Εκθέσεις φωτογραφίας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ 2016

Επικεντρώνoνται φέτος στην ουμανιστική φωτογραφία στην Ελλάδα.

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των Φωτογραφικών Συναντήσεων Κυθήρων 2016, που θα διεξαχθούν όπως πάντα στο νοτιότερο νησί των Ιονίων από 28 Σεπτεμβρίου μέχρι 2 Οκτωβρίου!

Το εκθεσιακό πρόγραμμα επικεντρώνεται φέτος στην ουμανιστική φωτογραφία στην Ελλάδα, από τα πορτραίτα ηλικιωμένων Ελλήνων επιζώντων των ναζιστικών στρατοπέδων εξόντωσης της Αρτέμιδος Αλκαλάη (φωτό επάνω), μέχρι τους σύγχρονους απόηχους των στρατοπέδων που αναπόφευκτα διαβλέπουμε στις σκοτεινές φωτογραφίες προσφύγων στην Ειδομένη του Δημήτρη Ραπακούση. Ανάμεσά τους, η προσωπική αναζήτηση οικογενείας και πατρίδας της Κατερίνας Καλογεράκη, στην κλασική πλέον εργασία «Η γη του πατέρα μου».

Το Συνέδριο για την Ιστορία της Ελληνικής Φωτογραφίας (30/9-1/10) συμπεριλαμβάνει παρουσίαση της έκθεσης «Μια άλλη ζωή» στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης από τον καινούργιο διευθυντή του μουσείου Ηρακλή Παπαϊωάννου και την Πηνελόπη Πετσίνη, αναφορά στο προσωπικό τους έργο από την Ελένη Μαλιγκούρα και την Αρτέμιδα Αλκαλάη, διάλεξη του Μανώλη Σκούφια για το φωτογραφικό βιβλίο, προβολή της ταινίας aPolis της φωτογράφου Κατερίνας Τζόβα, διάλεξη της Βασιλικής Γεωργίου με θέμα την εργασία των παραδοσιακών «αλατάρηδων» των Κυθήρων, και στρογγυλή τράπεζα και ανοιχτή συζήτηση με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο, Κωστή Αντωνιάδη και Ηρακλή Παπαϊωάννου για το Φωτογραφικό Κέντρο Αθηνών και την επίδραση που είχε το κέντρο στη σύγχρονη ελληνική φωτογραφία.

215-news-katerina-kalogeraki-i-gi-toy-patera-moy-fsk-2016

© Κατερίνα Καλογεράκη: Η γη του πατέρα μου

Ακολουθεί το πλήρες εκθεσιακό πρόγραμμα:

 • Κατερίνα Καλογεράκη, «Η γη του πατέρα μου»
  Παλαιό Δημοτικό Σχολείο, Κάλαμος / εγκαίνια Παρασκευή 30/9
  Μετά από αρκετά χρόνια διαμονής στην Aγγλία, η Kαλογεράκη επιστρέφει και φωτογραφίζει τη γενέτειρά της Κρήτη, προσπαθώντας να κατανοήσει τη γη και τους ανθρώπους και, μέσα από αυτά, την ίδια της την ταυτότητα,
 • Έκθεση Νέων Ελλήνων Φωτογράφων
  Κυθηραϊκός Σύνδεσμος, Χώρα / εγκαίνια Πέμπτη 29/9
  Η παραδοσιακή ομαδική έκθεση, που αποσκοπεί στην παρουσίαση νέων και πρωτοεμφανιζόμενων Ελλήνων φωτογράφων.
 • Λουίζα Γκουλιαμάκη και Milos Bicanski, “Balkan Route”
  Μερκάτο, Χώρα / εγκαίνια Πέμπτη 29/9
  Εργασία που εστιάζει στη λεγόμενη «Βαλκανική Οδό» που ακολούθησαν εκατοντάδες χιλιάδων πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, από την Ειδομένη στα ελληνικά σύνορα προς τις χώρες της βορείου Ευρώπης.
 • Άρτεμις Αλκαλάη, «Επιζώντες: Οι Έλληνες της Shoah»
  Πολυχώρος Τέχνης Ζείδωρος, Καψάλι / εγκαίνια Σάββατο 1/10
  H Άρτεμις Αλκαλάη αναζητεί εδώ και χρόνια τους υπερήλικες πλέον Έλληνες Εβραίους που επέζησαν από το στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς.
 • Μυρσίνη Κουτλή, «On Definitions»
  Γκαλερί Follow Your Art, Καψάλι / εγκαίνια Σάββατο 1/10
  Εργασία βραβευμένη στις Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων 2015

Για πληροφορίες σχετικά με διαμονή και μετάβαση προς και από τα Κύθηρα, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν με την Όλγα Φωτεινάκη στο τηλέφωνο 27360 39130 (πρωινές ώρες).

 • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: © Γεωργία Μπάντιου, Έκθεση Νέων Ελλήνων Φωτογράφων