Ενδιαφέρουν

H YΠΑΤΙΑ ΚΟΡΝΑΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ!

Θα φιλοξενηθεί εκεί την προσεχή Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022, στις 18:30, σε μια εκδήλωση ανοιχτή για όλους, με
ελεύθερη είσοδο.

Η Φωτογραφική Λέσχη Ελευσίνας προσκάλεσε τη φωτογράφο να παρουσιάσει το φωτογραφικό έργο της και το φωτογραφικό σεμινάριο ”Conceptual Art” στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Namaste – café-bar (Ιατρού Παπαγιάννη 61, Άνω Ελευσίνα).

Το φωτογραφικό σεμινάριο ”Conceptual Art” θα διοργανώσει από τον Νοέμβριο 2022 η Φωτογραφική Λέσχη Ελευσίνας.

Η ίδια η δημιουργός σχολιάζει σχετικά με την ενασχόλησή της με το μέσο:


Η φωτογραφία με έμαθε να διερωτώμαι ποια είναι η πραγματικότητα, που βρίσκεται και αν υπάρχει. Αναίρεσα αρκετά νωρίς την ψευδαίσθηση ότι φωτογραφίζω την πραγματικότητα. Έτσι, άρχισα να μελετώ το κάδρο, έχοντας ως στόχο την κατανόηση του περιεχομένου. Άπειρες διαπιστώσεις, άλλοτε τις έστρεφα εντός και άλλοτε εκτός. Στην εξέλιξη συνειδητοποίησα πως ό,τι επέτρεπα να εισχωρήσει στο οπτικό πεδίο ήταν το «σημαινόμενο» της ύπαρξής μου. 

Η σύνθεση μιας φωτογραφίας είναι όλα εκείνα που απουσιάζουν ή υφίστανται στην ψυχή ενός φωτογράφου την δεδομένη στιγμή του «κλικ». Μια εικόνα δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν έχει κάτι να πει και ο φωτογράφος υπάρχει επειδή έχει να πει εικόνες. Εδώ παίζεται όμως μια μικρή εξαπάτηση από την πλευρά της φωτογραφίας: «μας υπόσχεται την πραγματικότητα», δηλαδή, όπως ακριβώς συμβαίνει και στο απατηλό κομμάτι του έρωτα: «μας υπόσχεται το ιδανικό». 

Ο φωτογράφος δεν χρησιμοποιεί λέξεις, έχει κάδρο για επικοινωνία. Δεν κατέχει την πραγματικότητα, ούτε καν την πραγματικότητά του αλλά σίγουρα εμπεριέχεται σε ότι αποτυπώνει με την φωτογραφική του μηχανή. Κάθε φωτογράφιση είναι μια αναζήτηση, μόνο που η βουτιά συμβαίνει κυρίως στο ασυνείδητο.


Λίγα λόγια για τη φωτογράφο

Η Υπατία Κορνάρου γεννήθηκε στην Αθήνα όπου φωτογραφίζει και ζει. Ασχολείται με την καλλιτεχνική φωτογραφία από την εκκίνησή της στο φωτογραφικό κόσμο. Με το έργο της έχει πάρει μέρος σε διεθνή και εγχώρια Φωτογραφικά Φεστιβάλ.  Αρθρογραφεί και παρουσιάζει φωτογραφικό υλικό στο Photonet. Επίσης αρκετές φορές έχουν φιλοξενηθεί οι σκέψεις της για την φωτογραφία μαζί με φωτογραφίες της, τόσο στο site μας όσο και στα ιστολόγια Photologio, Lifetone, PolisMagazino.  Από το 2009 εώς και σήμερα φωτογραφίζει Φεστιβάλ Θεάτρου και χορού («Νέων καλλιτεχνών – Τα 12 Κουπέ», «Σύγχρονου χορού-Compartments Dance Project» στο «Τρένο στο Ρουφ»). Ασχολείται κυρίως με την φωτογράφιση θεατρικών και χορευτικών παραστάσεων. Έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις. Τα τελευταία χρόνια, διδάσκει σε φωτογραφικά σεμινάρια που έχουν διοργανώσει καλλιτεχνικές σχολές ή χώροι δημιουργίας και τέχνης (Πολιτιστικός Σύλλογος ΕΥΔΑΠ, Tabula Rasa, Σχολή Ορνεράκη, Θέατρο Πυξίδα, Spring People κ.λπ.).

Υπατία Κορνάρου

Υπατία Κορνάρου

Υπατία Κορνάρου

Υπατία Κορνάρου

 


Aρθρογράφος

Μαίρη Μελετζή

Απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Αγαπά την φωτογραφία, αφού από όλα τα μέσα έκφρασης, είναι το μόνο που ακινητοποιεί μια συγκεκριμένη στιγμή στο χρόνο. Η φωτογραφία είναι βασικό μέσο έκφρασής της και η έρευνα την συναρπάζει. Επιπλέον, ασχολείται με τον αθλητισμό.