Ενδιαφέρουν

ΤΡΕΙΣ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Οι Μάριος Λώλος, Μενέλαος Μυρίλλας και Γιάννης Κέμμος, καταθέτουν τη μαρτυρία τους!

Η πολυπληθής συγκέντρωση διαμαρτυρίας την περασμένη Κυριακή 5/3/23 στο Σύνταγμα, αποτέλεσε μια πρώτη κορύφωση στις λαϊκές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα που ακολούθησαν το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες (κυρίως νέους σε ηλικία) συνανθρώπους μας.  

Το τέλος της ειρηνικής πορείας αμαυρώθηκε από επεισόδια για τα οποία υπήρξε σωρεία καταγγελιών (με φωτογραφίες και video) πως σοβαρή ευθύνη έφερε και η αστυνομία.

Σε σημερινή (7/3/23) ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρεται πως ο “Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος έδωσε εντολή για την άμεση διενέργεια έρευνας σχετικά με ενέργειες αστυνομικών κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης και της πορείας διαμαρτυρίας για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023 στο κέντρο της Αθήνας.”

Μάλιστα, κατά τη καταγραφή των συγκρούσεων με την αστυνομία, ο φωτορεπόρτερ και μέλος της ΕΦΕ Κωνσταντίνος Ζήλος τραυματίστηκε στην περιοχή της κάτω κοιλίας από ρίψη χειροβομβίδας κρότου λάμψης και διακομίστηκε άμεσα στο νοσοκομείο με εγκαύματα.

Με αφορμή (και) τα παραπάνω γεγονότα, οι φωτοειδησεογράφοι Μάριος Λώλος, Μενέλαος Μυρίλλας και Γιάννης Κέμμος μίλησαν για το θέμα στη της Lifo.

Aκολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα από όσα είπαν:


  • Μάριος Λώλος 

Η εμπειρία από τις πορείες των τελευταίων ημερών είναι ότι επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά η άποψη που έχω ότι όταν ο κόσμος πλέον βγαίνει μαζικά στον δρόμο, τότε μαζικά δέρνουν και εμάς. Όταν τα πράγματα είναι μειωμένα σε επίπεδο αριθμού κόσμου, πίεσης και έντασης, συνήθως δεν έχουν λόγο να μας δείρουν γιατί δεν έχουμε να καλύψουμε και κάτι το ιδιαίτερο. Όταν ο κόσμος κατεβαίνει μαζικά, όπως χθες (σ.σ.: την Κυριακή) για παράδειγμα, τότε θα δείρουν και εμάς. Όταν το ξύλο που πέφτει στους πολίτες είναι ασύλληπτο, άρα δεν τηρούνται οι κανόνες εμπλοκής, τότε εννοείται ότι φυσικά δεν θέλουν στα πόδια τους αυτόπτες μάρτυρες και ειδικά φωτορεπόρτερ που καταγράφουν τις παρανομίες που σημειώνονται. Φοβάμαι ότι μπορεί να ξεφύγει το πράγμα τις επόμενες ημέρες και κάπως εύχομαι να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να βάλουν υποτυπωδώς τους κανόνες εμπλοκής που πρέπει να έχει η αστυνομία είτε σε σχέση με την κοινωνία είτε σε σχέση με εμάς.

  • Μενέλαος Μυρίλλας 

Αυτά που συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες για εμάς δεν είναι καν είδηση. Δεν με ξενίζει. Είναι αυτό που ζούμε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ο φωτορεπόρτερ τρώει ξύλο και επιθέσεις ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Το σημαντικό είναι ότι κατέβηκε ο κόσμος στον δρόμο και αυτό δεν αλλάζει. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι εκεί –στον δρόμο– είναι αθώα τα πράγματα.

  • Γιάννης Κέμμος

…Και εμένα μου θυμίζει κάτι από τα παλαιότερα χρόνια, μπορεί να μην είναι ακριβώς όπως το ’08 ή το 12, τελοσπάντων, αλλά μετά από πολύ καιρό ο κόσμος ξανακατεβαίνει στους δρόμους, γιατί είναι πολύ σημαντικός ο λόγος για να το κάνει αυτό <…> Ενδεχομένως, τώρα, λίγο οι ενοχές της κυβέρνησης –μιλάμε για την εκτίμησή μου πάντα–, λίγο ότι δεν θέλει να το φτάσει στα άκρα και να προκαλέσει, μπορεί και να θέλει να αποφύγει ένα λάθος ή ένα περιστατικό αστυνομικής βίας που μπορεί να ξεκινήσει ένα νέο ’08, τέλος πάντων, ειδικότερα την Παρασκευή άφησε λίγο αέρα. Χθες (Κυριακή), ας πούμε, σταδιακά έκανε εμφανή την παρουσία της, προς το τέλος της συγκέντρωσης, και έγιναν αυτά που έγιναν. Τραυματίστηκε ένας συνάδελφος, ενός άλλου του χτύπησαν το χέρι για να ρίξουν το κινητό κάτω, ενός άλλου του τράβαγαν τη μηχανή για να σταματήσει να τραβάει. Είναι και θέμα τύχης να σε βρει τόσο ψηλά στο σώμα η κρότου λάμψης, αλλά γενικότερα το να πετάς μέσα σε κόσμο κρότου λάμψης ή χημικά τα οποία όταν σκάνε μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς, ε, αυτό δεν είναι ποτέ καλή ιδέα, ειδικά μέσα σε κλειστούς χώρους.


Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ της Lifo με ένα κλικ εδώ!