Νέα μοντέλα

PENTAX 17

Η RICOH IMAGING COMPANY, LTD. ανακοινώνει την κυκλοφορία της compact φωτογραφικής μηχανής φιλμ PENTAX 17. Η μηχανή είναι άμεσα διαθέσιμη, με συνιστώμενη τιμή λιανικής πώλησης τα €569.99!

Το νέο μοντέλο της εταιρίας υπόσχεται παρέχει στους χρήστες τη διασκέδαση και τον ενθουσιασμό της χειροκίνητης λειτουργίας της φωτογραφικής μηχανής που είναι μοναδική στη φωτογραφία φιλμ, όπως το χειροκίνητο τύλιγμα του φιλμ με τη χρήση του μοχλού προώθησης φιλμ και η χειροκίνητη ρύθμιση εύρους εστίασης με το σύστημα εστίασης ζώνης.

Η PENTAX 17 αναπτύχθηκε με βάση το PENTAX Film Camera Project, μια ιδέα που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2022, με την οποία η RICOH IMAGING αποκάλυψε ότι σχεδίαζε να αναπτύξει και να διαθέσει στην αγορά μια νέα φωτογραφική μηχανή φιλμ μάρκας PENTAX.

Η δημοτικότητα των μηχανών φιλμ έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια -ιδιαίτερα μεταξύ των νέων φωτογράφων που έχουν γνωρίσει για πρώτη φορά αυτό το είδος μηχανής- λόγω της ιδιαίτερης και νοσταλγικής ατμόσφαιρας που διαφέρει τόσο πολύ από εκείνη των ψηφιακών μηχανών.

Σε αντίθεση με αυτή την πρόσφατη τάση, η δυνατότητα να μεταβιβαστεί η τεχνογνωσία και η τεχνολογία των έμπειρων ειδικών μηχανικών στους νεότερους συναδέλφους τους για την ανάπτυξη φωτογραφικών μηχανών φιλμ μειώνεται κάθε χρόνο, επειδή οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές αποτελούν πλέον τη συντριπτική πλειοψηφία της φωτογραφίας.

Η PENTAX 17 αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας ένα τεράστιο όγκο τεχνογνωσίας και τεχνολογίας που η RICOH IMAGING/PENTAX είχε συσσωρεύσει όλα αυτά τα χρόνια, με ειδικούς και νεότερους μηχανικούς να συνεργάζονται στενά. Σχεδιάστηκε για να επιτρέψει στους φωτογράφους να εκφράσουν την πρωτοτυπία και τη δημιουργικότητά τους, αφήνοντας κάποιο περιθώριο για χειροκίνητο χειρισμό, αντί να την καταστήσει μια πλήρως αυτόματη φωτογραφική μηχανή.

Η PENTAX 17 επιτρέπει στους φωτογράφους να απολαύσουν πλήρως τον κόσμο των μηχανών φιλμ – την καταγωγή της φωτογραφίας. Είναι ένα ιδανικό μοντέλο όχι μόνο για τους λάτρεις των φωτογραφικών μηχανών φιλμ που απολαμβάνουν την φωτογραφία εδώ και χρόνια, αλλά και για τους νέους φωτογράφους που είναι ενθουσιασμένοι και θέλουν να δοκιμάσουν για πρώτη φορά την φωτογραφία φιλμ.

Κύρια χαρακτηριστικά 

1. Μορφή μισού μεγέθους: η PENTAX 17 διαθέτει το φορμά μισού μεγέθους, στο οποίο δύο φωτογραφίες 17mm x 24mm αποτυπώνονται σε ένα μόνο καρέ 35mm (36mm x 24mm). Χρησιμοποιεί επίσης έναν οριζόντιο μηχανισμό προώθησης φιλμ. Όταν τοποθετείται με τον κανονικό τρόπο, καταγράφει εικόνες κάθετου φορμά, πανομοιότυπες με τις γνωστές εικόνες που καταγράφονται από τα smartphones, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως σήμερα για τη λήψη φωτογραφιών.

2. Χειροκίνητη λειτουργία φωτογραφικής μηχανής μοναδική στις κινηματογραφικές μηχανές: η PENTAX 17 διαθέτει μηχανισμό χειροκίνητης περιέλιξης φιλμ βασισμένο σε εκείνους που ενσωματώνονται στις μηχανές φιλμ SLR μάρκας PENTAX. Ο μοχλός προώθησης φιλμ επιτρέπει στο χρήστη να απολαμβάνει τη δράση περιέλιξης φιλμ και έναν ήχο περιέλιξης μετά από κάθε απελευθέρωση του κλείστρου. Το σύστημα εύκολης φόρτωσης έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει τα λάθη φόρτωσης φιλμ, ειδικά για τους χρήστες μηχανών που χρησιμοποιούν φιλμ για πρώτη φορά. Διαθέτει επίσης άλλους μηχανισμούς μοναδικούς στις μηχανές φιλμ, όπως χειροκίνητη λειτουργία επανατύλιξης φιλμ με τη χρήση του στροφάλου επανατύλιξης, αντιστάθμιση έκθεσης μέσω του επιλογέα αντιστάθμισης έκθεσης και ρύθμιση της ευαισθησίας ISO μέσω του επιλογέα ευαισθησίας ISO.

