της αντίθετης γνώμης, η άρνηση σύγκλησης των οργάνων της Ένωσης για τη λήψη αποφάσεων, η προσπάθεια διαγραφής μελών και καθαίρεσής τους από το Δ.Σ. της Ένωσης, κ.ά. έχει οδηγήσει την Ένωση μας σε πραγματικό αδιέξοδο. Δεν είναι τυχαίο ότι η πλειοψηφία των τακτικών μελών του απερχόμενου Δ.Σ. (7 από τα 9 μέλη) έχουν ήδη εδώ και πάνω από 2 μήνες σταδιακά παραιτηθεί.

Η χρονική περίοδος που συμβαίνουν αυτά πιστεύουμε πως δεν είναι τυχαία. Είναι η περίοδος που και η τωρινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες ανταποκρινόμενες στα συμφέροντα και τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων εντός και εκτός της χώρας, εφαρμόζουν πολιτικές συρρίκνωσης ή και εξαφάνισης των μικρών επαγγελματιών. Τέτοια είναι όλα τα μέτρα που πάρθηκαν με τα μνημόνια τα προηγούμενα χρόνια και κατέστρεψαν οικονομικά πάνω από 250.000 μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους αλλά και πολλούς συνάδελφους φωτογράφους. Αυτό το σκοπό υπηρετεί και ο πρόσφατα ψηφισμένος από τη κυβέρνηση της ΝΔ νόμος για την φορολόγηση των μικρών ΕΒΕ. Τον ίδιο σκοπό υπηρετεί, χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες και η ουσιαστική αφαίρεση των φωτογραφιών ταυτοπροσωπίας από τους παραδοσιακούς δημιουργούς τους, μέτρο καταστροφικό για τον κλάδο, όπως και πολλά άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς συνεχίζουν.

Από την πείρα μας γνωρίζουμε ότι ακριβώς αυτή την περίοδο χρειάζεται ένας ισχυρός φορέας που να μας εκπροσωπεί και να βάζει εμπόδια σε αυτές τις πολιτικές, να παλεύει και να διεκδικεί τα δικαιώματά μας. Ένας αγώνας ο οποίος δεν μπορεί να είναι αποσπασμένος και μοναχικός αλλά μαζικός, με τους συνάδελφους του κλάδου μας και τους άλλους επαγγελματίες σε όλη την Αττική και σε όλη τη χώρα με τη Πανελλαδική μας Ομοσπονδία (ΠΟΦ) και την Ομοσπονδία της Αττικής (ΟΒΣΑ).

Μάλιστα, τώρα χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση του κλάδου, χωρίς ταμπέλες, παραμερίζοντας προσωπικές βλέψεις και διχαστικές πρακτικές.

Στην κυριολεξία δεν περισσεύει κανείς φωτογράφος, όλοι οι συνάδελφοι μπορούν να προσφέρουν και να συμβάλουν στην ενίσχυση του Σωματείου μας.

Επίσης από την συνδικαλιστική μας πείρα γνωρίζουμε ότι ο δημοκρατικός τρόπος λειτουργίας του σωματείου και των οργάνων του είναι το δυνατότερο στοιχείο ενός συνδικαλιστικού οργάνου όπως αυτό της ΕΚΦΑ που σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα μπορούμε να πετύχουμε διεκδικήσεις ζητημάτων που επηρεάζουν θετικά τη ζωή μας. Να θυμηθούμε τις κοινές κινητοποιήσεις και τις επιτυχίες αυτών την περίοδο της πανδημίας (επίδομα καλλιτεχνών 534 ευρώ , δημοτικών τελών κλπ), αλλά και παλαιότερα ενάντια στο Ασφαλιστικό κ.ά.

Δημοκρατία στο σωματείο σημαίνει, καταθέτω την άποψή μου στα διοικητικά όργανα και, εφόσον γίνει αποδεκτή από τους περισσότερους που συμμετέχουν, γίνεται απόφαση του οργάνου και εκτελείται.

Η εξύβριση, οι τραμπουκισμοί, τα ψέματα, οι παραγοντισμοί, η προσπάθεια για διαγραφή της μειοψηφίας και συνολικά οι προσπάθειες επιβολής με κάθε μέσο και τρόπο της άποψης ή θέλησης του ενός στους πολλούς δεν μπορεί να είναι τρόπος λειτουργίας ενός φορέα. Αντίθετα, με αυτή την πρακτική εδώ και μήνες το ΔΣ παραμένει ανενεργό ενώ από τις 15 Νοέμβρη 2023 δεν υφίσταται Δ.Σ, Προεδρείο και Πρόεδρος στην ΕΦΚΑ.

Εμείς λοιπόν με την υπογραφή αυτού του κειμένου και με συναίσθηση της όποιας βαρύτητας μπορεί να έχει αυτό, θέλουμε να καλέσουμε όλους τους συναδέλφους μας που στο διάβα της εργασιακής μας ζωής συνεργαστήκαμε στον κλάδο από τον οποίο πλέον συνταξιοδοτηθήκαμε, να ΑΠΟΜΟΝΩΣΟΥΝ αυτές τις πρακτικές και ΑΥΤΟΥΣ που τις στηρίζουν. Μαζικά να συντρέξουν και να στηρίξουν το σωματείο μας και τις προσπάθειες προκειμένου να ξεπεράσει τη βαλτωμένη και αδιέξοδη κατάσταση που έχει περιέλθει, προχωρώντας με βάση το καταστατικό σε δημοκρατικές εκλογές.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να παραβρεθούν στο μάζεμα – σύσκεψη την Δευτέρα 22 Γενάρη στις 18:00, στην αίθουσα της ΓΣΕΒΕΕ (Καποδιστρίου 24, 3ος όροφος) στο οποίο θα παραβρεθούμε και εμείς για να συζητήσουμε ήσυχα και δημοκρατικά την ενίσχυση της Ένωσής μας και τον προγραμματισμό για την εκλογή νέου Δ.Σ. και αντιπροσώπων για τις Ομοσπονδίες σύμφωνα με το Καταστατικό.