Photo Specials

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΩΣ ΜΟΡΦΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Προσεγγίζοντας μια από τις πιο ιδιαίτερες και ενδιαφέρουσες πτυχές του μέσου που όλοι/όλες αγαπάμε!

Για τον κάθε έναν από εμάς, η φωτογραφία σημαίνει κάτι το διαφορετικό. Μπορεί να αποτελέσει μια μορφή έκφρασης, επικοινωνίας ή απλώς ένα είδος τέχνης. Στο παρελθόν έχω διαβάσει (και γράψει) για περιπτώσεις όπου η φωτογραφία έχει βοηθήσει ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους και να τους “θεραπεύσει” έως έναν βαθμό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί o βετεράνος πολέμου Michael A. McCoy ο οποίος έπασχε από διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) και σήμερα είναι ένα πολύ επιτυχημένος φωτοειδησεογράφος! Για ανθρώπους όπως αυτός, η κάμερα λειτουργεί ως υποκατάστατο του όπλου που κουβαλούσε στο παρελθόν, βοηθώντας τον να καταπολεμήσει την κατάθλιψη, την απομόνωση και πολλά άλλα προβλήματα. Στη σελίδα του στο Instagram θα βρείτε ενδιαφέρουσες λήψεις όπως οι ακόλουθες:

Πέρα από τέτοιες ειδικές περιπτώσεις όμως, η φωτογραφία βοηθάει τους ανθρώπους να εκφραστούν. Εκεί που οι λέξεις τελειώνουν ή αδυνατούν να υποδηλώσουν πλήρως μία συναισθηματική κατάσταση, έρχεται η εικόνα. Πώς αλλιώς όμως μπορεί να βοηθήσει;

Στο σημείο αυτό θα χρειαστεί να επισημάνω ότι αυτό που βοηθάει τους ανθρώπους είναι στην πραγματικότητα η όλη διαδικασία της λήψης και όχι οι φωτογραφίες καθαυτές. Η αίσθηση του να κουβαλάς την κάμερα και να νιώθεις ότι την κρατάς στα χέρια σου, ο ήχος που κάνει το κλείστρο τη στιγμή που απελευθερώνεται, το να κοιτάς τον κόσμο μέσα από το σκόπευτρο ή ακόμη και η ανάγκη για εύρεση ενός πρωτότυπου θέματος ή κάδρου, όλα αυτά περιλαμβάνονται στη διαδικασία θεραπείας.

Ας δούμε, ωστόσο, πιο αναλυτικά πέντε από τους λόγους για τους οποίους η φωτογραφία μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική μορφή θεραπείας:

1. Η φωτογραφία μάς δίνει τη δυνατότητα να δούμε τον κόσμο από μία πιο αντικειμενική σκοπιά. Οι εικόνες που βλέπουμε απεικονίζουν τον τρόπο που ζούμε, αφιλτράριστο από τις -συχνά- υποκειμενικές σκέψεις μας. Έτσι, βρισκόμαστε συχνά αντιμέτωποι με αυτό που πραγματικά γίνεται και όχι με αυτό που (θα θέλαμε να) πιστεύουμε ότι γίνεται. Η όξυνση της ευαισθησίας μέσα από τη φωτογραφία είναι θεραπευτική, διότι έχει τη δύναμη να αποκαλύψει την πραγματικότητα που πάντα γνωρίζαμε, αλλά επιλέγαμε να κρύψουμε.

2. Η φωτογραφία, ως μορφή προσωπικής έκφρασης, έχει τη δύναμη να φανερώνει την πραγματική ψυχολογική κατάσταση ενός ατόμου. Όπως για παράδειγμα στις πρώιμες φωτογραφίες της καριέρας του Edward Honaker στις οποίες είναι πρόδηλη η πάθηση της κατάθλιψης από την οποία πάσχει. Με τον τρόπο αυτό, λοιπόν, η φωτογραφία μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να γνωρίσει και να κατανοήσει καλύτερα τον ίδιο του τον εαυτό, οδηγώντας στην πλήρη απελευθέρωση της προσωπικότητάς του.

3. Η φωτογραφία σε “αναγκάζει” να παρατηρήσεις καλύτερα τον κόσμο γύρω σου. Σου δίνει μια αφορμή να δώσεις περισσότερη προσοχή σε αυτά που βλέπεις, ακούς, σκέφτεσαι και νιώθεις. Αυτό από μόνο του αποτελεί μια μορφή θεραπείας, καθώς ενισχύει την αντίληψη ενός ατόμου και βελτιώνει την ικανότητα εκμάθησης.

4. Μέσα από τη φωτογραφία ένα άτομο μπορεί να “καλυτερέψει” τις καθημερινές του εμπειρίες. Όμορφα σκηνικά και μέρη από τα οποία περνάει κάθε μέρα πηγαίνοντας στη δουλειά, χάνονται μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητας. Όταν όμως μάθει να φωτογραφίζει και να αποτυπώνει τα καθημερινά αυτά σκηνικά μέσα από μία διαφορετική οπτική γωνία, θα νιώσει μία θετική ενέργεια κι ένα αίσθημα χαράς, ακόμη και για αυτά που προηγουμένως θεωρούσε αδιάφορα.

5. Η φωτογραφία μπορεί να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για να ανακαλύψει και να ενισχύσει κάποιος τις καλλιτεχνικές του δυνατότητες. Φαντάσου πόσο σημαντικό είναι κάτι τέτοιο για έναν άνθρωπο με αναπηρία, ο οποίος αδυνατεί να εκφράσει λεκτικά το πώς νιώθει. Γι’ αυτόν, η φωτογραφία είναι μία λύτρωση η οποία θα τον κάνει συναισθηματικά και διανοητικά πιο δυνατό.

Επομένως, αν ψάχνεις κάποιο στήριγμα σε δύσκολες στιγμές, πιάσε στα χέρια σου μία κάμερα και ξεκίνα να φωτογραφίζεις! Ίσως ανακαλύψεις έναν καινούριο κόσμο μέσα από αυτό…

 


Aρθρογράφος

Δημήτρης Βακρινός

Επαγγελματίας γραφίστας και φωτογράφος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα πορτραίτα. Συν-δημιουργός του www.photocontest.gr μέσα από το οποίο επιθυμεί να δώσει ένα κίνητρο σε κάθε άτομο να ασχοληθεί με τον κόσμο της φωτογραφίας.