Εκθέσεις φωτογραφίας

ΑΛEΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛOΠΟΥΛΟΣ: PANDE[A]MO

Η έκθεση πραγματοποιείται από 23 Μαρτίου ως 23 Απριλίου 2023 στη Στοά Σπυρομήλιου (City Link, Αθήνα).

Η πανδημία του COVID-19 που ξέσπασε το 2020 μας έφερε αντιμέτωπους με ένα πρωτόγνωρο κοινωνικό φαινόμενο, Αυτό του lockdown. Τότε, ο χρόνος, αν όχι στατικός, σίγουρα ήταν διεσταλμένος, βαρύς, δυσκίνητος. Μετουσιώθηκε σε μονάδα μέτρησης συναισθημάτων, εφόσον φιλοξενούσε πλέον τους ψιθύρους των ψυχών μας.

Στην επέτειο των 3 χρόνων από την έναρξη του πρώτου lockdown, η έκθεση φωτογραφίας pande[a]mo, του Αλέξανδρου Χριστοδουλόπουλου, μας ξεναγεί σε μια Αθήνα που δεν είδαμε. Μέσα από 250 φωτογραφίες, θα περιπλανηθούμε στους άδειους δρόμους, στις πλατείες και σε σημεία, που άλλοτε έσφιζαν από την ανθρώπινη παρουσία.

Το φωτογραφικό αυτό ντοκουμέντο είναι μοναδικό, όσον αφορά στην ιστορική του αξία. Συνιστά ένα ανεπανάληπτο φωτογραφικό αρχείο της Αθήνας που θα στέκεται διαχρονικά να θυμίζει την δυστοπία αλλά και την ανθρώπινη δύναμη.

Όλες οι φωτογραφίες είναι βραδινές και αποτυπώνουν το αστικό τοπίο μέσα από τα μάτια ενός αδέσποτου ζώου. Για τον Αλέξανδρο, η Φωτογραφία ήταν ένας μοναδικός, βοηθητικός, ελεύθερος και αβίαστος τρόπος για να επεξεργαστεί ο ίδιος την ραγδαία αυτή αλλαγή στις ζωές όλων μας. Οι φωτογραφίες θα μιλήσουν πολύ διαφορετικά στον καθένα και αυτό ακριβώς συνιστά και την διαχρονική τους αξία.

Ο Αλέξανδρος Χριστοδουλόπουλος μας προσκαλεί να δούμε, μέσα από το φακό του, τη ζωή στο αστικό τοπίο ως κάτι πολύ παραπάνω από μια καθημερινή διεκπεραίωση. Οι φωτογραφίες του έχουν έναν ευχαριστιακό χαρακτήρα και αποπνέουν την τρυφερότητα ενός ανθρώπου που, συγκλονισμένος και ο ίδιος από την πανδημία, έβαλε στηθοσκόπιο τον φωτογραφικό του φακό στην σάρκα της πόλης για ν’ αφουγκραστεί τον ισχνό της παλμό στις πιο δύσκολες ώρες της και να της κρατήσει τρυφερά το χέρι, μέχρι εκείνη να σταθεί στα πόδια της ξανά.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του City Link και του φορέα Θάλπος – Ψυχική Υγεία.

  • Χώρος: Στοά Σπυρομήλιου (City Link, Αθήνα)
  • Διάρκεια έκθεσης: από 23 Μαρτίου ως 23 Απριλίου 2023

 

  • Φωτό: © Αλέξανδρος Χριστοδουλόπουλος
 


Aρθρογράφος

Μαίρη Μελετζή

Απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Αγαπά την φωτογραφία, αφού από όλα τα μέσα έκφρασης, είναι το μόνο που ακινητοποιεί μια συγκεκριμένη στιγμή στο χρόνο. Η φωτογραφία είναι βασικό μέσο έκφρασής της και η έρευνα την συναρπάζει. Επιπλέον, ασχολείται με τον αθλητισμό.