3. Νέος φακός σταθερής εστίασης που συνδυάζει οπτικά δοκιμασμένα στο χρόνο και την τελευταία τεχνολογία επίστρωσης φακών:
η PENTAX 17 διαθέτει έναν πρόσφατα εξελιγμένο φακό σταθερής εστίασης 25mm F3.5 (ισοδυναμεί με φακό 37mm στο φορμά 35mm). Βασισμένος στα οπτικά που ενσωματώθηκαν στην περίφημη PENTAX Espio Mini (που κυκλοφόρησε στην αγορά το 1994), έχει επανασχεδιαστεί ώστε να ταιριάζει απόλυτα στο μισό μέγεθος. Είναι επίσης επεξεργασμένος με επίστρωση HD (High Definition) – μια εξαιρετικά αναγνωρισμένη επίστρωση πολλαπλών στρώσεων – για τη βελτιστοποίηση της καθαρότητας και της ευκρίνειας των φωτογραφιών μισού μεγέθους. Χρησιμοποιώντας ως σημείο αναφοράς το φακό που χρησιμοποιείται στην RICOH Auto Half (ένα μοντέλο μισού μεγέθους με τις μεγαλύτερες πωλήσεις που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1962), η γωνία θέασης και η εστιακή απόσταση επιλέχθηκαν για να κάνουν την καθημερινή λήψη φωτογραφιών απλή και άψογη.

4. Σύστημα εστίασης ζώνης για εναλλαγή της περιοχής εστίασης μέσω απλής επιλογής των σημείων ζώνης: από κοντινές λήψεις έως μεγάλες αποστάσεις, το σύστημα εστίασης ζώνης της PENTAX 17 χωρίζεται σε έξι ζώνες εστίασης, οι οποίες υποδεικνύονται από σημάδια που υποδηλώνουν κάθε ζώνη. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης για να ρυθμίσει την εστίαση της φωτογραφικής μηχανής είναι να επιλέξει το σημάδι που ταιριάζει καλύτερα στην απόσταση του θέματος στον δακτύλιο εστίασης ζώνης. Στη ζώνη εστίασης Macro, ο χρήστης μπορεί να τραβήξει μια κοντινή φωτογραφία από απόσταση περίπου 25 εκατοστών. Ο ιμάντας χειρός (περιλαμβάνεται ως βασικό αξεσουάρ) επιτρέπει στο χρήστη να μετράει την απόσταση του θέματος με μεγαλύτερη ακρίβεια.

5. Φωτεινό οπτικό σκόπευτρο για επιβεβαίωση της εικόνας του θέματος σε πραγματικό χρόνο: το οπτικό σκόπευτρο της PENTAX 17 διαθέτει ένα φωτεινό σκόπευτρο καρέ τύπου Albada. Διαθέτει επίσης ένα πλαίσιο αντιστάθμισης οπτικού πεδίου κοντινών λήψεων για να σας βοηθήσει να συνθέσετε ευκολότερα εικόνες κοντινών λήψεων. Είναι δυνατός ο έλεγχος των σημάτων ζώνης απευθείας μέσω του εικονοσκοπίου.

6. Επτά τρόποι λήψης για διαφορετικές εφαρμογές: η PENTAX 17 προσαρμόζει αυτόματα τις ρυθμίσεις έκθεσης με βάση τα δεδομένα φωτισμού που συλλέγονται από τον αισθητήρα μέτρησης. Εκτός από τη λειτουργία Πλήρους Αυτόματης Λειτουργίας, στην οποία όλες οι ρυθμίσεις έκθεσης επιλέγονται από τη φωτογραφική μηχανή, παρέχει έξι άλλες λειτουργίες λήψης, μεταξύ των οποίων: Αργός συγχρονισμός, ο οποίος είναι ιδιαίτερα χρήσιμος στη φωτογράφηση στο λυκόφως και Bulb, ο οποίος είναι χρήσιμος για τη φωτογράφηση νυχτερινών τοπίων και πυροτεχνημάτων. Η PENTAX 17 διαθέτει επίσης έναν ανεξάρτητο επιλογέα αντιστάθμισης έκθεσης, ο οποίος επιτρέπει στο χρήστη να μετατοπίζει γρήγορα το επίπεδο έκθεσης για να προσαρμόζεται σε διαφορετικούς τύπους θεμάτων ή να εκφράζει τις δημιουργικές προθέσεις του χρήστη.

7. Σώμα υψηλής ποιότητας με σχολαστική προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια: το σώμα της PENTAX 17 έχει κλασικό σχεδιασμό, παραπέμποντας στην παραδοσιακή εμφάνιση των κινηματογραφικών μηχανών. Το επάνω και το κάτω κάλυμμα είναι κατασκευασμένα από ένα συμπαγές αλλά ελαφρύ κράμα μαγνησίου για τη βελτιστοποίηση της ακαμψίας του σώματος της φωτογραφικής μηχανής. Το σπείρωμα τοποθέτησης φίλτρων 40,5 mm επιτρέπει στον χρήστη να τοποθετήσει μια σειρά από φίλτρα, τα οποία είναι διαθέσιμα στην αγορά. Με σχολαστική προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια, η PENTAX 17 έχει σχεδιαστεί για να χαρίζει χαμόγελα.

Άλλα χαρακτηριστικά

• Ευρεία επιλογή ταχυτήτων ISO (50, 100, 125, 160, 200, 400, 800, 1600 και 3200)

• Θήκη σημειώσεων στο πίσω κάλυμμα, στην οποία μπορεί να εισαχθεί το άκρο της συσκευασίας του φιλμ για μια άμεση επιβεβαίωση του χρησιμοποιούμενου φιλμ.

• Τρεις προεξοχές ιμάντα για την προσαρμογή σε οριζόντια και κάθετη ανάρτηση της φωτογραφικής μηχανής, ώστε να ταιριάζει καλύτερα στο στυλ λήψης του χρήστη.

• Συμβατότητα με τον προαιρετικό διακόπτη καλωδίου CS-205, ο οποίος είναι χρήσιμος για φωτογράφηση με εκτεταμένη έκθεση στη λειτουργία λήψης Bulb.