Κάποια από τα νησιά αυτά, μπορούν και διατηρούν την αυθεντική τους ομορφιά αναλλοίωτη στο χρόνο, συνάμα με την εμπορικότητα που τα χαρακτηρίζει ως προορισμούς διακοπών. Ένα από αυτά είναι και η Σέριφος, που καταφέρνει να σε κάνει να ανακαλύπτεις συνέχεια νέα πράγματα όσες φορές και να επιστρέψεις εκεί!
Η πέτρα, το φως και τα διάφανα νερά -το βασικό τρίπτυχο των Κυκλάδων δηλαδή- καθώς και τα πολλά αξιοθέατά της (που θα δούμε πιο κάτω) αποτελούν εγγυημένα ένα ενδιαφέρον φωτογραφικό θέμα, εντάσσοντας τη Σέριφο ψηλά σαν προορισμό ταξιδιωτικής φωτογραφίας που μπορεί να συνδυαστεί με τις καλοκαιρινές διακοπές σας.
Γνωριμία
Η Σέριφος βρίσκεται στο σύμπλεγμα των δυτικών Κυκλάδων μαζί με τη Σίφνο, την Κίμωλο, την Κύθνο και τη Μήλο. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα (Σέριφος), η οποία είναι χτισμένη σε υψόμετρο 200 μ. προσφέροντας πολύ όμορφη πανοραμική άποψη προς το λιμάνι του νησιού (Λιβάδι). Άλλοι μεγάλοι οικισμοί είναι ο Κουταλάς, το Μεγάλο Λιβάδι και ο Κένταρχος. Στην απογραφή του 2011 είχε πληθυσμό 1.420 άτομα. Το νησί ήκμασε στα τέλη του 19ου – αρχές του 20ου αιώνα, όταν εγκαταστάθηκαν μεταλλευτικές εταιρίες που εκμεταλλεύονταν το πλούσιο υπέδαφός του. Αργότερα όμως τα μεταλλεία εγκαταλείφθηκαν επειδή η εξόρυξη κρίθηκε ασύμφορη και αρκετοί οικισμοί ερημώθηκαν αφήνοντας ωστόσο πίσω εγκαταστάσεις που αξίζουν φωτογραφικής εξερεύνησης. Στο φωτογραφικό μέρος τώρα, όπως αναφέραμε πριν, το νησί έχει πολλά σημεία ενδιαφέροντος, άλλα γνωστά και άλλα όχι και τόσο, που αξίζουν να τα εξερευνήσετε και να τα αποτυπώσετε με το φωτογραφικό σας φακό.
Οι εγκαταστάσεις των μεταλλείων της Σερίφου
Σε πολλές μεριές του νησιού, οι εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις των μεταλλείων θα σας προσφέρουν όμορφα καρέ από την ιστορία του προηγούμενου αιώνα του νησιού. Μεταλλικά βαγονέτα, στοές και τεράστιες γέφυρες θα σας μεταφέρουν στην εποχή που στο νησί επικρατούσε μια βιομηχανική υπερδραστηριότητα, ενώ παράλληλα οι ιστορίες από τους παλαιούς μεταλλωρύχους που μπορεί να συναντήσετε στις βόλτες σας θα δώσουν όμορφες λεζάντες στις εικόνες σας. Κάποιες στοές και εγκαταστάσεις υπάρχουν ακόμη και ο επισκέπτης μπορεί να τις διακρίνει στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού (Κουταλάς, Μεγάλο ή Μία Χωριό, Μεγάλο Λιβάδι). Εδώ να αναφέρουμε ότι οι επισκέψεις σας στις εγκαταστάσεις αυτές θα πρέπει να γίνονται πάντα με πολύ προσοχή καθώς είναι εγκαταλελειμμένες για πολλά χρόνια.
PHOTOTIPΜη χάσετε την ευκαιρία να φωτογραφίσετε τη γέφυρα των μεταλλείων στο Μεγάλο Λιβάδι με φόντο το ηλιοβασίλεμα. Το περπάτημα για το σωστό σημείο δεν διαρκεί πολύ, με λίγη προσοχή θα το βρείτε και θα σας αποζημιώσει με μια ωραία θέα του ήλιου που δύει πίσω από το βουνό μαζί με την γέφυρα και τα βαγονέτα των μεταλλείων.
