Εκθέσεις φωτογραφίας Νέα

PETER LINDBERGH: A DIFFERENT VISION ON FASHION PHOTOGRAPHY

Η έκθεση διαρκεί μέχρι τις 12/2/17.

Περισσότερες από 220 εικόνες του κορυφαίου φωτογράφου μόδας εκτίθενται στην Kunsthal Rotterdam στα πλαίσια της πρώτης αναδρομικής έκθεσης του 72χρονου δημιουργού στην Ολλανδία.

Η προσπάθεια των οργανωτών είναι να παρουσιάσουν όσο δυνατό περισσότερες πλευρές του έργου του Lindbergh: εικόνες του θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά και μαζί τους προσωπικές σημειώσεις, storyboards, props, polaroids, κοντάκτ κ.λπ.

Η έκθεση καλύπτει μια χρονική περίοδο του καλλιτέχνη που εκτείνεται από το 1978 μέχρι σήμερα. Έχει mutlimedia μορφή και προκειμένου να καταδείξει καλύτερα την καλλιτεχνική του εξέλιξη, τις αγαπημένες του θεματικές αλλά και τα πάθη του χωρίζεται σε εννέα διαφορετικές ενότητες: Supermodels, Couturiers, Zeitgeist, Dance, The Darkroom, The Unknown, Silver Screen, Icons, Rotterdam gallery. Η  τελευταία ενότητα δημιουργήθηκε ειδικά για τις ανάγκες της έκθεσης. Οι λήψεις που περιλαμβάνει, θα δημοσιευτούν στο τεύχος Οκτωβρίου της ολλανδικής Vogue και έγιναν από τον Lindbergh στο λιμάνι του Ρότερνταμ, με πρωταγωνίστριες την Ολλανδή top model Lara Stone και το ανερχόμενο ταλέντο Elisa Hupkes.

kunsthal_lind005-jpg__883x595_q85_crop_subsampling-2_upscale

Michaela Bercu, Linda Evangelista & Kirsten Owen – Nancy 1988: Comme des Garçons advertising campaign © Peter Lindbergh (Courtesy of Peter Lindbergh, Paris / Gagosian Gallery)

Ο Peter Lindbergh με τις χαρακτηριστικές, πάντοτε α/μ λήψεις του, εισήγαγε ένα νέο ρεαλισμό σε φωτογραφία. Οι εικόνες του έχουν ήδη καταστεί διαχρονικές αλλά επιπρόσθετα κατόρθωσαν να επαναπροσδιορίσουν τους κανόνες της ομορφιάς. Έχοντας έντονες κινηματογραφικές επιρροές στη δουλειά του, ανέδειξε με τις φωτογραφίες του ένα νέο τύπο γυναίκας, ισχυρής και ανεξάρτητης ανεξάρτητα από το ρόλο που αναλαμβάνει κάθε φορά: είτε femme fatale είτε ηρωίδα, είτε χορεύτρια είτε ηθοποιός. Τα πορτρέτα του αναδεικνύουν μορφές που ακτινοβολούν την απελευθέρωση τους από αναστολές σε συνδυασμό με τη σωματική χάρη.

Δείτε πως περιγράφει ο ίδιος ο φωτογράφος τη δουλειά του στη συνέντευξη που ακολουθεί (με ελληνικούς υπότιτλους):

  •  Φωτό στην κορυφή της σελίδας: Naomi Campbell, Linda Evangelista, Tatjana Patitz, Christy Turlington & Cindy Crawford – Nέα Υόρκη, 1990 © Peter Lindbergh (Courtesy of Peter Lindbergh, Paris / Gagosian Gallery)