Νέα μοντέλα

PANASONIC S1R & S1

Η νέα σειρά S της εταιρίας αποκαλύπτεται!

H Panasonic μπήκε στο χώρο των full-frame mirrorless με δύο νέες μηχανές, τις S1R και S1. Οι νέες μηχανές υποστηρίζουν την μοντούρα L και είναι εφοδιασμένες με αισθητήρες CMOS 36mmX24mm.

Προορίζονται για επαγγελματική χρήση και προσφέρουν κορυφαία ποιότητα εικόνας, υψηλή ανάλυση, ευρεία τονικότητα και πιστότητα χρώματος. Διαθέτουν ακόμα κορυφαίες δυνατότητες εγγραφής σε βίντεο (4Κ 60p/50p) ανθεκτική σχεδίαση για βαριά χρήση και δυνατότητα επεκτασιμότητας. Η S1R διαθέτει αισθητήρα, χωρίς χαμηλοδιαπερατό φίλτρο, με ανάλυση 47.3ΜΡ, την υψηλότερη στην κατηγορία της, και κορυφαία δυνατότητα αναπαραγωγής λεπτομερειών. Ο αισθητήρας χρησιμοποιεί ένα ασφαιρικό φακό σε κάθε φωτοδίοδο για να αυξήσει την συγκέντρωση του φωτός.

Η μέγιστη ευαισθησία λήψης είναι ISO 25600, ενώ η επεξεργασία των δεδομένων γίνεται από επεξεργαστή Venus Engine. Εχει ακόμα υψηλό λόγο σήματος/θορύβου αλλά και δυνατότητα να παράγει 187ΜΡ στη λειτουργία υψηλής ανάλυσης. Η S1 είναι εφοδιασμένη με αισθητήρα 24.2ΜΡ που προσφέρει ευρύ δυναμικό εύρος αλλά και κορυφαία απόδοση σε υψηλές ευαισθησίες. Οι λειτουργίες Multipixel Luminance Generation και Intelligent Detail Processing προσφέρουν απόλυτα φυσική εικόνα ενώ ελαχιστοποιούν τα φαινόμενα moire. H μέγιστη ευαισθησία λήψης είναι ISO 51200, δυνατότητα που κάνει τη μηχανή κατάλληλη για λήψεις σε χαμηλό φως.

Η μηχανή είναι κατάλληλη για επαγγελματική λήψη βίντεο καθώς υποστηρίζει εγγραφή 4Κ 60p/50p αλλά και εγγραφή 4K 30p/25p με πλήρη ανάγνωση pixel. Υποστηρίζει επίσης εσωτερική εγγραφή 4:2:2 10-bit 4K 30p/25p, 4K 60p/50p σε έξοδο HDMI, καθώς και λειτουργία V-Log. Και στις δύο μηχανές ο αισθητήρας διαθέτει επίστρωση AR που ελαχιστοποιεί φαινόμενα θαμβώσεων και αντανακλάσεων, ακόμα και σε κόντρα φως. To σύστημα εστίασης των μηχανών δεν χρησιμοποιεί τεχνολογία phase detection αλλά τεχνολογία DFD που βασίζεται σε contrast detection και την οποία έχει αναπτύξει η εταιρία μέσα από την εξέλιξη διαφόρων mirrorless μηχανών. Σύμφωνα με την εταιρία το σύστημα αυτό προσφέρει κορυφαία ταχύτητα απόκρισης εστίασης αλλά και παρακολούθησης κινούμενων θεμάτων, χάρη στην τεχνολογία Advanced AI.

Οι μηχανές διαθέτουν ενσωματωμένο σύστημα σταθεροποίησης εικόνων το οποίο συνεργάζεται με τα συστήματα σταθεροποίησης που βρίσκονται σε φακούς και προσφέρει λειτουργία σταθεροποίησης 5 αξόνων. Η εταιρία ανέπτυξε ένα νέο αλγόριθμο που συνδυάζει δεδομένα από ένα γυροσκοπικό αισθητήρα, από τον αισθητήρα της μηχανής αλλά και από ένα αισθητήρα επιτάχυνσης. Ετσι η μέγιστη διόρθωση μπορεί να φτάσει τα 6 στοπ και είναι διαθέσιμη και για φωτογραφία και για βίντεο, συμπεριλαμβανομένου του 4Κ.

Η Panasonic παρουσίασε επίσης 3 νέους φακούς για χρήση με τις S1R και S1. Πρόκειται για τους Lumix S Pro 50mm f/1.4, Lumix S Pro 70-200mm O.I.S. f/4 και Lumix S 24-105mm macro O.I.S. f/4. Η εταιρία έχει δεσμευτεί να σχεδιάσει τουλάχιστον 10 νέους φακούς μέχρι το 2020 για την υποστήριξη των καινούργιων μηχανών.

 






Aρθρογράφος

Γιώργος Ατσαμετάκης

Freelance φωτογράφος, που ασχολείται με το μέσο πάνω από σαράντα χρόνια. Τα πιο αγαπημένα του θέματα είναι οι άνθρωποι, τα σπορ και η φύση. Εικόνες του έχουν διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς φωτογραφίας και έχουν δημοσιευτεί τόσο σε διεθνή μέσα, μέσω πρακτορείων, όσο και σε πληθώρα ελληνικών περιοδικών. Έχει διατελέσει επί μακρά σειρά ετών Υπεύθυνος Τεχνικών Θεμάτων για το περιοδικό Photonet.