Η Χώρα
Προσωπικά θεωρώ πως είναι από τις πιο όμορφες χώρες των νησιών του Αιγαίου που έχω επισκεφθεί και φωτογραφίσει. Η θέα της από το λιμάνι είναι επιβλητική αγκαλιάζοντας όλο σχεδόν το βράχο, προσκαλώντας τον επισκέπτη για περπάτημα και φωτογραφία στα σοκάκια της. Η πλατεία της (Πάνω Πιάτσα) έχει τα παραδοσιακά μαγαζάκια με τα ωραία τραπεζάκια και το νεοκλασικό κτήριο του Δημαρχείου δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Ανεβαίνοντας προς την κορυφή του βράχου στο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη θα βρεθείτε στο ψηλότερο σημείο της χώρας όπου θα σας ανταμείψει με μία πανοραμική άποψη του λιμανιού που τις απογευματινές ώρες συνδυάζεται εξίσου όμορφα με τη δύση του ηλίου.
PHOTOTIP Στην κορυφή της Χώρας μπορείτε να δημιουργήσετε πανέμορφα timelapse στο ηλιοβασίλεμα. Σε αυτό θα σας βοηθήσει και η θέα αλλά και η συνεχής κίνηση του λιμανιού με τα καράβια. Τα στενάκια αξίζουν φωτογράφισης και η κατάλληλη ώρα είναι η μεσημεριανή μαζί με την χρήση φυσικά ενός πολωτικού φίλτρου όπου θα τονίσει τη διαφορά μεταξύ του μπλε ουρανού και των λευκών σπιτιών. Επίσης στον «ΒΑΤΡΑΧΟ» θα βρείτε τον Γιάννη που εκτός από καταπληκτικό κοκτέιλ θα σας δώσει και ωραία φωτογραφικά tips και συμβουλές για άγνωστα μέρη καθώς είναι και ο ίδιος φωτογράφος και φίλος του Photonet!
Άσπρος Πύργος
Στη διαδρομή από τη Χώρα προς το Μεγάλο Λιβάδι θα βρείτε ένα ιδιαίτερο μνημείο του 4ου αιώνα, τον Άσπρο Πύργο. Αποτελείται από μεγάλους λευκούς μαρμάρινους ογκόλιθους ύψους 6 μέτρων περίπου (στην αρχαιότητα ήταν περίπου 12μ.) όπου σχηματίζουν έναν κυκλικό πύργο. Η θέση που βρίσκεται υποδεικνύει ότι λειτουργούσε ως παρατηρητήριο για την προστασία αρχαίων ορυχείων της περιοχής. Στα τέλη του 19 αιώνα δημιουργήθηκε ένα μικρό κοιμητήριο και ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Χαράλαμπο. Ανάλογα την ώρα που θα το επισκεφθείτε θα έχετε και διαφορετικό φωτογραφικό αποτέλεσμα.
Αξίζουν επίσης για εξερεύνηση
Η Σέριφος έχει αρκετές παραλίες (μεγάλες και μικρούς κόλπους) και αξίζουν οι περισσότερες για φωτογράφιση, πέρα από την καθιερωμένη επίσκεψη σας για βουτιές:
- Προτείνω να ξεκινήσετε με αυτή του Άγιου Σώστη όπου έχει και το ομώνυμο εκκλησάκι στον λόφο, κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες και φυσικά πάντα με την χρήση πολωτικού φίλτρου για τα νερά.
- Επίσης ένα όμορφο χωριουδάκι που θα σας κάνει εντύπωση είναι αυτό της Παναγιάς. Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού και αν και μικρό θα σας ενθουσιάσει η μικρή του πλατεία με τα λουλούδια από τα τριγύρω σπίτια, το ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκεται στο κέντρο και φυσικά η πανοραμική θέα προς τον κόλπο του Πλατύ Γιαλού.
- Μην παραλείψετε να φωτογραφίστε την σειρά με παλαιούς ανεμόμυλους που θα βρείτε στο πίσω μέρος της χώρας στο δρόμο σας για το Μεγάλο Λιβάδι.
Κλείνοντας
Οφείλω να αναφέρω τη ζεστή φιλοξενία και την βοήθεια από τον κόσμο που θα βρείτε εκεί. Θα απαντήσουν σε ερωτήσεις σας και φυσικά θα σας δώσουν και κάποιες ακόμα ιδέες για μέρη που μπορείτε να επισκεφθείτε και να φωτογραφίσετε. Όπως αναφέρθηκε στον πρόλογο: Η Σέριφος είναι ένα μέρος που όσες φορές και να το επισκεφθείς θα βρεις πάντα νέα μέρη να δεις και να αγαπήσεις.