Φωτογραφικές ομάδες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚH ΟΜAΔΑ ΡOΔΟΥ PHOTORION

Γνωρίστε την ομάδα, δείτε τις φωτογραφίες των μελών της!

Από το καλοκαίρι του 2017, το Photonet ξεκίνησε μια μεγάλη εξόρμηση, σε ολόκληρη την Ελλάδα, προκειμένου να αναδείξει την παρουσία και τη δράση όλων των πρωτοβουλιών που αγκαλιάζουν και στηρίζουν τη φωτογραφία. Η παρουσίαση αυτών των ομάδων γίνεται πλέον και μέσα από τα online MME της Νexus Publications.

Τις απαντήσεις στις ερωτήσεις μας έδωσαν οι Μαρία Γρηγορά (ιδρυτικό μέλος της ομάδας) και Μάνος Μπακάλης (μέλος και διαχειριστης της ομάδας για το μηνιαίο διαγωνισμό PhotoSunday).

Πείτε μας δυο λόγια για το ιστορικό της ομάδας σας!

Η Φωτογραφική Ομάδα Ρόδου PhotOrion είναι μία από της καλλιτεχνικές ομάδες (μαζί με Ομάδα Ζωγραφικης, Μουσικής, Θεάτρου, Χειροτεχνίας, Χορού) του «Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Παραδεισίου Ωρίωνας» που εδρεύει στην πόλη Παραδείσι της Ρόδου. Ξεκίνησε τη δράση της το 2006, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Νέων Παραδεισίου «Ωρίωνας». Σε αυτή συμμετέχουν λάτρεις της φωτογραφικής τέχνης και άτομα που είτε παρακολουθούν ή ολοκλήρωσαν τον ετήσιο κύκλο μαθημάτων φωτογραφίας που οργανώνει ο Σύλλογος, είτε είναι ήδη έμπειροι ερασιτεχνες φωτογράφοι που θέλουν να είναι μέλη της ομάδας και να συμμετέχουν στις δράσεις της.

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι της δράσης σας;

1) Η προώθηση της φωτογραφίας σαν μέσο έκφρασης:

  • μέσω των ετησίων μαθημάτων του Συλλόγου από επαγγελματίες φωτογράφους
  • μέσω work shops που πραγματοποιούνται έκτακτως.
  • μέσω παρουσιάσεων, από τα μέλη, του έργου μεγάλων φωτογράφων που έχουν γράψει ιστορία.

2) Η προώθηση του έργου Μη κερδοσκοπικών Συλλόγων Κοινωφελούς Έργου της Ρόδου όπου η ομάδα μας αφιλοκερδώς φωτογραφίζει τις δράσεις τους (ενδεικτικά: ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας, Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού Ρόδου, Μεσαιωνικό Ρόδο, Συγγραφική Ομάδα «Το Κοχύλι»).

3) Ομαδικές Έκθεσεις Φωτογραφίας των μελών της ομάδας σε ετήσια βάση.

4) Ατομικές Εκθέσεις των μελών σε ετήσια βάση.

5) Συμμετοχή της Ομάδας στον Πανελλαδικό Μηνιαίο Διαγωνισμό Φωτογραφίας PhotoSunday από την αρχή του, το Σεπτεμβριο 2013.

Ποιος είναι ο χώρος στον οποίο γίνονται οι συγκεντρώσεις της ομάδας;

Ο χώρος στον οποίο γίνονται οι συγκεντρώσεις της ομάδας καθώς και τα μαθήματα Φωτογραφίας είναι η βιβλιοθήκη του Συλλόγου Ωρίωνα, η οποία είναι εξοπλισμένη με προτζέκτορα, τηλεόραση 50”, Η/Υ και άλλα μέσα χρήσιμα στους φωτογράφους.

Ποια είναι η παρουσία της ομάδας στο διαδίκτυο (site-social media pages);

Θα μας βρείτε στο https://www.facebook.com/photorionpage!

Οργανώνετε δράσεις (μαθήματα φωτογραφίας, ομιλίες, εκδηλώσεις κ.λπ.) με σκοπό να καταστεί γνωστότερη η φωτογραφία στην περιοχή σας;

Σε ετήσια βάση πραγματοποιούνται μαθήματα στην έδρα του Συλλόγου καθώς και workshops ανοικτά προς το κοινό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί ένας νέο ενδιαφερόμενος (-η) ο οποίος θέλει να γίνει μέλος της ομάδας;

Μπορεί να στείλει μήνυμα στην σελίδα της ομάδας στο Facebook!

Θα σας ενδιέφερε η συνεργασία με άλλες ομάδες – λέσχες – φορείς της φωτογραφίας, οι οποίες βρίσκονται σε γειτονικές περιοχές;

Ασφαλώς! Κατά καιρούς έχουμε οργανώσει σεμινάρια και workshops από κοινού με άλλες φωτογραφικές ομάδες. Επίσης συμμετείχαμε και στο project «Νήσων Περίπλους» όπου φωτογραφικές ομάδες από νησιά της Ελλάδας βρέθηκαν στην Ρόδο για ένα φωτογραφικό σεμινάριο (Food photography) με στόχο την προώθηση του πολιτισμού των νησιών μεσω της γαστρονομίας.

Θέλετε να συμπληρώσετε κάτι άλλο;

Μέσα στο πλαίσιο των χρόνων δημιουργίας και καλλιτεχνικής ανησυχίας, η φωτογραφική ομάδα PhotOrion παρουσίασε αρκετές ομαδικές εκθέσεις, με εξαιρετική ανταπόκριση από το κοινό, που αγκαλιάζει πάντα τις δράσεις του Ωρίωνα. Θεσμό αποτελεί το τριήμερο καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με τίτλο «ΩρίωνArt» που διοργανώνεται κάθε χρόνο στα πλαίσια του εορτασμού της Αγ. Μαρίνας (17 Ιουλίου) στο Παραδείσι, όπου η φωτογραφική ομάδα εκθέτει τις δημιουργίες της.

Επίσης θέλουμε να τονίσουμε πως στο μηνιαίο διαγωνισμό PhotoSunday (ο οποίος είναι ανοικτός προς το κοινό) εκτός από τα μέλη της ομάδας PhotOrion συμμετέχουν και φωτογράφοι άλλων φωτογραφικών ομάδων της Ρόδου, (η Ρόδος έχει τέσσερις συνολικά φωτογραφικές ομάδες) καθώς και φωτογράφοι που δεν ανήκουν καν σε κάποια ομάδα, αφού η αγάπη όλων για τη φωτογραφία είναι το κοινό μας σημείο!