Εκθέσεις φωτογραφίας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

60 λήψεις από τους 10 πρώτους φωτογραφικούς διαγωνισμούς στη μνήμη του Δημήτρη Λέτσιου!

Συνεχίζεται ο κύκλος των περιοδικών εκθέσεων στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου. Σήμερα Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019 και ώρα 8.30 το βράδυ πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της νέας έκθεσης με τα βραβευμένα έργα του πανελλήνιου διαγωνισμού φωτογραφίας «Δημήτρης Λέτσιος», που φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια.

Η έκθεση διοργανώνεται με την κοινή πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Αρχείων – Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου και της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου.

Τον Ιούνιο του 2006 ιδρύθηκε η Φωτογραφική Λέσχη Βόλου από 43 φίλους της καλλιτεχνικής φωτογραφίας. Οι Σκοποί της Λέσχης αφορούσαν την προώθηση της Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας και της Φωτογραφικής Τέχνης, την προβολή της Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας μέσα από την παρουσίαση εργασιών μελών του Σωματείου, τη διάσωση φωτογραφιών και φωτογραφικών αρχείων που έχουν σχέση με την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής και την καλλιέργεια σχέσεων επικοινωνίας και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του Σωματείου αφενός και αφετέρου μεταξύ αυτών και των αυτοδιοικητικών και κρατικών αρχών.

Στα 14 χρόνια λειτουργίας της Λέσχης πραγματοποιήθηκαν δεκάδες εκθέσεις φωτογραφίας και παρουσιάσεις φωτογράφων, εκατοντάδες «Συναντήσεις της Τετάρτης», τον πρώτο χρόνο στον «Δίαυλο», τα επόμενα χρόνια στο κτήριο Σπίρερ και τα τελευταία χρόνια στο «Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας», όπου μέλη της Λέσχης παρουσίασαν φωτογραφίες τους ή αγαπημένους τους φωτογράφους και φωτογράφοι από όλη την Ελλάδα παρουσίασαν το έργο τους.

Από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της η Λέσχη διοργανώνει τον κύκλο εκδηλώσεων «Νοέμβριος Φωτογραφίας» μια γιορτή της φωτογραφίας στην πόλη μας και μέχρι σήμερα διοργανώθηκαν 13 «Νοέμβριοι» και προετοιμάζεται ο 14ος.

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΤΣΙΟΣ»

Η απόφαση για την προκήρυξη διαγωνισμού στη μνήμη του Δημήτρη Λέτσιου, επίτιμου εν ζωή μέλους της Λέσχης, πάρθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο της Λέσχης και κοινοποιήθηκε στις 9 Απριλίου 2008, στα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας στη μνήμη του μεγάλου βολιώτη δημιουργού, που διοργανώθηκε από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας Βόλου και τη Φωτογραφική Λέσχη Βόλου.

Ο 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φωτογραφίας στη μνήμη του Δημήτρη Λέτσιου με θέμα: «Άνθρωπος, οδοιπορία στο φως και τη σκιά της Ελλάδας» προκηρύχθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2009. Από τότε ο διαγωνισμός προκηρύσσεται στην αρχή κάθε χρόνου και κατά την διάρκεια του «Νοεμβρίου Φωτογραφίας» που ακολουθεί, γίνονται οι απονομές και η έκθεση των φωτογραφιών που διακρίθηκαν.

Έτσι λοιπόν, από σήμερα Παρασκευή 21 Ιουνίου οι φίλοι της καλλιτεχνικής φωτογραφίας έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα έργα εκείνα που βραβεύτηκαν στον διαγωνισμό στη διάρκεια των 10 ετών, από το 2009 έως το 2018.  Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Αυγούστου.

Το Μουσείο της Πόλης του Βόλου βρίσκεται στην οδό Φερών 17 στα Παλαιά και λειτουργεί από Τρίτη μέχρι και Κυριακή πρωινές ώρες από τις 10.30 – 13.30 και το απόγευμα Τετάρτη και Παρασκευή από 18.00 – 21.00. Τη Δευτέρα το Μουσείο είναι κλειστό.


  • Φωτό: Παύλος Καρανίκος (Έπαινος στο διαγωνισμό του 2014)