Νέα μοντέλα

PANASONIC LUMIX S5IIX & S5II

Η S5IIX θα αρχίσει να διατίθεται στην αγορά την άνοιξη του 2023, ενώ η S5II θα ακολουθήσει τον ερχόμενο χειμώνα.

H Panasonic παρουσίασε δύο νέες mirrorless μηχανές, βασικό χαρακτηριστικό των οποίων είναι η προσθήκη συστήματος εστίασης με λειτουργία Phase Detection καθώς και ο νέος αισθητήρας fullframe CMOS 24ΜΡ.

Είναι οι πρώτες μηχανές της εταιρίας που υποστηρίζουν υβριδική λειτουργία εστίασης Phase Detection, ενώ ο νέος επεξεργαστής προσφέρει κορυφαία ποιότητα εικόνας και στη φωτογραφία και στο βίντεο. Η S5IIX διαθέτει μαύρη ματ σχεδίαση, ενώ η S5II έχει κλασική σχεδίαση.

S5II (αριστερά), S5IIX (δεξιά).

Και οι δύο μηχανές είναι συμβατές και με τους 14 υπάρχοντες φακούς σειράς LUMIX S. To υβριδικό σύστημα εστίασης συνδυάζει αυτόματα λειτουργίες Phase Detection και Contrast Detection, ενώ υπάρχουν 779 περιοχές εστίασης που μπορεί να επιλέξει ο χρήστης.

Η εστίαση τώρα είναι αποτελεσματική και σε χαμηλό ή σε κόντρα φως, ενώ παρακολουθεί αποτελεσματικά κινούμενα θέματα. Ο νέος επεξεργαστής κάνει δυνατή τη λήψη εσωτερικού βίντεο 4:2:0 10-bit 6K και 5.9K στα 30fps και 4:2:2 C4K και 4K στα 60fps.

Ένα νέο σύστημα απαγωγής θερμότητας κάνει δυνατή τη λήψη βίντεο για απεριόριστο χρόνο. Οι μηχανές μπορούν ακόμα να κάνουν ακόμα λήψη βίντεο 5.8Κ Apple ProRes σε εξωτερική συσκευή εγγραφής SSD μέσω θύρας HDMI ή USB ή εγγραφή Apple ProRes RAW σε συσκευή Atomos.

Υποστηρίζουν ακόμα λειτουργία 14+ στοπ VLog/VGamut καθώς και λειτουργία REAL TIME LUT. Μετά από απαίτηση επαγγελματιών εικονοληπτών έχουν προστεθεί λειτουργίες Waveform Monitor, Vector Scope και Zebra Pattern. Στη φωτογραφία υποστηρίζουν συνεχή λήψη μέχρι 9fps με μηχανικό φωτοφράκτη και μέχρι 30fps με ηλεκτρονικό φωτοφράκτη, για μέχρι 300λήψεις.

Η λειτουργία υπερυψηλής ανάλυσης δίνει αρχεία 96ΜΡ και σε JPEG και σε RAW. Η μέγιστη ευαισθησία λήψης είναι ISO 51200, που μπορεί να επεκταθεί σε ISO 204800.

Οι μηχανές είναι εφοδιασμένες με νέο σύστημα σταθεροποίησης Active I.S. που δίνει πιο αποτελεσματική σταθεροποίηση κατά 2Χ σε σχέση με την S5 και το οποίο προσφέρει αποτελεσματική διόρθωση ειδικά στη λήψη βίντεο όταν κινείται ο εικονολήπτης.

Οι μηχανές έχουν σώμα από κράμα μαγνησίου και στεγανοποιημένη κατασκευή ενάντια σε σκόνη και υγρασία. Οι θύρες σύνδεσης έχουν αναβαθμιστεί σε σχέση με την S5 σε fullsize HDMI και USB 3.2 Gen 2, ενώ βελτιωμένη είναι και η δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης.

Η S5IIX θα αρχίσει να διατίθεται στην αγορά την άνοιξη του 2023 με τιμή 2500€, ενώ η S5II θα αρχίσει να διατίθεται τον χειμώνα του 2023 με τιμή 2200€.


Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

   Aρθρογράφος

Γιώργος Ατσαμετάκης

Freelance φωτογράφος, που ασχολείται με το μέσο πάνω από σαράντα χρόνια. Τα πιο αγαπημένα του θέματα είναι οι άνθρωποι, τα σπορ και η φύση. Εικόνες του έχουν διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς φωτογραφίας και έχουν δημοσιευτεί τόσο σε διεθνή μέσα, μέσω πρακτορείων, όσο και σε πληθώρα ελληνικών περιοδικών. Έχει διατελέσει επί μακρά σειρά ετών Υπεύθυνος Τεχνικών Θεμάτων για το περιοδικό Photonet.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;