Photo Specials

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ!

Την τελευταία δεκαετία, όσοι δραστηριοποιούμαστε στο φωτογραφικό χώρο αξιοποιούμε αρκετά τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων!

Μας βοηθούν να προωθήσουμε το έργο μας, αλλά και να εξισορροπήσουμε τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η θεσμική δύναμη – κρατώντας χώρο για την πολλαπλότητα των φωνών που έχουν παραλειφθεί, αποκλειστεί και διαγραφεί από την αφήγηση της τέχνης.

Το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν επιφέρει μια σχετική ομοιομορφία στην πολιτιστική παραγωγή. Οι φωτογράφοι μπορούν να δημοσιεύσουν τη δική τους δουλειά, να δημιουργήσουν το δικό τους κοινό και να έρθουν σε άμεση επαφή μαζί του. Μπορούν ακόμη και να αντισταθούν στην αδικία εφόσον την υφίστανται, να ζητήσουν από τους φορείς να λογοδοτήσουν και να επιταχύνουν συζητήσεις σχετικά με τη διαφάνεια, την ηθική και την ισότητα στην συμμετοχή και την εργασία.

Για τα άτομα που μεγάλωσαν με το Facebook και το Instagram, η κοινή χρήση των έργων τους είναι εγγενώς μέρος της δημιουργικής τους διαδικασίας. Αυτές οι πλατφόρμες αποτελούν χώρους στους οποίους δημιουργούν ενώ οι σχέσεις που έχουν με τις κοινότητές τους το αντικατοπτρίζουν αυτό. Παρακολουθούμε τα άτομα αυτά να περιγράφουν τη διαδικασία, τις ιδέες πίσω από αυτήν τη διαδικασία και την εφαρμογή της, αλλά και να μοιράζονται μια κοινή εμπειρία, δίνοντας ζωή σε ένα αμφίδρομο αποτέλεσμα και σε μια ισχυρή πράξη απομυθοποίησης της καλλιτεχνικής πρακτικής, που φαντάζεται ένα νέο είδος τέχνης και αλληλεπίδρασης, ριζωμένο στην κοινότητα και προσβάσιμο σε όλους.

Η φωτογραφία έχει μακρά ιστορία ανταπόκρισης στις πολιτιστικές μετατοπίσεις, αλλά υπάρχει ακόμη μια απόσταση μεταξύ του τι συμβαίνει στο διαδίκτυο και του τι συμβαίνει στα ιδρύματα και στις γκαλερί. Όπως είχε συμβεί στο παρελθόν με τις Polaroid, οι νέες μορφές επέτρεψαν νέους τρόπους αντίληψης της δημιουργικής διαδικασίας και των παραγώγων της. Ενώ για πολλά χρόνια, η δημιουργική διαδικασία παρέμενε στο παρασκήνιο, κρυμμένη στο σκοτάδι των θαλάμων, με τις αλλαγές στην τεχνολογία (για παράδειγμα με την αναβάθμιση των φωτογραφικών επιδόσεων των κινητών τηλεφώνων) αλλά και την αύξηση του αριθμού των ατόμων που ασχολούνται με το φωτογραφικό μέσο, έχει εδώ και καιρό δημιουργηθεί ένα νέο εικονικό επίπεδο, το οποίο στέκεται ισοδύναμα δίπλα στο ατελιέ ή τη γκαλερί. Ένα επίπεδο άμεσα προσβάσιμο, το οποίο παρουσιάζει το έργο των καλλιτεχνών με τρόπους και δυναμική που δεν θα συναντούσαμε λίγα χρόνια πριν.

Στεκόμαστε σε κινούμενη άμμο. Παρατηρώντας τις αλλαγές και επιλέγοντας τη δική μας τοποθέτηση σε συνάρτηση μαζί τους, διαμορφώνουμε από κοινού τη νέα καλλιτεχνική πραγματικότητα. Το μέλλον της φωτογραφίας είναι σίγουρα τοποθετημένο στη βάση της κοινότητας, εκεί άλλωστε από όπου ξεκίνησε και εξαπλώθηκε. Η θέση που θα επιλέξουμε να λάβουμε ναι μεν εξαρτάται από εμάς, παραμένει ωστόσο καθοριστικός παράγοντας συνδιαμόρφωσης του μέλλοντος της φωτογραφίας και του ρόλου της μέσα στην κοινωνία.


  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: cottonbro
 






Aρθρογράφος

Βίκυ Μαρκολέφα

Η Βίκυ Μαρκολέφα είναι φωτογράφος, παραγωγός ντοκιμαντέρ και ειδικός επικοινωνίας, με πολυετή εμπειρία και διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. (Φωτό πορτρέτου: Bastian Fischer).