Photo Fun

ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΤΙ;

Όταν η πραγματική ζωή μιμείται την τέχνη – έστω και με καθυστέρηση 44 ετών!

Ο βρετανός φωτογράφος Euan Rannachan βρέθηκε στο Μεξικό για υποβρύχια φωτογράφιση, όταν ξαφνικά πέρασε από πάνω του ένας μεγάλος λευκός καρχαρίας. Η εικόνα που τράβηξε μοιάζει καταπληκτικά με την πασίγνωστη αφίσα από τα «Τα σαγόνια του καρχαρία», την κλασική ταινία του 1975!

Φυσικά ο Rannachan βρισκόταν μέσα σε ένα ειδικό κλουβί (η διαδικασία ονομάζεται cage diving) όταν έκανε τη λήψη…

Screenshot 2019-05-09 at 20.46.08.png

…ωστόσο και πάλι λίγοι θα ήταν τόσο ψύχραιμοι αν έβλεπαν τον μήκους 5+ μέτρων λευκό καρχαρία να περνά λίγα εκατοστά από πάνω τους, με το στόμα ανοιχτό και γεμάτο αιχμηρά δόντια. Ο 32χρονος φωτογράφος ωστόσο, έμεινε …αφοσιωμένος στο καθήκον και κατόρθωσε να τραβήξει αυτήν τη δυνατή εικόνα.

Θυμηθείτε και την αντίστοιχη αφίσα της ταινίας για να επιβεβαιώσετε την ομοιότητα!

«Έχουμε αυτούς τους ανθρώπους στη βάρκα που ονομάζονται wranglers και ρίχνουν κομμάτια από τόνο ώστε να προσελκύσουν τους καρχαρίες κοντά στην επιφάνεια», σχολίασε ο φωτογράφος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Sun. «Μερικές φορές, όταν οι wranglers παίζουν μαζί τους, οι καρχαρίες εκνευρίζονται, παίρνουν φόρα και βγαίνουν με δύναμη στην επιφάνεια, περνώντας κάτω από το σκάφος ώστε να φτάσουν το κρέας. Αυτό ακριβώς έκανε και ο καρχαρίας της λήψης μου. Ήταν πραγματικά βαθιά στο συγκεκριμένο σημείο, ωστόσο η διαύγεια του νερού ήταν εξαιρετική, κι εγώ επέλεξα ακριβώς στο σωστό σημείο, βλέποντάς τον να με πλησιάζει.»

H λήψη, ως ιδέα, υπήρχε επί χρόνια στο μυαλό του δημιουργού που αγαπά ιδιαίτερα τόσο τους καρχαρίες όσο και την ταινία. Δηλώνει σχετικά στο dailyjaws.com: «Προσπαθούσα να πετύχω κάτι αντίστοιχο επί χρόνια. Μετά το συγκεκριμένο κλικ, είχα μεν την αίσθηση ότι τα κατάφερα, αλλά τα πράγματα συμβαίνουν τόσο γρήγορα εκεί κάτω, ώστε το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να ετοιμαστώ για το επόμενο πέρασμα των καρχαριών, εφόσον φυσικά επρόκειτο να υπάρξει. Είδα τη φωτογραφία πολύ αργότερα εκείνο το βράδυ, όταν έλεγχα ολόκληρο το υλικό της ημέρας  – το σημαντικότερο στοιχείο που με χαροποίησε ήταν η εστίαση!»

Αν αναρωτιέστε πώς γίνονται λήψεις τέτοιου είδους, ο Rannachan το εξηγεί, στα πλαίσια της ίδιας συνέντευξης: «Έχουμε δύο κλουβιά στο πίσω μέρος του σκάφους. Ο χρόνος παραμονής στο κλουβί εξαρτάται αποκλειστικά από το πόσο αντέχεις στο κρύο νερό και πόσο διαρκούν οι μπαταρίες του εξοπλισμού σου και οι κάρτες μνήμης. Κάθε μέρα λήψης είναι διαφορετική. Κάποιες είναι γεμάτες από διερχόμενους καρχαρίες, άλλες μπορεί να μη δεις τίποτα. Η Γουαδελούπη είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη περιοχή στον κόσμο για να δει κανείς λευκούς καρχαρίες αυτού του μεγέθους.  Ένα τυπικό ταξίδι μου περιλαμβάνει τρεις ημέρες καταδύσεων και λήψη περίπου 5000 εικόνων.»

Τέλος, αν θέλετε να τον μιμηθείτε, ιδού τι σας συμβουλεύει: «Μείνετε στο κλουβί όσο περισσότερο μπορείτε. Βγείτε για να ζεσταθείτε και να αλλάξετε τις κάρτες σας και κατόπιν επιστρέψτε και συνεχίστε τις λήψεις. Αυτό ισχύει για οτιδήποτε θέλετε να φωτογραφίσετε. Αν δεν πάτε στο σωστό σημείο προκειμένου να τραβήξετε μια φωτογραφία, δεν πρόκειται ποτέ να τα καταφέρετε. Μελετήστε καλά τα θέματά σας, και εφόσον αυτά είναι ζώα που κινούνται γρήγορα, προσπαθήστε να προβλέψετε πού/πώς θα κινηθούν, προκειμένου να τα καταγράψετε.»

Δείτε (αλλά και αγοράστε!) εικόνες καρχαριών του Rannachan με ένα κλικ εδώ!

 

Σχετικά με το συντάκτη

Νίκος Κατσουλώτος

Νίκος Κατσουλώτος

Yπ. Δρ. Ψηφιακών Τεχνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Οπτική Επικοινωνία, με θέμα την πολιτική αφίσα. Συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Είναι συγγραφέας των βιβλίων "Photoshop απλά" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην ΗuffPost Greece και συνεργάτης της Εφημερίδας των Συντακτών.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;
   

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο