Εκθέσεις φωτογραφίας Νέα

ΠΕΤΡΟΣ ΣΟΦΙΚΙΤΗΣ: HINTERLAND

Η Hinterland είναι ένα παιχνίδι του μυαλού. Ένας λαβύρινθος που εγκλωβίζει τις σκέψεις και τις βυθίζει στο σκοτάδι.

Ο Έλληνας φωτογράφος Πέτρος Σοφικίτης «βουτά» στα αχαρτογράφητα νερά της απομόνωσης και παρουσιάζει την πρώτη του ατομική έκθεση εκτός συνόρων, αφιερωμένη σε όσα οδηγούν στην αποκαθήλωση και την αναγέννηση. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί, στις 28 και 29 Απριλίου, σε ένα ατμοσφαιρικό loft, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, με τα έργα να κρέμονται από σχοινιά σε μία ακανόνιστη διάταξη εικαστικού λαβυρίνθου. Στη συνέχεια, θα ταξιδέψει πάλι πίσω στην Ελλάδα και θα επαναληφθεί στην Αθήνα, το ερχόμενο καλοκαίρι.

Τι χρώμα έχει η απομόνωση; Πώς καθρεφτίζονται στα πρόσωπα οι λάθος διαδρομές; Πόσο λεπτή είναι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο τέλος και στην αρχή;

Πέντε ιδιόμορφοι χαρακτήρες, με διαφορετικά βιώματα και θεωρήσεις για τη ζωή, εντοπίζονται εξαντλημένοι και σκυθρωποί στην Hinterland, σε μία γη όπου όλα τελειώνουν και όλα αρχίζουν, έχοντας ένα κοινό χαρακτηριστικό: την αποδοχή της ψυχικής τους κατάρρευσης.

Ο Πέτρος Σοφικίτης κάνοντας χρήση ενός δραματικού φωτός και έχοντας ως σκηνικό πέντε σημεία της Ελλάδας -ιδανικά να προσφέρουν συναισθηματική φόρτιση- τοποθετεί πέντε διαφορετικούς χαρακτήρες στο «στόχαστρο» και τους ψυχαναλύει φωτογραφικά.

Εγωιστικές συμπεριφορές που καταλήγουν στην ωραιοπάθεια, απερίσκεπτες επιλογές που επιτρέπουν το ναυάγιο της ψυχής, επαναλαμβανόμενες κινήσεις που διώχνουν τη χαρά και παγώνουν το χαμόγελο στα χείλη, λάθος έρωτες που οδηγούν σε αποπροσανατολισμό της συναισθηματικής πορείας και καταστροφικές συνήθειες που ωθούν την ψυχή σε υποταγή, όλα αποτυπώνονται αριστοτεχνικά στα υπερβολικά μακιγιαρισμένα πρόσωπα των ηρώων και αποδεικνύουν πως όταν ο άνθρωπος πιστέψει στην πτώση, εκείνη έρχεται και διαλύει τα πάντα στο πέρασμά της.

Η Hinterland είναι ένα παιχνίδι του μυαλού. Ένας λαβύρινθος που εγκλωβίζει τις σκέψεις και τις βυθίζει στο σκοτάδι. Η απομόνωση, ωστόσο, την οποία οι ήρωες βιώνουν μέσα της, ουσιαστικά δεν υπάρχει. Είναι μία αυταπάτη. Και η συνειδητοποίησή της, τους οδηγεί στην αναγέννηση. Γιατί πάντα υπάρχει μία αχτίδα φωτός που σε καλεί να βγεις έξω από τη σκοτεινή ζώνη σου. Πάντα υπάρχει η ελπίδα. Και ο Πέτρος Σοφικίτης την αποτυπώνει υπέροχα στο πρόσωπο μιας γυναίκας, αφού η ελπίδα είναι γένους θηλυκού και στο κατακόκκινο μπαλόνι που κρατάει-σύμβολο της απελευθέρωσης και της ανύψωσης της ψυχής.

Λίγα λόγια για τον φωτογράφο

Απόφοιτος του Napier University, ο Πέτρος Σοφικίτης επιστρέφει στην Ελλάδα το 2008 και αρχίζει την επαγγελματική του πορεία πλάι στον πάτερα του και καταξιωμένο φωτογράφο Δημήτρη Σοφικίτη. Ανήσυχο πνεύμα, καλλιτεχνικά, ξεκινά τις δικές του φωτογραφικές αναζητήσεις και το 2011 ιδρύει, μαζί με τον αδελφό του Κωνσταντίνο μία εταιρεία η οποία προσφέρει φωτογραφικές υπηρεσίες με κυρίαρχο άξονα την ταξιδιωτική φωτογραφία και τη φωτογραφία γάμου. Αφαιρετικός και άριστος «δαμαστής» των φυσικών πηγών του φωτός, ο Πέτρος καταφέρνει μέσα από το αυθόρμητο περιεχόμενο των εικόνων του να πυροδοτήσει έντονα συναισθήματα και να κάνει τον θεατή συνοδοιπόρο στις ιστορίες των φωτογραφιών του. Στο ενεργητικό του καταγράφονται συνεργασίες με την Google Greece και το TedxAthens, ενώ από το 2017 τα κλικ του εμπιστεύονται η Eurobank και η FoxHellas. Έχει διακριθεί σε φημισμένους διαγωνισμούς, μεταξύ των οποίων και ο SWPP Competition από τον οποίο έχει λάβει τον τίτλο του «Contemporary Portrait Photographer of the Year», το 2011.

Μέλος της νεοσύστατης φιλανθρωπικής οργάνωσης Axion Hellas (το 20% από την πώληση κάθε έργου θα δωριστεί στη συγκεκριμένη φιλανθρωπική οργάνωση Axion), ο Πέτρος ταξιδεύει στην άγονη γραμμή της Ελλάδας και απαθανατίζει τον πόνο, τη χαρά, τον μόχθο και την ανακούφιση όλων όσοι με πάθος αγωνίζονται για την επιβίωση, για μία καλύτερη ζωή. Το έργο του έχει αναπαραχθεί πολλάκις από τα μεγαλύτερα ελληνικά διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, ενώ οι ατομικές του εκθέσεις έχουν λάβει χώρα σε κάποιες από τις σημαντικότερες γκαλερί, καθώς και σε φημισμένους χώρους τέχνης στην Αθήνα.