Software & Apps

PHOTOSHOP: ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ LIQUIFY FILTER

Εκμεταλλευτείτε τις απεριόριστες δυνάμεις του!

Ένα από τα πολυτιμότερα εργαλεία του Photoshop, ιδιαίτερα στη φωτογραφία μόδας (για ευνόητους λόγους) είναι αναμφισβήτητα το Liquify. Η πρόσβαση στο ανωτέρω φίλτρο βεβαίως, παρέχει και άλλα ξεχωριστά εργαλεία με τα οποία μπορεί ο χρήστης να μετασχηματίσει και να αλλάξει άρδην την εμφάνιση μιας εικόνας.

Για τις ανάγκες του παρόντος άρθρου επιλέχτηκε μια φωτογραφία πορτραίτου, την οποία άνοιξα στο πρόγραμμα και μετέτρεψα σε Smart Object, ώστε να έχω απόλυτα τον έλεγχο της επεξεργασίας της.

Πάμε να δούμε τον τρόπο επεξεργασίας της:

Ύστερα, από τη διαδρομή: Filter > Liquify, μεταφερόμαστε στο παράθυρο εργασίας του συγκεκριμένου φίλτρου. Τα διαθέσιμα εργαλεία βρίσκονται στην κάθετη λίστα τέρμα αριστερά. Το σημαντικότερο και κυριότερο εργαλείο που συναντάμε (και γι’ αυτό βρίσκεται θα λέγαμε, στην κορυφή) είναι το Forward Warp Tool.

Με το εργαλείο αυτό, μπορούμε να αλλάξουμε τις φόρμες των θεμάτων μας. Στην περίπτωση αυτή, τη φόρμα του ώμου της κοπέλας. Είναι πολύ σημαντικό να σημειώσουμε ότι στη δεξιά καρτέλα (Properties) μπορούμε να επηρεάσουμε το μέγεθος, την πίεση και τον τρόπο που λειτουργεί γενικότερα το εργαλείο. Επίσης, πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι η πίεση ασκείται στο κεντρικό μέρος του κύκλου που φέρει το εργαλείο. Μια ακόμη συμβουλή σε αυτό το σημείο, που αφορά ωστόσο όλα τα εργαλεία του φίλτρου Liquify, είναι πως όποιες αλλαγές κάνουμε, πρέπει να γίνονται βαθμιαία και με προσοχή.

Το δεύτερο εργαλείο που συναντάμε στη λίστα, είναι το Reconstruct Tool, με το οποίο μπορούμε να επαναφέρουμε τις φόρμες στην αρχική τους μορφή. Στο παρακάτω παράδειγμα, θελήσαμε να αλλάξουμε τη φόρμα του αγκώνα επηρεάζοντας καταστροφικά την υφή του υφάσματος. Με το Reconstruct Tool όμως, διορθώσαμε το πρόβλημα.

Όταν χρησιμοποιούμε το εργαλείο Forward Warp, είναι καλό να επιλέγουμε ένα μεγάλο μέγεθος. Όταν δεν το κάνουμε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σχηματιστούν κυματιστές άκρες στην φόρμα του θέματός μας. Για να διορθώσουμε τέτοιου είδους προβλήματα χρησιμοποιούμε το εργαλείο Smooth Tool.

Στην εικόνα μας, το κεφάλι της κοπέλας έχει μια ελαφρά κλίση προς τα αριστερά. Με το εργαλείο Twirl Clockwise Tool μπορούμε να το στρέψουμε δεξιόστροφα, όσο εμείς επιθυμούμε. Διαφορετικά, εάν θέλουμε να περιστρέψουμε κάτι αριστερόστροφα, θα πρέπει να κρατάμε πατημένο το πλήκτρο Alt. Προσοχή: για τη συγκεκριμένη περίπτωση, πρέπει να επιλεγεί ένα αρκετά μεγάλο μέγεθος βούρτσας (2000), πράγμα που θα επηρεάσει το πλαίσιο ολόκληρης της εικόνας. Για να αποφευχθεί η αλλοίωση αυτή, πρέπει να τσεκάρουμε την επιλογή Pin Edges.

Με τα επόμενα δύο εργαλεία, Pucker & Bloat Tools, μπορούμε να σμικρύνουμε ή να μεγεθύνουμε ένα στοιχείο της εικόνας μας.

Με το εργαλείο Push Left Tool, μπορούμε να διογκώσουμε μια φόρμα προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά. Στο παράδειγμά μας, δώσαμε όγκο στα μαλλιά της κοπέλας. Μετακινώντας το ποντίκι προς τα πάνω, η φόρμα του θέματος διογκώνεται προς τα αριστερά, ενώ όταν μετακινούμε το ποντίκι προς τα κάτω, η φόρμα του θέματος διογκώνεται προς τα δεξιά.

Δύο πολύ σημαντικά εργαλεία είναι τα Freeze & Thaw Mask Tools, τα οποία μας δίνουν τον απόλυτο έλεγχο όταν θέλουμε μεν να αλλάξουμε τη φόρμα του θέματος, αλλά αυτό να γίνει χωρίς να επηρεαστούν διπλανές φόρμες ή ακόμα και φόρμες του φόντου. Στο παρακάτω παράδειγμα, “παγώσαμε” τη φόρμα του χεριού για να αλλάξουμε τη φόρμα του σώματος της κοπέλας.

Ένα ακόμη εργαλείο που είναι χρήσιμο μονάχα σε περιπτώσεις πορτρέτων είναι το Face Tool. Με αυτό, γίνεται αυτόματη αναγνώριση των χαρακτηριστικών των προσώπων της εικόνας μας, και μας δίνεται η δυνατότητα με ένα απλό κλικ να αλλάξουμε τη θέση ή/και το μέγεθός τους.

Μια εναλλακτική του Face Tool και κατά τη γνώμη μου πιο χρήσιμη μέθοδος, είναι η επεξεργασία των χαρακτηριστικών ενός προσώπου να πραγματοποιείται μέσω της καρτέλας Face-Aware Liquify. Στο παράδειγμα, μπορείτε να διαπιστώσετε πόσο δραματικά μπορεί να αλλάξει το πρόσωπο της κοπέλας. Σχεδόν σαν καρτούν!

Δείτε παρακάτω την άμεση σύγκριση:

Και κάπως έτσι καταλήγω στην τελευταία συμβουλή μου: Η χρήση του φίλτρου Liquify, πρέπει να γίνεται με φειδώ. Δεν μπορούμε και (ευτυχώς) δεν είμαστε όλοι μοντέλα. Γιατί όλοι είμαστε ξεχωριστές προσωπικότητες. Αφήστε λοιπόν, όλους τους “influencers” να πειραματίζονται με την εικόνα τους. Χρησιμοποιείστε το φίλτρο μονάχα για μικροεπεμβάσεις και διορθώσεις – εκτός βέβαια, εάν επιθυμείτε να κάνετε μια πλάκα!


  • Φωτό: JerzyGorecki – Pixabay
 






Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.