Photo Specials

ΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΛΙΣΕ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ (B’ ΜΕΡΟΣ)

…περισσότερες προτάσεις για λήψεις που ΔΕΝ πρέπει να επιδιώκετε!

To πρώτο μέρος του αφιερώματος συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον, γεγονός που πιστοποιεί πως το θέμα είναι ευαίσθητο και αγγίζει την πλειοψηφία των φωτογράφων.

Με οδηγό το άρθρο της Dasa Husarova του learn.zoner.com …κλιμακώνουμε τον αγώνα ενάντια στην κοινοτοπία που καταδυναστεύει ένα αδικαιολόγητα αριθμό λήψεων στη σημερινή εποχή!


Φωτογραφία δρόμου δεν σημαίνει λήψεις αστέγων

Αν έπρεπε να επιλέξω το χειρότερο κλισέ που είναι ευρέως διαδεδομένο στους φωτογράφους της συγκεκριμένης κατηγορίας, θα ήταν οι εικόνες αστέγων, ζητιάνων κ.ο.κ. Πέρα από όλα τα άλλα, αυτές οι λήψεις μπορεί ενδεχομένως να θεωρηθεί πως εκμεταλλεύονται τις δυσμενείς και ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν οι συγκεκριμένοι συνάνθρωποί μας. Την ίδια ακριβώς σκέψη μπορεί να προκαλέσουν και εικόνες μικρών παιδιών που τρέχουν σε σκονισμένα δρομάκια φτωχών χωρών και απαθανατίζονται από ένα (σ.σ.: τουρίστα) φωτογράφο με μια μεγάλη φωτογραφική μηχανή.

Εάν αυτό που πραγματικά επιθυμείτε να κάνετε με κάθε νέα λήψη σας είναι να διευρύνετε το portfolio σας, ξανασκεφτείτε το: τέτοιες εικόνες συνιστούν τεράστιο κλισέ και παράλληλα είναι ηθικά αμφισβητήσιμες. Αντί να απασχολήστε με τόσο ρηχά θέματα, σκεφτείτε τι αξίζει πραγματικά να φωτογραφηθεί στο δρόμο και τι θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει παραβλεφθεί από άλλους δημιουργούς.

black metal bridge on sea under gray clouds

Kasper Rasmussen, Unsplash

Όχι άλλα παράθυρα με σταγόνες βροχής

Άλλη μια κοινότοπη επιλογή που καθηλώνει δημιουργικά αρκετούς φωτογράφους δρόμου. Προκύπτει συνήθως μετά από σκέψεις του τύπου “πού να τρέχω τώρα έξω στη βροχή προς αναζήτηση ενός πραγματικά πρωτότυπου θέματος – άσε που μπορεί να βραχεί και η κάμερα!” Κάπως έτσι προκύπτει η “ιδέα”: “μήπως να φωτογραφίσω, μέσα από το παράθυρο, τις σταγόνες να κυλάνε;” Αρκεί λίγη μόνο σκέψη προκειμένου να καταλάβετε πως αυτή είναι μια τακτική πασιφανώς λανθασμένη. Αντίστοιχα στιγμιότυπα έχουν επαναληφθεί τόσες φορές που πλέον δεν προξενούν το παραμικρό ενδιαφέρον στο θεατή τους. Τι επιλογές έχετε; Είτε αγοράζετε ένα αδιάβροχο μπουφάν για εσάς, μια θήκη για τη μηχανή σας και βγαίνετε έξω, είτε περιμένετε να τελειώσει η βροχή.

window glass filled with water drops and a view of teal wooden house

Philippe Tarbouriech, Unsplash

Μην το παρακάνετε με το HDR

Έχουν γραφτεί ήδη τόσα πολλά γι’ αυτό, ώστε πραγματικά ελάχιστα μπορώ να προσθέσω. Το HDR είναι μια τεχνική η χρήση της οποίας είναι εύκολο να ξεπεράσει τα όρια, οδηγώντας σε εικόνες που τραβάνε μεν το μάτι αλλά για …λάθος λόγους. Οι υπερβολικές λεπτομέρειες και ο ενισχυμένος κορεσμός μπορούν (ακόμα και) να καταστρέψουν το τελικό αποτέλεσμα. Εδώ ο κανόνας είναι: ακόμη και το λίγο μπορεί να είναι πάρα πολύ!

lighted buildings during daytime

Venti Views, Unsplash

Ο στραβός ορίζοντας δεν βοηθά καμιά εικόνα

Μερικές φορές ίσως έχετε την αίσθηση ότι το καρέ που έχετε μπροστά σας είναι λίγο βαρετό. Για το λόγο αυτό αναζητάτε κάποιους τρόπους προκειμένου να του προσφέρετε περισσότερη ζωντάνια, δραματικότητα και ζωηράδα. Εάν σας έρθει η φαεινή ιδέα να επιτύχετε τα παραπάνω “παίζοντας” με τη γωνία λήψης ή/και την προοπτική του ορίζοντα, απλώς βγάλτε τη αμέσως από το μυαλό σας! Εκτός αν επιθυμείτε να υποχρεώνετε τους θεατές των λήψεων σας να στραβολαιμιάζουν προσπαθώντας να δουν τι ακριβώς βγάλατε.

Μην υπογράφετε τις φωτογραφίες σας με φανταχτερά υδατογραφήματα

Μπορεί να σας χρειαστούν χρόνια για να βρείτε το δικό σας προσωπικό ύφος το οποίο θα κάνει τις φωτογραφίες σας να ξεχωρίζουν. Όμως χρησιμοποιώντας ένα πομπώδες υδατογράφημα με μια έντονη γραμματοσειρά σίγουρα δεν πρόκειται να κερδίσετε νέους θαυμαστές για τις εικόνες σας. Μπορεί κάποιος να υποβάλλει τη λογική ένσταση ότι το υδατογράφημα είναι εκεί για να προστατέψει τις φωτογραφίες σας από την κλοπή. Αλλά τα υδατογραφήματα δεν εμποδίζουν απαραιτήτως την κλοπή μιας φωτογραφίας στο Διαδίκτυο. Απλώς επιλέξτε να διευκολύνετε τη ζωή των θεατών σας και αφήστε τους να απολαύσουν τις φωτογραφίες σας σε όλο τους το μεγαλείο.

…χρειάζεται σχόλιο;

Μια σχεδόν ατελείωτη λίστα…

Θα μπορούσα σίγουρα να συνεχίσω καταγράφοντας ακόμα περισσότερα φωτογραφικά κλισέ. Οι φωτογραφίες γάμου, για παράδειγμα, απαιτούν το δικό τους ξεχωριστό κεφάλαιο – το ίδιο συμβαίνει με τις λήψεις εγκυμοσύνης, τις φωτογραφίες παιδιών, τις περισσότερες εικόνες των image banks, αλλά και τις εικόνες φαγητού.

  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: khamkhor 

Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

   



Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;