Photonet Studies

PHOTONET STUDIES 2021

© Xριστίνα Καλλιγάννη / 2018

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΛΛΙΓΙΑΝΝΗ: ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ / ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ

Στην εποχή της ψηφιακής εικόνας και της ευκολίας με την οποία κάθε φωτογράφος, επαγγελματίας ή ερασιτέχνης, μπορεί να φωτογραφίζει και να αποθηκεύει άφθονο υλικό, μια από τις μεγάλες προκλήσεις αποτελεί η κατηγοριοποίηση και η τελική επιλογή των εικόνων που θα δώσουν τον φωτογραφικό χαρακτήρα του δημιουργού αλλά και του θέματος κάθε φορά. Πώς παρουσιάζεται μια φωτογραφική ιστορία προς τα έξω;

Μέσα από χιλιάδες αρνητικά φυλαγμένα σε ντοσιέ και κουτιά και μέσα από εκατοντάδες GigaByte (ή ακόμα και Tera!) σπαρμένα σε σκληρούς δίσκους, πώς το υλικό μας μπορεί να γίνει ένα μεστό και ενδιαφέρον φωτογραφικό θέμα;

Μια φωτογραφική δουλειά μπορεί να αναδειχθεί με διαφορετικούς τρόπους:

  • Παρουσίαση σε άρθρο περιοδικού
  • Παρουσίαση σε κάποια σχετική ιστοσελίδα ή σε προσωπικό blog
  • Συμμετοχή σε διαγωνισμούς
  • Ανταπόκριση σε open call για έκθεση ή/και φεστιβάλ

Ανεξάρτητα από τον τελικό αποδέκτη, απαιτείται πάντα μια επιλογή και μια σχετικά πιο κριτική ματιά στις φωτογραφίες μας, ακόμη και σε όσες την ώρα του κλικ έμοιαζαν πολύ καλές.

Το σεμινάριο έχει στόχο να εξηγήσει τους τρόπους με τους οποίους κατηγοριοποιούμε τις φωτογραφίες μας, αφαιρούμε, ανακατανέμουμε και τελικά επιλέγουμε ποιες θα παρουσιάσουμε σαν μια ολοκληρωμένη φωτογραφική πρόταση, ανάλογα με τους κάθε φορά αποδέκτες.

Πώς διαχειριζόμαστε το υλικό μας ανάλογα με το «θέμα» που είτε εμείς οι ίδιοι επιχειρούμε να αναδείξουμε είτε στο οποίο πρέπει να ανταποκριθούμε ώστε να γίνει δεκτή μια πρότασή μας.

Η εμπειρία της εισηγήτριας μετά από πολύχρονη συνεργασία με περιοδικά, συγγραφή τεχνικών άρθρων και διοργάνωση φωτογραφικών φεστιβάλ με διεθνούς αναγνώρισης συμμετέχοντες, θα προσφέρει στους συμμετέχοντες μια πολύπτυχη προσέγγιση στο θέμα της επιλογής και παρουσίασης του φωτογραφικού τους υλικού.

Ταυτόχρονα, θα συζητηθούν οι βασικές κατευθυντήριες για το πώς φτιάχνεται το –πάντα απαραίτητο– υποστηρικτικό κείμενο που αναδεικνύει το σκοπό και το νόημα της εικόνας.

Οι συμμετέχοντες θα δουν φωτογραφικές δουλειές Ελλήνων και ξένων φωτογράφων που έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς και φεστιβάλ, και θα έχουν portfolio με 30 εικόνες ώστε να έχουν την ευκαιρία μιας επιτόπου «άσκησης» επιλογής (editing).

Το σεμινάριο με μια ματιά

  • Ημερομηνία διεξαγωγής: Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021
  • Χώρος: Αίθουσα σεμιναρίων Νexus Publications AE (Γράμμου 2, Άγιοι Ανάργυροι)
  • Ώρα έναρξης: 6μμ
  • Διάρκεια: 3 ώρες
  • Κόστος συμμετοχής: 65€

Η Χριστίνα Καλλιγιάννη συνεργάστηκε για δέκα χρόνια με το ΓΕΩτρόπιο της Ελευθεροτυπίας και τα Ταξίδια της Καθημερινής, συμμετέχοντας σε δημοσιογραφικές αποστολές (press trips) αλλά και οργανώνοντας προσωπικά ταξίδια που δημοσιεύονταν στα εν λόγω ένθετα. Οι συνεργασίες της περιλαμβάνουν και άλλα ταξιδιωτικά έντυπα (Departure blvd, Camper Travel) ενώ για δέκα χρόνια ήταν μόνιμη συνεργάτιδα του τεχνικού περιοδικού Photonet και Professional. Τα τελευταία πέντε χρόνια – παράλληλα με την προσωπική φωτογραφική της δουλειά – είναι υπεύθυνη συντονισμού και οργάνωσης σε Φεστιβάλ Φωτογραφίας (MEdpHOTO Festival 2016-2018, Athens Photo World 2018 – παρόν). To 2021 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο “Στιγμές Παράλληλες” (εκδόσεις Χάρτινη Πόλη).


PHOTONET SΤUDIES 2021: ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Η πληρωμή στα γραφεία μας γίνεται μόνο με μετρητά. Για τις πληρωμές μέσω web-banking ή μέσω τραπεζικής κατάθεσης, το IBAN Λογαριασμού Εθνικής Τράπεζας είναι: GR75 0110 1110 0000 1114 7023 524. Δικαιούχος ΝΕXUS PUBLICATIONS AE. Xρησιμοποιήστε το ονοματεπώνυμό σας και τη φράση "Σεμινάρια Photonet" ως αιτιολογία της κατάθεσης. Οι μειωμένες τιμές της προσφοράς early bird ισχύουν για πληρωμές που θα γίνουν μέχρι τις 5/9/21. Προσοχή: δεν χρειάζεται να δηλώσετε συμμετοχή σε κάθε ένα σεμινάριο ξεχωριστά! Αφού επιλέξετε συνολικά όσα και όποια σεμινάρια σας ενδιαφέρουν, συμπληρώστε τη φόρμα μία και μόνη φορά, και πατήστε ΑΠΟΣΤΟΛΗ!
Δηλώστε μας την ακριβή διεύθυνσή σας. Παρακαλούμε συμπληρώστε οπωσδήποτε: οδό, αριθμό, περιοχή και ταχυδρομικό κώδικα.
IBAN Λογαριασμού Εθνικής Τράπεζας: GR75 0110 1110 0000 1114 7023 524. Δικαιούχος ΝΕXUS PUBLICATIONS AE. Xρησιμοποιήστε το ονοματεπώνυμό σας και τη φράση "Σεμινάρια Photonet" ως αιτιολογία της κατάθεσης. Η κατάθεση ή η πληρωμή μέσω μετρητών πρέπει να γίνει εντός δύο (2) ημερών από την αποστολή της οnline εγγραφής σας.
Συμπληρώνετε τα παραπάνω στοιχεία ΜΟΝΟ σε περίπτωση που επιθυμείτε έκδοση τιμολογίου για την πληρωμή σας.