Software & Apps

PHOTOSHOP: ΔΟΚΙΜΑΣΑΜΕ ΤΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ “SUBJECT SELECT”!

Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης του Photoshop, γίνονται ακόμη πιο λειτουργικά!

Τον περασμένο Ιούνιο (16/6/20) η Adobe έκανε διαθέσιμες ορισμένες ενημερώσεις σε εργαλεία του Photoshop, μέσω της πλατφόρμας Creative Cloud. Δεν είναι τυχαίο πως οι αναβαθμίσεις αφορούν κυρίως “έξυπνα” αυτοματοποιημένα εργαλεία, δείχνοντας έτσι τις προθέσεις της εταιρίας για το μέλλον του κορυφαίου προγράμματος ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας.

Οι σημαντικότερες εξελίξεις επιγραμματικά είναι οι εξής:

Lens Blur

Το φίλτρο πλέον αποδίδει πιο ρεαλιστικά αποτελέσματα, όταν πρόκειται να θολώσει ένα αντικείμενο που βρίσκεται στο προσκήνιο.

Object Selection Tool

Το νέο εργαλείο επιλογής έρχεται για να επιταχύνει τη διαδικασία ξεγυρίσματος ενός αντικειμένου. Το μόνο που χρειάζεται είναι η οριοθέτηση του χώρου και το Photoshop αναλαμβάνει να αναγνωρίσει το αντικείμενο που εντάσσεται σε αυτόν, και να το επιλέξει αυτόματα.

Content-Aware Fill

Ο χρήστης πλέον μπορεί να επιλέξει πολλαπλές περιοχές και να αφαιρέσει ανεπιθύμητα στοιχεία μέσω μόνο ενός παραθύρου. Δεν χρειάζεται δηλαδή να απομακρύνει σταδιακά, στοιχεία της εικόνας, αλλά μόνο με μια εντολή.

Select Subject

Η σημαντικότερη, κατά τη γνώμη μου, αναβάθμιση έρχεται με την εντολή Select Subject.

Η λειτουργία αυτή βρισκόταν εδώ και αρκετό καιρό ενσωματωμένη στο πρόγραμμα, αλλά δεν φαινόταν να είχε πείσει πραγματικά για την χρησιμότητά της. Αυτό γινόταν ιδιαίτερα αντιληπτό όταν ο χρήστης επιθυμούσε να επιλέξει ένα ανθρωπινο πρόσωπο με πλούσια κόμη· μια από τις δυσκολότερες και πιο χρονοβόρες εργασίες που μπορεί να αντιμετωπίσει ο χρήστης στο Photoshop. Η Adobe φαίνεται πως προσπαθεί να μετατρέψει αυτήν τη διαδικασία σε παιχνιδάκι, και μάλιστα μέσα από το παρακάτω video που υπάρχει εντός του προγράμματος, εντυπωσιαστήκαμε με την ταχύτητα και την ακρίβεια της επιλογής:

H δοκιμή μας

Επειδή το παραπάνω video φαντάζει …πολύ καλό για να είναι αληθινό, αποφάσισα να τεστάρω στην πράξη την εντολή Select Subject, με μια διαφορετική εικόνα σε υψηλή ανάλυση και να παραδώσωε τα αποτελέσματα στη δική σας κρίση. Ορίστε, η επιλογή που προσφέρεται μέσα από την διαδρομή: Select > Subject:

Ορίστε και το αποτέλεσμα της μάσκας που δημιουργείται:

Το Photoshop ωστόσο, προτείνει στον χρήστη να ανοίξει το παράθυρο Select > Select & Mask, για περαιτέρω ελευθερία στην επιλογή. Μέσα σε λίγα λεπτά λοιπόν, προέκυψε με μια αρκετά καλή επιλογή στην ομολογουμένως δύσκολη εικόνα με την οποία έγινε η δοκιμή.

Η τελική μάσκα των μαλλιών, ύστερα από επεξεργασία με τα εργαλεία του παραθύρου Select & Mask.

Εν τέλει, αυτό που συμπεραίνεται πως η διαδικασία επιλογής μαλλιών εξακολουθεί να απαιτεί το έξτρα παραπάνω βήμα για να τελειοποιηθεί. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη σημαντική αναβάθμιση της εντολής Select Subject. Μπορεί να μην αποδίδει τα μέγιστα, αλλά σίγουρα επιταχύνει κατά πολύ την επιλογή δύσκολων περιοχών σε μια εικόνα, όπως είναι τα κατσαρά μαλλιά ενός γυναικείου (ή μη) μοντέλου.

Όσοι ενδιαφέρονται να κατεβάσουν τις ενημερώσεις που αναφέρονται στο παρόν άρθρο, δεν έχουν παρά να ανοίξουν το Adobe Creative Cloud και να πατήσουν το κουμπί Update.

  • Φωτό που χρησιμοποιήθηκε: Ayo Ogunseinde – Unsplash
 


Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.