Ενδιαφέρουν Νέα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΧΝΗΣ “PHENOMENON” ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΗ

Διερευνώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης τέχνης.

Το Phenomenon είναι ένα πρόγραμμα για τη σύγχρονη τέχνη, που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στο νησί της Ανάφης, και περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα φιλοξενίας, μια έκθεση και έναν κατάλογο.

Διοργανώνεται από τη Συλλογή Kerenidis Pepe. Η πρώτη έκδοση θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο 2015.

Το φαινόμενο είναι κάτι που γίνεται ορατό ή έρχεται στο φως, αλλά μπορεί, το ίδιο εύκολα, να ξαναπέσει στην αφάνεια ή τη λήθη. Σε αυτό το απομακρυσμένο νησί, το οποίο ο Απόλλωνας αποκάλυψε ξαφνικά μέσα από το σκοτάδι, το πρόγραμμα διερευνά τη δυνατότητα της σύγχρονης τέχνης να λειτουργήσει ως ένας φακός που αποκαλύπτει το αόρατο, θολώνει το προφανές και δίνει πρόσβαση σε νέους κόσμους.

Αντιμέτωποι με τα όριά μας, μέσα από το αισθητήριο σοκ του εκθαμβωτικού φωτός και της απέραντης θάλασσας, καλούμαστε να πειραματιστούμε, να χαράξουμε καινούριους χάρτες, να αλλάξουμε προοπτική και να (επανα)δημιουργήσουμε αναμνήσεις. Η τέχνη, δρώντας από τα άκρα της περιφέρειας, μπορεί να προσφέρει νέες εμπειρίες και να παράγει γνώση. Προσφέροντας εναλλακτικές πρακτικές και διερευνώντας τον απειροελάχιστο χώρο μεταξύ αυτού που λέγεται και αυτού που φαίνεται, το πρόγραμμα προσπαθεί να ξεπεράσει καθιερωμένες ιεραρχίες, να παραγάγει απρόσμενες συνδέσεις και να αποτελέσει μια δύναμη δημιουργίας.

Phenomenon: Ανάφη 2015

Πρόγραμμα Phenomenon: Ανάφη 2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ (6-10 Ιουλίου)

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος φιλοξενίας, οι καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν in situ έργα, που θα παρουσιαστούν ως μέρος της έκθεσης. Επιπλέον, οι καλλιτέχνες και οι υπόλοιποι καλεσμένοι θα συμμετάσχουν σε μια σειρά από εκδηλώσεις, διαλέξεις, στρογγυλές τράπεζες, προβολές, περιπάτους, και άλλες δραστηριότητες.

Η ΕΚΘΕΣΗ (11-19 Ιουλίου)

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο σχολείο, ένα νεοκλασικό κτίριο στη Χώρα, καθώς και σε εξωτερικούς χώρους. Θα λειτουργήσει ως ένα ανοιχτό φόρουμ, όπου οι καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν έργα σε σχέση με το νησί και την ιδέα του προγράμματος. Όσον αφορά στην πρώτη έκδοση, η έκθεση διερευνά τις έννοιες του ορατού και αόρατου και το πέρασμα από το ένα στο άλλο.

 Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

Φωτογραφικό υλικό και κείμενα θα αποτελέσουν σημεία εκκίνησης για τη δημιουργία μίας έκδοσης -κατάλογου και ταυτόχρονα αντικείμενου τέχνης- που θα συνδέει το πρόγραμμα με την επόμενη έκδοση.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Κώστας Μπασάνος

Alejandro Cesarco

Daniel Gustav Cramer

Angela Detanico/Rafael Lain

Haris Epaminonda

Phenomenon: Ανάφη 2015

Πρόγραμμα Phenomenon: Ανάφη 2015