Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί

PHOTOMETRIA AWARDS 2024: “CONSTRUCTED REALITIES”

Σε έναν κόσμο όπου οι αντιλήψεις διαμεσολαβούνται όλο και περισσότερο και η ίδια η πραγματικότητα μπορεί να φαίνεται άπιαστη, προσκαλούνται οι φωτογράφοι να εξερευνήσουν την πολύπλευρη φύση των κατασκευασμένων πραγματικότητων μέσα από το φακό τους!

Στο πλαίσιο των Photometria Awards 2024 με κριτή το φωτογράφο του πρακτορείου Magnum Martin Parr, το Photometria International Photography Festival πραγματοποιεί ανοιχτό κάλεσμα προς φωτογράφους από όλο τον κόσμο για να καταθέσουν την οπτική τους γύρω από τις «Κατασκευασμένες Πραγματικότητες».

Η φωτογραφία είχε πάντα τη δύναμη να συλλαμβάνει και να διαμορφώνει αφηγήσεις, αλλά στη σημερινή ψηφιακή εποχή, οι γραμμές μεταξύ πραγματικότητας και κατασκευής θολώνουν περισσότερο από ποτέ. Από προσεκτικά επιμελημένες ροές μέσων κοινωνικής δικτύωσης έως εικόνες που δημιουργούνται από AI, η κατανόησή μας για το τι είναι πραγματικό αμφισβητείται συνεχώς.

Σκεφτείτε πώς η σκηνοθετημένη φωτογραφία μπορεί να χειραγωγήσει τις αντιλήψεις, παρουσιάζοντας μια προσεκτικά κατασκευασμένη εκδοχή της πραγματικότητας. Βγείτε σε ονειρικούς κόσμους όπου η πραγματικότητα λυγίζει και ανατρέπεται, προσφέροντας ματιές σε εναλλακτικές διαστάσεις ύπαρξης. Σκεφτείτε την επιρροή της προπαγάνδας των μέσων ενημέρωσης, όπου οι εικόνες χρησιμοποιούνται για να επηρεάσουν τις απόψεις και να διαστρεβλώσουν τις αλήθειες.

Οι «Κατασκευασμένες Πραγματικότητες» προσκαλούν τους φωτογράφους να ξεπεράσουν τα όρια της δημιουργικότητας και της φαντασίας, να προκαλέσουν σκέψη και να εμπνεύσουν διάλογο. Είτε μέσω εννοιολογικών συνθέσεων είτε μέσω αφηγήσεων σε στυλ ντοκιμαντέρ, ενθαρρύνουμε τους καλλιτέχνες να αμφισβητήσουν τις αντιλήψεις και να αμφισβητήσουν τις κατασκευές που διαμορφώνουν την κατανόησή μας για την πραγματικότητα.

Info

  • Ο διαγωνισμός που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2009 με επιτυχία, είναι δωρεάν.
  • Οι προτάσεις των φωτογράφων μπορούν να υποβληθούν από 1 Απριλίου έως 31 Μαΐου.
  • Ο πρώτος νικητής βραβεύεται με το ποσό των 500 ευρώ ενώ ένας από τους κορυφαίους τρεις διακριθέντες αποκτά την ευκαιρία να συμμετέχει στην επόμενη διοργάνωση με ατομική έκθεση.
  • Η έκθεση των 25 καλύτερων φωτογραφιών του διαγωνισμού Photometria Awards 2024 θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα στο πλαίσιο της 16ης διοργάνωσης του Photometria International Photography Festival και θα συνεχίσει το ταξίδι της μετά τη λήξη του φεστιβάλ και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Για όλες τις σχετικές λεπτομέρειες για το διαγωνισμό και την υποβολή της συμμετοχής σας, κάντε κλικ εδώ!

 


Aρθρογράφος

Ρούλα Χαρίτου

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται από το 2008 στη Nexus Publications, στον τομέα της Διαφήμισης και των Δημοσίων Σχέσεων. H επικοινωνία για εκείνη είναι τρόπος ζωής και γι' αυτό και ασχολείται επαγγελματικά με αυτήν. Αγαπάει επίσης το χορό και τη μουσική.