Software & Apps Τεχνικές

PHOTOPAD

Ένα εξαιρετικά εύχρηστο και λιτό πρόγραμμα.

Απλές και αποτελεσματικές λειτουργίες, για ερασιτέχνες φωτογράφους συγκεκριμένων απαιτήσεων.

Το PhotoPad είναι ένα εξαιρετικά εύχρηστο και λιτό πρόγραμμα, ίσως στα όρια του απλοϊκού για τους εξοικειωμένους με το Photoshop, που προσφέρεται ακόμα και δωρεάν αν επιλέξετε τη non commercial έκδοσή του, κάτι που συνεπάγεται ότι θα στερηθείτε ορισμένες λειτουργίες, όχι όμως τις βασικότερες.

Τονίζεται ότι το PhotoPad τρέχει σε Windows XP/Vista/7(64bit)/8 και Mac OS 10.4.4. Μπορεί επίσης να εγκατασταθεί σε πλατφόρμες Android (2.3.3 και πάνω) γεγονός που σημαίνει ότι μπορείτε να το ενσωματώσετε στο tablet σας με ευκολία. Προσφέρει αρκετές δυνατότητες που όμως είναι συγκεκριμένες και φθάνουν μέχρι ενός ορισμένου σημείου. Κινείται στη λογική της άμεσης λύση και μπορείτε κάλλιστα να το δείτε σαν ένα εξελιγμένο photo editor σε σχέση με αυτό που ήδη έχετε στο smartphone.

Ειδικά όλοι όσοι αρέσκεστε να ανεβάζετε τακτικά φωτογραφίες στο facebook, στο twitter και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα το βρείτε ιδιαίτερα βολικό, αφού πλέον έχετε τη δυνατότητα να επεξεργαστείτε τις φωτογραφίες σας σε μεγαλύτερες οθόνες, χωρίς αυτό να απαιτεί εξεζητημένες γνώσεις και χωρίς να χρειάζεται κάποιος να είναι φωτογράφος για να διορθώσει και να βελτιώσει τις εικόνες του. Όπως όλα τα δωρεάν προγράμματα, έτσι και το PhotoPad τη στιγμή της εγκατάστασής του θα προσπαθήσει να κάνει install αρκετά άχρηστα υποπρογράμματα (τουλάχιστον σε περιβάλλον windows). Προτείνω λοιπόν να ακολουθήσετε τις χειροκίνητες επιλογές εγκατάστασης και να ξε-τικάρετε οποιαδήποτε επιλογή σας δίνει και αναφέρεται σε συνοδευτικό λογισμικό. Μόλις τρέξετε για πρώτη φορά το PhotoPad θα βρεθείτε μπροστά σε ένα απλά στημένο GUI.

Photopad

Μετατροπή σε Α/Μ με το εργαλείο Gradient Map.

Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος καταλαμβάνει το πλαίσιο στο οποίο εμφανίζεται η φωτογραφία που επεξεργαζόμαστε. Ακριβώς από κάτω βρίσκεται το filmstrip με τα thumbnails, καθώς μία από τις δυνατότητες του PhotoPad είναι να ανοίγει πολλά αρχεία ταυτόχρονα. Δεξιά υπάρχει ένα πλαίσιο στο οποίο εμφανίζεται το ιστορικό των επιμέρους ρυθμίσεων, τις οποίες ο χρήστης μπορεί να καταργήσει κατ’ επιλογή. Πάνω αριστερά βρίσκεται μια σειρά tabs, κάθε ένα από τα οποία αποκαλύπτει διάφορα εργαλεία. Η καρτέλα “Home” ενσωματώνει βασικές λειτουργίες ανοίγματος/αποθήκευσης εικόνας, λήψης screenshot, εισαγωγή εικόνας από scanner και web camera.

Στο ίδιο tab ο χρήστης θα βρει τα εργαλεία του crop, του contrast, του exposure, του auto levels και της αφαίρεσης των κόκκινων ματιών. Ακολουθούν η καρτέλα “Edit” που μεταξύ άλλων ενσωματώνει εργαλείο resize και η καρτέλα “Select”, με τα πιο γνωστά και δημοφιλή εργαλεία επιλογής όπως το πολύγωνο, το μαγνητικό λάσο και το magic wand. Τις πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις σε τονικότητα και χρώμα θα τις πραγματοποιήσετε με τη βοήθεια των εργαλείων που εμπεριέχονται στην καρτέλα του “Color”. Στις καρτέλες “Filters” και “Effects” θα βρείτε μια σειρά ψηφιακών φίλτρων που θα κάνουν τις φωτογραφίες σας να δείχνουν πιο εντυπωσιακές. Το “Tools” θα σας αποκαλύψει ορισμένα βοηθητικά εργαλεία όπως Touch Up, που συνδυάζει τη λογική του healing brush με εκείνη του Clone Stamp, και με το οποίο μπορείτε να κάνετε βασικό ρετούς προσώπου.

Με το PhotoPad μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε μια πανοραμική εικόνα από διαδοχικά καρέ ή αντίστοιχα ένα φωτο-κολάζ. Αν δεν έχετε μεγάλες απαιτήσεις από το λογισμικό επεξεργασίας ή αν θέλετε μια απλή εφαρμογή για να πειραματίζεστε με τις φωτογραφίες σας μέσα στο tablet ενώ ταξιδεύετε, τότε θα πρότεινα να το κατεβάσετε και αν δείτε ότι δε σας καλύπτει απόλυτα δε χρειάζεται να ανησυχείτε. Απλά κρατάτε τη δωρεάν, μη-εμπορική έκδοσή του.

Photopad

Το βασικό interface του PhotoPad, με το πλαίσιο της προ-επεξεργασία φωτογραφίας να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος.